Αισιόδοξος ότι «αμέσως μετά το Πάσχα θα καταγραφεί και δημοσκοπική “ανάσταση”» για το κόμμα του εμφανίστηκε χθες ο επικεφαλής του Κόσμου, ευρωβουλευτής Πέτρος Κόκκαλης. Αναφερόμενος, ειδικότερα, στις δημοσκοπήσεις και στα χαμηλά ποσοστά που εμφανίζει το κόμμα, ο κ. Κόκκαλης παρατήρησε ότι η αφετηρία ήταν το μηδέν και σταδιακά το κόμμα καταγράφει αύξηση των ποσοστών του, η οποία ο ίδιος εκτίμησε ότι θα συνεχιστεί.
Ο κ. Κόκκαλης, απαντώντας σε ερώτηση για την τρέχουσα πολιτική επικαιρότητα και ειδικότερα για τα κρούσματα βίας από εκπροσώπους των κομμάτων που βρίσκονται στο δεξί άκρο του πολιτικού φάσματος, ανέφερε ότι αυτά τα περιστατικά δεν εκπλήσσουν όποιον έχει γνώση της Ιστορίας, καθώς αποτελούν συνήθεις πρακτικές της Ακροδεξιάς. Πρόσθεσε, δε, ότι και στο Ευρωκοινοβούλιο εκδηλώνονται κρούσματα βιαιοπραγίας από ευρωβουλευτές ακροδεξιών πολιτικών σχηματισμών. Χθες, ο επικεφαλής του Κόσμου παρουσίασε την πρόταση του κόμματος για μια εθνική πράσινη συμφωνία σε εκδήλωση όπου χαιρέτισαν η συμπρόεδρος του κόμματος Πράσινοι-Οικολογία, Βασιλική Γραμματικογιάννη και ο γραμματέας του Volt Ελλάδας, Κωνσταντίνος Καλαφατάκης, που κατεβαίνουν στις ευρωεκλογές με ενιαίο ψηφοδέλτιο με τον Κόσμο.
Ο κ. Κόκκαλης είπε ότι η πρόταση για μια εθνική πράσινη συμφωνία απευθύνεται προς όλα τα προοδευτικά κόμματα της χώρας, ενώ έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του κόμματος, όπου μπορούν να τη βρουν οι πολίτες. Μία από τις βασικές προτάσεις είναι η κήρυξη της Ελλάδας σε κατάσταση κλιματικής έκτακτης ανάγκης, με βάση το ψήφισμα του Νοεμβρίου του 2019 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Για τα δάση προτείνεται άμεση ολοκλήρωση των δασικών χαρτών και του δασολογίου – κτηματολογίου, εκσυγχρονισμός της δασικής νομοθεσίας, επανασχεδιασμός της πολιτικής πρόληψης και αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών, ενίσχυση της δασικής υπηρεσίας. Για το νερό προτείνεται συνταγματική κατοχύρωση της απαγόρευσης ιδιωτικοποίησής του σε επόμενη αναθεώρηση του Συντάγματος. Για την οικονομία προτείνονται, μεταξύ άλλων, κίνητρα για πράσινες επενδύσεις, ετήσια τιμαριθμική αναπροσαρμογή για να στηριχθούν τα χαμηλά εισοδήματα, μείωση ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης, θεσμοθέτηση καθολικού εγγυημένου εισοδήματος, δημιουργία ταμείου για αποζημιώσεις από ακραία φαινόμενα, φορολόγηση του πλούτου. Ολοκληρωμένες παρεμβάσεις προτείνονται, επίσης, για τις μεταφορές, τον τουρισμό και το κοινωνικό κράτος.