Ευρωψηφοδέλτιο ΣΥΡΙΖΑ: Οι «35» της Κουμουνδούρου

Ευρωψηφοδέλτιο ΣΥΡΙΖΑ: Οι «35» της Κουμουνδούρου

Στις 63.000 ανήλθαν τα μέλη και οι φίλοι του κόμματος που έλαβαν μέρος στη δια- δικασία, ενώ στις εσωκομματικές εκλογές του Σεπτεμβρίου ήταν 145.000

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πάνω από 63.000 συμμετείχαν στην προκριματική διαδικασία του ΣΥΡΙΖΑ για την ανάδειξη της τελικής ευρωλίστας. Υπολογίζεται πως παλαιά και νέα μέλη ανήλθαν στις 57.000, ενώ 6.000 ήταν οι φίλοι που ψήφισαν. Μπορεί από την πρωτοβουλία του Στέφανου Κασσελάκη –τους υποψηφίους ευρωβουλευτές να τους αναδείξει η βάση– να μην καταγράφηκε κάποιο «ρεύμα ανατροπής», ωστόσο στην Κουμουνδούρου εκφράζουν την ικανοποίησή τους από τη συμμετοχή, αλλά και για το γεγονός ότι εφαρμόστηκε η ηλεκτρονική ψήφος. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, από τη Νέα Υόρκη όπου βρίσκεται, έκανε λόγο για μια πρωτόγνωρη διαδικασία για το ελληνικό πολιτικό σύστημα: «Ομολογώ ότι δεν περίμενα τόσο μαζική συμμετοχή, αλλά την ευχόμουν. Σας ευχαριστώ που είστε εδώ για να αλλάξουμε μαζί το αύριο. Γιατί αξίζουμε μια καλύτερη ζωή». Υπενθυμίζεται πως στον πρώτο γύρο των εσωκομματικών εκλογών του Σεπτεμβρίου για την ηγεσία είχαν ψηφίσει περισσότερα από 145.000 μέλη. Ασφαλώς η πόλωση για την ανάδειξη του νέου προέδρου είχε δημιουργήσει άλλα δεδομένα. Πριν στηθούν οι κάλπες για το ευρωψηφοδέλτιο, στελέχη του κόμματος έβαζαν τον πήχυ περίπου στους 50.000 και συνεπώς δηλώνουν ικανοποιημένοι από το τελικό αποτέλεσμα.

Από την αρχή είχε αποσαφηνιστεί πως δεν θα γίνει γνωστή ούτε η σειρά κατάταξης ούτε ο αριθμός των ψήφων που έλαβε ο κάθε υποψήφιος, προκειμένου να μη δοθεί η εικόνα προώθησης των προσώπων που πρώτευσαν.

Στην Περιφέρεια Αττικής, στις τρεις πρώτες θέσεις φέρεται να πλασαρίστηκαν οι Νίκος Φαραντούρης, Σοφία Μπεκατώρου και ο πρώην μπασκετμπολίστας Νίκος Παππάς. Με αλφαβητική σειρά το «χρίσμα» παίρνουν επίσης ο Μάριος Αθανασίου, ο Ευάγγελος Αντώναρος, η Τζένη Αρσένη (σκηνοθέτις – θεατρολόγος), η Μυρτώ Κοροβέση (δικηγόρος), ο Δημήτρης Πανόπουλος (δημοσιογράφος), ο Δημήτρης Παπαδημητριάδης (ψυχίατρος), ο Δημήτρης Παπανώτας (δημοσιογράφος), η Αναστασία Σαπουνά (εφοριακός) και ο πρώην διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Γιώργος Τσίπρας. Στην Κεντρική Μακεδονία πρώτη, σύμφωνα με πληροφορίες, βγήκε σε ψήφους η πρώην εκπρόσωπος Τύπου Δώρα Αυγέρη και ακολούθησε η Δώρα Τσαμπάζη, επίσης δημοσιογράφος και χήρα του ολυμπιονίκη Αλέξανδρου Νικολαΐδη. Ακολούθησαν ο Γιώργος Νούσκαλης (επ. καθηγητής Νομικής) και ο Αντώνης Τουμανίδης (ελεύθερος επαγγελματίας).

Στην Ηπειρο εξελέγη ο Μάριος Κάτσης και στη Δυτική Μακεδονία η Ολυμπία Τελιγιορίδου. Στο Βόρειο Αιγαίο τη μάχη για τις Βρυξέλλες θα δώσει η απόστρατη αντιστράτηγος της ΕΛ.ΑΣ. Ζαχαρούλα Τσιριγώτη και στη Στερεά Ελλάδα ο επιχειρηματίας και πρώην παίκτης του Survivor Νάσος Παπαργυρόπουλος.

Στην Κρήτη το εισιτήριο για την ευρωλίστα πήρε ο δεύτερος ξάδελφος του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Βασίλης Κασσελάκης, γιατρός στο επάγγελμα και η Μαρία Καλουδιώτη (εκπαιδευτικός). Τη λίστα συμπληρώνουν στην Ανατολική Μακεδονία – Θράκη η Αγλαΐα Κατσίγιαννη (διεθνολόγος) και ο Γρηγόρης Στογιαννίδης (πρ. εργαζομένων Καζίνου Θράκης), στο Νότιο Αιγαίο η Κατερίνα Γιαννακά (συνταξιούχος) και στη Δυτική Ελλάδα ο πρώην υπουργός Παναγιώτης Κουρουμπλής, η Μαργαρίτα Καραγιώργου – Λάζαρη (συνταξιούχος) και ο Σπύρος Μολώνης (κτηνοτρόφος).

Για τη Θεσσαλία τη μάχη των ευρωεκλογών θα δώσει η πρώην βουλευτής Παναγιώτα Δριτσέλη και οι Γιώργος Μαρτίου (μαθηματικός) και Χριστίνα Χλαπανίδα (δικηγόρος). Το Ιόνιο θα εκπροσωπήσει ο Χαράλαμπος Αραβαντινός Σιμωνέτος (ιδιοκτήτης μικρομεσαίας επιχείρησης), την Πελοπόννησο η Κατερίνα Πριφτάκη (νομικός) και τους Απόδημους οι Αντώνης Γουναλάκης (υποψήφιος διδάκτωρ οικονομικών) και Ιφιγένεια Μουμτζή (ερευνήτρια).

Η λίστα με τους «42» θα κλεί_σει την Παρασκευή με την ειδική εκδήλωση που θα διοργανώσει το κόμμα για τις ευρωεκλογές. Ο Στέφανος Κασσελάκης στην ομιλία του θα ανακοινώσει και τα πέντε πρόσωπα που λείπουν για να συμπληρωθεί το ευρωψηφοδέλτιο. Μέχρι στιγμής δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του για το πώς θέλει να κινηθεί. Θεωρείται πολύ πιθανό να επιλέξει και πρόσωπα εκτός της προκριματικής λίστας. Στο ψηφοδέλτιο θα συμμετέχουν ex officio οι νυν ευρωβουλευτές Κώστας Αρβανίτης και Ελενα Κουντουρά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT