Ευρωεκλογές 2024: Πόσους ευρωβουλευτές εκλέγει η Ελλάδα;

Ευρωεκλογές 2024: Πόσους ευρωβουλευτές εκλέγει η Ελλάδα;

Το σύνολο των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης αναμένεται να εκλέξει 720 ευρωβουλευτές, 15 περισσότερους σε σύγκριση με τις προηγούμενες εκλογές

1' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε 21 ανέρχονται οι ευρωβουλευτές που καλούνται να εκλέξουν οι Ελληνες ψηφοφόροι κατά τις Ευρωεκλογές 2024, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν στις 9 Ιουνίου.

Το σύνολο των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης αναμένεται να εκλέξει 720 ευρωβουλευτές, 15 περισσότερους σε σύγκριση με τις προηγούμενες εκλογές.

Ο αριθμός των ευρωβουλευτών που εκλέγονται από κάθε χώρα της Ε.Ε. συμφωνείται πριν από κάθε εκλογική διαδικασία και βασίζεται στην αρχή της φθίνουσας αναλογικότητας, που σημαίνει ότι κάθε ευρωβουλευτής από μια μεγαλύτερη χώρα αντιπροσωπεύει περισσότερους ανθρώπους από έναν ευρωβουλευτή από μια μικρότερη χώρα. Ο ελάχιστος αριθμός ευρωβουλευτών από οποιαδήποτε χώρα είναι έξι και ο μέγιστος αριθμός είναι 96.

Ο ρόλος των ευρωβουλευτών

Μαζί με εκπροσώπους των κυβερνήσεων των χωρών της Ε.Ε., οι ευρωβουλευτές διαμορφώνουν και αποφασίζουν για νέους νόμους που επηρεάζουν όλες τις πτυχές της ζωής σε ολόκληρη την Ενωση, από τη στήριξη της οικονομίας και την καταπολέμηση της φτώχειας έως την κλιματική αλλαγή και την ασφάλεια.

Οι ευρωβουλευτές θέτουν στο επίκεντρο σημαντικά πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά θέματα και υποστηρίζουν τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, μεταξύ των οποίων τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου.

Το κοινοβούλιο εγκρίνει τον προϋπολογισμό της Ε.Ε. και ελέγχει τον τρόπο με τον οποίο δαπανώνται τα χρήματα. Εκλέγει επίσης τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, διορίζει τους επιτρόπους της και τους κρατά υπόλογους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT