Κόμμα πολύχρωμης διαμαρτυρίας

Η απήχηση Κασσελάκη στο κοινό των κοινωνικών δικτύων και η ερμηνεία για την επίδοσή του στις δημοσκοπήσεις

3' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι αλήθεια πως πρόωρες βουλευτικές εκλογές για να ξεκαθαρίσει η δεύτερη θέση δεν προκηρύχθηκαν ποτέ. Και ούτε πρόκειται. Τόση φασαρία για το «αργυρό μετάλλιο» δεν υπάρχει λόγος να γίνει και δεν αφορά τον Κυριάκο Μητσοτάκη που έχει κλειδωμένο το «χρυσό».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιμένει στη γρήγορη προσφυγή στις κάλπες δείχνοντας ότι σε αυτή τη φάση θέλει να «τελειώνει» και να συγκρουστεί περισσότερο με τον Νίκο Ανδρουλάκη παρά με τη Νέα Δημοκρατία. Στην Κουμουνδούρου έφτασαν στα «δημοσκοπικά τάρταρα» και τώρα ζουν την άνοιξη. Το πολιτικό περιβάλλον είναι ευμετάβλητο, αν και θεωρούν πως ο Νίκος Ανδρουλάκης έχασε την ευκαιρία που είχε για να καταλάβει τη δεύτερη θέση.

Το άλλο μισό

Το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή υπολογίζεται ότι μόνο οι μισοί από όσους ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ το καλοκαίρι έχουν παραμείνει πιστοί στο κόμμα δεν φαίνεται να ενοχλεί. Ο Στέφανος Κασσελάκης έχει καταφέρει να αλλάξει τη βάση και να απευθυνθεί σε ένα κοινό όχι τόσο πολιτικοποιημένο, με αδιευκρίνιστα χαρακτηριστικά.

Στέλεχος που έχει παραμείνει στην Κουμουνδούρου παρά τις ενστάσεις που έχει με αρκετές ενέργειες της ηγεσίας ανέφερε στην «Κ» πως «ο ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη στιγμή είναι ένα μεγάλο κόμμα διαμαρτυρίας. Δεν είναι κόμμα της κυβερνώσας Αριστεράς ή ένας εναλλακτικός πόλος». Αυτό σημαίνει πως δεν μπορεί να γίνει; Οχι. Είναι προφανές ότι ο Στέφανος Κασσελάκης έχει διαλέξει να τραβήξει έναν διαφορετικό δρόμο που δεν αποκλείεται να τον οδηγήσει στο «ξέφωτο».

Μέχρι τώρα του βγαίνει. Το «ταβάνι» αυτού του εγχειρήματος είναι δύσκολο να προσδιοριστεί και για αυτό οι εκλογές της 9ης Ιουνίου, όπου θα γίνει μια πρώτη καταγραφή, αποτελούν το πιο κρίσιμο τεστ. Φέρνει κοντά του κόσμο που δείχνει τιμωρητική διάθεση προς την κυβέρνηση και είτε απείχε τα προηγούμενα χρόνια είτε επέλεγε άλλα αντισυστημικά κόμματα από όλο το πολιτικό φάσμα, ακόμη και από το ακραίο κομμάτι της Δεξιάς. Παράλληλα ευελπιστεί πως, έστω και την τελευταία στιγμή, θα επιστρέψει στη βάση του και ένα κομμάτι των παλαιών ψηφοφόρων που έχει μείνει «άστεγο».

Μεγαλύτερη σημασία έχει για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να είναι το κόμμα δεύτερο παρά με ποιο ποσοστό θα επιτευχθεί αυτός ο στόχος.

Παλιοί και νέοι «σταρ»

Στα social media επικρατεί μεγάλος αναβρασμός και είναι γεγονός ότι τον παλμό τον έχει πιάσει ο Στέφανος Κασσελάκης και όχι ο Νίκος Ανδρουλάκης. Η πρόσφατη επανασύνδεση με τον Παύλο Πολάκη στα Χανιά και η δήλωση του προέδρου πως έχει «κοινή ψυχή» με τον αψύ βουλευτή δεν ήταν τυχαία, ούτε και η στήριξη στην Ελενα Ακρίτα για την ανάρτησή της κατά της συζύγου του πρωθυπουργού.

Ακόμη και η υποψήφια ευρωλίστα είναι πολυσυλλεκτική, καθώς τα βαριά βιογραφικά με τις ακαδημαϊκές περγαμηνές μπερδεύονται μεταξύ Survivor, Greek idol και life style εκπομπών. Ασφαλώς τον τελευταίο λόγο για την ανάδειξη των «42» τον έχουν τα μέλη και οι φίλοι του κόμματος, όπως επιμένει να δηλώνει ο ίδιος ο πρόεδρος.

Η «Κ» είναι σε θέση να γνωρίζει πως στόχος είναι η διείσδυση και στο κοινό της Νέας Δημοκρατίας, χωρίς όμως οι προσπάθειες να έχουν αποδώσει έως τώρα. Ποιος θα φανταζόταν πως ο διάδοχος του Αλέξη Τσίπρα θα έκανε ανάρτηση την 25η Μαρτίου για το «ελληνικό χώμα» ή δεν θα ασκούσε σκληρή κριτική για τα εξοπλιστικά προγράμματα της Νέας Δημοκρατίας; Και μπορεί με την αποστολή της φρεγάτας στην Ερυθρά Θάλασσα να «μπερδεύτηκαν οι γραμμές», ωστόσο ο χαρακτηρισμός του ΝΑΤΟ ως «ιερής συμμαχίας» σίγουρα καταδεικνύει έναν άλλο προσανατολισμό και μια προσπάθεια απεύθυνσης σε πιο συντηρητικά ακροατήρια. Ο Κασσελάκης, άλλωστε, προβάλλει συνεχώς τη σταδιοδρομία του στις επιχειρήσεις και την «τεχνοκρατική» πλευρά του, επιδιώκοντας να αναμετρηθεί και σε αυτό το –ανοίκειο για την Αριστερά– πεδίο με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο «μουντζούρης»

Ακόμη πάντως και αν ο Στέφανος Κασσελάκης δεν καταφέρει να ξεπεράσει το 17,8% των βουλευτικών εκλογών του Ιουνίου και βρεθεί γύρω στις τρεις μονάδες πιο κάτω, αλλά δεύτερος, κανείς δεν θα τον κατηγορήσει πως έχασε. Πέρασε από συμπληγάδες, φλέρταρε με μονοψήφια ποσοστά και, αφού «ξερίζωσε» την εσωκομματική αντιπολίτευση, κατάφερε για πρώτη φορά στα χρονικά του ΣΥΡΙΖΑ να επικρατεί νηνεμία. Αυτό είναι μεγάλο πλεονέκτημα και δείχνει την ηγετική του ικανότητα, ωστόσο ο «μουτζούρης» έπειτα από ενδεχόμενη αποτυχία πέφτει πλέον μόνο στον ίδιο.

Είναι δεδομένο ότι αρκετά στελέχη της Πολιτικής Γραμματείας δυσανασχετούν που το όργανο δεν συνεδριάζει, αλλά και από το γεγονός ότι ο πρόεδρος εξακολουθεί να παίρνει τις αποφάσεις μόνος του. Δεν είδαν με καθόλου καλό μάτι το αφήγημα περί παρατηρητών στις εκλογές –επέλεξαν όμως να μη μιλήσουν– και δεν θεωρούν ελκυστικό το ευρωψηφοδέλτιο που θα σχηματιστεί. Παρ’ όλα αυτά, αν δεν συμβεί κάτι ακραίο, έχουν αποφασίσει πως δεν θα ταράξουν τα νερά.

Ο Διονύσης Τεμπονέρας την περασμένη Τετάρτη στον ΣΚΑΪ, αναφερόμενος στον Στέφανο Κασσελάκη, είπε πως έχει μια φρεσκάδα και ότι έχει φέρει έναν αέρα πολιτικής ανανέωσης στο κόμμα. Ο πολιτικός χρόνος είναι πυκνός και η πλειονότητα των βουλευτών – στελεχών στην Κουμουνδούρου πιστεύει πως ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να επανέλθει σε τροχιά κυβερνησιμότητας αν οι 23 μονάδες διαφοράς του Ιουνίου μειωθούν σημαντικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT