Για κάποιους, αυτό που συμβαίνει στον ΣΥΡΙΖΑ το τελευταίο διάστημα είναι η ιδεολογική «απονεύρωσή» του. Θυμούνται ακόμη και την ομιλία του Στέφανου Κασσελάκη στον ΣΕΒ, στις αρχές Οκτωβρίου, που είχε προκαλέσει θύελλα εσωκομματικών αντιδράσεων. Είχε δώσει, όμως, από νωρίς το ιδεολογικό του στίγμα. Για άλλους είναι η συνέχεια της «αναβάπτισης» του κόμματος με ανεβασμένη πλέον ταχύτητα ενόψει ευρωεκλογών. Κορυφαίο στέλεχος, που δεν ανήκει στο περιβάλλον του προέδρου, εξηγούσε στην «Κ» πως στο πλαίσιο της συμβατικής ρητορικής στην πολιτική, μεγάλο μέρος όσων αναφέρει ο Στέφανος Κασσελάκης φαίνονται «το λιγότερο περίεργα». Και συμπλήρωνε: «Είναι, όμως, έτσι τα πράγματα για μια πλατιά μάζα κόσμου που καθορίζει σε μεγάλο βαθμό το εκλογικό αποτέλεσμα;». «Δεν είμαι βέβαιος», ήταν η απάντηση που έδινε.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «αλείφει» το κόμμα με ένα «λάδι» που αποχρωματίζει την αριστερή ιδεολογία, αίροντας παράλληλα τις κόκκινες διαχωριστικές γραμμές με τους «νοικοκυραίους». Μια κίνηση υψηλού ρίσκου για δύο βασικούς λόγους:
Είναι πολύ πιθανό να «σπάσει» μόνος του τη μετασυνεδριακή εκεχειρία, καθώς τα «αριστερά εξαπτέρυγα» που έχουν παραμείνει, είτε σε επίπεδο στελεχών είτε στη βάση, αντιδρούν. Το μορατόριουμ, δηλαδή, που έχουν κρατήσει όσοι στήριξαν την Ολγα Γεροβασίλη για την προεδρία πριν από σχεδόν δύο μήνες και όχι μόνο, κινδυνεύει. Ο Γιώργος Τσίπρας, που δεν ανήκει στην εσωκομματική αντιπολίτευση, την Πέμπτη «απασφάλισε» ασκώντας σκληρή κριτική στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας μεταξύ άλλων για «ιδεολογική μετάλλαξη». Αν ήταν ένα «σάλπισμα» για μια πιο γενικευμένη κριτική ή απλώς μια μεμονωμένη κίνηση, θα φανεί τις επόμενες ημέρες. Η εκτίμηση, πάντως, σε σχέση με την αφήγηση του Στέφανου Κασσελάκη για τη βάπτισή του και τον σταυρό που σχηματίστηκε από το λάδι, είναι πως δεν ήταν κάτι που του ξέφυγε. Ηταν ενταγμένη στο πλαίσιο της κουβέντας που είχε με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Ελπιδοφόρο και παράγωγο της πίστης του στην ορθοδοξία που δεν αμφισβητείται, ωστόσο, διαφαίνεται και μια προσπάθεια να «σπάσει» το μπλοκ «Πατρίδα – θρησκεία – οικογένεια», το οποίο αντίπαλες δυνάμεις το αντιπαραβάλλουν σε κάθε ευκαιρία απέναντι στην προσωπική του ζωή.
Ο δεύτερος κίνδυνος είναι η απομάκρυνση από τα «ραντάρ» της Κουμουνδούρου των αριστερών ψηφοφόρων που ψάχνουν ακόμη «πολιτική στέγη». Μεταφυσικά φαινόμενα στην κολυμπήθρα, η αρχική καταδίκη του Ιράν χωρίς να γίνεται καμία αναφορά στην Παλαιστίνη, η συνάντηση με το εβραϊκό λόμπι που ακυρώθηκε τελευταία στιγμή και η «ιερή συμμαχία του ΝΑΤΟ» ίσως τελικά σπρώξουν κόσμο σε πιο ορθόδοξες εκδοχές της Αριστεράς. Κερδισμένοι σε αυτή την περίπτωση θα είναι το ΚΚΕ, η Νέα Αριστερά, η Πλεύση Ελευθερίας και το ΜέΡΑ25. Για το εάν όλα τα παραπάνω, εν είδει κριτικής, ειπώθηκαν ή όχι στη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου, οι απόψεις ακόμη διίστανται. Με διαρροή τα κεντρικά της Κουμουνδούρου διέψευσαν πως έγινε τέτοια κουβέντα, ενώ ο ίδιος ο Κασσελάκης προχώρησε πολλά βήματα παρακάτω υποστηρίζοντας πως «το Μαξίμου έδωσε στα sites που χορηγεί την εντολή να γράψουν πανομοιότυπα άρθρα». Η «Κ» είναι σε θέση να γνωρίζει ότι τα σχόλια που του έγιναν φέρεται να τα άκουσε στωικά και με τη φράση «πάμε παρακάτω», επιχειρώντας να μη δώσει συνέχεια. Η αναφορά του, πάντως, την Παρασκευή στον «τερματισμό της σφαγής στη Γάζα» δείχνει ότι μάλλον πήρε το εσωκομματικό μήνυμα.
Την πρώτη μετασυνεδριακή «μπαλοθιά», πάντως, την έριξε ο Παύλος Πολάκης, ο οποίος στην «Αυγή» ανέφερε πως «τον ιδεολογικό προσανατολισμό του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. δεν τον καθορίζει η γνώμη μου, όπως δεν τον καθορίζει ούτε η γνώμη του ίδιου του προέδρου, του σημερινού ή και κάθε προηγούμενου». Το γεγονός ότι ο Στέφανος Κασσελάκης, παρά την επαναλειτουργία του Εκτελεστικού Γραφείου, εξακολουθεί να αποφασίζει μόνος του, συνεχίζει να προκαλεί αντιδράσεις.
Ο Αλέξης Τσίπρας
Το γραφείο του πρώην πρωθυπουργού υπογράμμισε ότι η απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να παραστεί στην παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου την Παρασκευή ελήφθη με σκοπό «να δοθεί με ενότητα η μάχη απέναντι σε μια κυβέρνηση που με τις πολιτικές της πληγώνει καθημερινά την κοινωνία και τη χώρα».
Δεν έμεινε απαρατήρητο, ωστόσο, ότι η ανακοίνωση αναφέρεται ειδικά στην πρόθεση του Αλέξη Τσίπρα να «στηρίξει το κόμμα του και τους υποψήφιους ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. στην κρίσιμη μάχη των ευρωεκλογών» χωρίς προσωπική αναφορά στον Στέφανο Κασσελάκη. Μια λεπτομέρεια που αναδεικνύει ενδεχομένως τις σημαντικές αποστάσεις που χωρίζουν τις πολιτικές τοποθετήσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και τις θέσεις του πρώην πρωθυπουργού στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής, καθώς και σε ταυτοτικά θέματα για την Αριστερά.
Αναμένεται να ξεκινήσει μια συζήτηση σε σχέση με τις τελευταίες παρεμβάσεις του Αλέξη Τσίπρα στο Delphi Forum και στο Συμβούλιο της Ευρώπης για τα Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή, που υπογραμμίζουν την ανάγκη η Ελλάδα να αποτελεί ευρωπαϊκό πυλώνα ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή. Φέρεται να γίνονται δεκτές με ανακούφιση από παραδοσιακούς ψηφοφόρους της Αριστεράς, της Κεντροαριστεράς και στελεχών του κόμματος σε αντιπαραβολή με τη σύγχυση που έχουν δημιουργήσει οι θέσεις του Στέφανου Κασσελάκη ότι το ΝΑΤΟ αποτελεί «ιερή συμμαχία».