Χρυσούλα Ζαχαροπούλου στην «Κ»: Η εταιρική σχέση μας με την Ελλάδα ενισχύεται κάθε μέρα

Χρυσούλα Ζαχαροπούλου στην «Κ»: Η εταιρική σχέση μας με την Ελλάδα ενισχύεται κάθε μέρα

Οι αγορές των Rafale και των φρεγατών είναι κάτι που κάναμε μαζί. Είναι η επίσημη αρχή της δημιουργίας της Ευρώπης της Αμυνας

3' 7" χρόνος ανάγνωσης

Εντυπη Εκδοση. Η ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής της γαλλικής κυβέρνησης, λέει στην «Κ» η ελληνικής καταγωγής υφυπουργός Eξωτερικών της Γαλλίας Χρυσούλα Ζαχαροπούλου, η οποία βρίσκεται στην Ελλάδα προκειμένου να συμμετάσχει στην τελετή αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στην Ολυμπία για να συνεχίσει το ταξίδι της προς τη Γαλλία. Η κ. Ζαχαροπούλου επισημαίνει, επίσης, ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα αυτοάμυνας, αλλά και την υποχρέωση σεβασμού στο διεθνές δίκαιο.

– Πώς αισθάνεστε που εκπροσωπείτε τη Γαλλική Δημοκρατία σε αυτή την τελετή;

– Είμαι πολύ ικανοποιημένη που βρίσκομαι στην Ελλάδα. Είναι το πρώτο επίσημο ταξίδι μου, σε μια ιστορική στιγμή για τη Γαλλία, τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024. Είναι πολύ σημαντική και συγκινητική για μένα, καθώς έχω να πάω στην Ολυμπία από την εποχή που ήμουν μαθήτρια στην Ελλάδα. Και πλέον επιστρέφω ως υπουργός της Γαλλικής Δημοκρατίας.

– Είναι πρόκληση για τη Γαλλία η ασφαλής διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων σε αυτό το διεθνές περιβάλλον;

– Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Παρισιού γίνονται σε μια στιγμή ιδιαίτερη. Εχουμε τον πόλεμο στο ευρωπαϊκό έδαφος, στην Ουκρανία, τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, η οποία συνεχίζεται όπως είδαμε με τα πρόσφατα χτυπήματα του Ιράν. Η ασφάλεια είναι στo επίκεντρο της προσοχής μας. Η κινητοποίηση της Γαλλίας είναι καθολική και συνολική. Ολα τα υπουργεία συνεργάζονται για τις προετοιμασίες, για να υπάρξει η καλύτερη δυνατή ασφάλεια. Πρέπει να χαιρετίσω την εργασία που καταβάλλουν οι δικές μας δυνάμεις ασφαλείας, αλλά και όλων των εταίρων μας που θα συνεισφέρουν. Οπως η Ελλάδα, που θα στείλει 15 αστυνομικούς. Σίγουρα προετοιμαζόμαστε και για προκλήσεις, όπως η κυβερνοασφάλεια.

– Η Γαλλία είναι από τις χώρες που έχουν συνεργαστεί για την ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Μέση Ανατολή, σε μια δύσκολη φάση…

– Να βάλουμε τα πράγματα σε μια σειρά. Πρέπει να θυμόμαστε ότι στις 7 Οκτωβρίου έγινε μια επίθεση της Χαμάς κατά του Ισραήλ. Το Ισραήλ έχει πάντα το δικαίωμα της αυτοάμυνας, αλλά την ίδια στιγμή πρέπει να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο. Εχουμε κινητοποιηθεί όλοι διότι η κατάσταση που επικρατεί στη Γάζα είναι μη αποδεκτή, είναι καταστροφική για τον πληθυσμό. Η πραγματική πρόκληση είναι να φτάσει εκεί η ανθρωπιστική βοήθεια. Σ’ αυτή την περίπτωση υπάρχει η συνεργασία ανάμεσα στην Ελλάδα, στην Κύπρο, στη Γαλλία και στους υπόλοιπους εταίρους για τη δημιουργία ανθρωπιστικού διαδρόμου.

– Μπορούν να αυξηθούν οι γαλλικές επενδύσεις στην Ελλάδα;

– Οι οικονομικές σχέσεις Ελλάδας – Γαλλίας είναι εξαιρετικές. Η Γαλλία είναι ένατη μεταξύ των ξένων επενδυτών στην ελληνική οικονομία με περίπου ένα δισεκατομμύριο. Υπάρχει και ένα νέο συμβόλαιο για την «EGIS» το 2024, η παραχώρηση της Εγνατίας Οδού. Οι εμπορικές ανταλλαγές μας αναπτύσσονται. Θα ήθελα να μιλήσω και για τον τουρισμό. Δεν υπάρχει ένας Γάλλος που να μην ξέρει την Ελλάδα από τον τουρισμό. Κατά μέσον όρο μέχρι πέρυσι έφταναν 1,8 εκατ. εκατομμύρια επισκέπτες από τη Γαλλία αφήνοντας περίπου 1,3 δισ. ευρώ. Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν επιθυμεί η Γαλλία να γίνει μια χώρα που θα προσελκύει για την ψηφιακή οικονομία, για την καινοτομία και δημιουργήσαμε το «French Tech». Σήμερα μαζί με τους Ελληνες εργαζόμαστε σε όλα τα θέματα της καινοτομίας.

– Υπάρχει ένα περιθώριο για καλύτερη συνεργασία Ελλάδας – Γαλλίας σε στρατηγικό πλαίσιο;

– Η στρατηγική εταιρική σχέση είναι στέρεη, αποδείχθηκε από το 2020 μέχρι σήμερα. Συνεχίζεται και ενισχύεται κάθε μέρα. Η Ελλάδα διάλεξε να εμπιστευθεί τη δική μας βιομηχανία, τη δική μας τεχνογνωσία. Οι αγορές των μαχητικών αεροσκαφών Rafale, 18 από τα οποία έχουν ήδη παραδοθεί, οι φρεγάτες FDI, η πρώτη από τις οποίες θα παραδοθεί το Μάρτιο του 2025 είναι κάτι που κάναμε μαζί. Για μένα, αυτή η στρατηγική εταιρική σχέση είναι η επίσημη αρχή της δημιουργίας –όπως είπε ο πρόεδρος Μακρόν το 2017 στη Σορβόννη– της Ευρώπης της Αμυνας. Οι δύο χώρες μας ήταν ήδη σε αυτή τη λογική.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT