Μητσοτάκης – Ιερώνυμος: Το παρασκήνιο της συνάντησης στο Δήλεσι

Μητσοτάκης – Ιερώνυμος: Το παρασκήνιο της συνάντησης στο Δήλεσι

Η χθεσινή κοινή επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου στις δομές της Αρχιεπισκοπής Αθηνών στο Δήλεσι Βοιωτίας επισφράγισε τη γεφύρωση του χάσματος που επέφερε στις σχέσεις κυβέρνησης - Εκκλησίας η νομοθέτηση του γάμου ομόφυλων ζευγαριών

3' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον καρπό μιας αλυσίδας παρασκηνιακών συζητήσεων, πρωτοβουλιών και κινήσεων, που έλαβαν χώρα το τελευταίο δίμηνο στο «τρίγωνο» Αρχιεπισκοπή Αθηνών – Μέγαρο Μαξίμου – υπουργείο Παιδείας αποτελεί η χθεσινή κοινή επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου στις δομές της Αρχιεπισκοπής Αθηνών στο Δήλεσι Βοιωτίας. Οι χθεσινές δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου και του πρωθυπουργού κατέδειξαν με τον πλέον εμφατικό τρόπο ότι το ρήγμα που επήλθε στις σχέσεις Εκκλησίας – κυβέρνησης με επίκεντρο τη νομοθέτηση του γάμου ομόφυλων ζευγαριών, έχει σε μεγάλο βαθμό γεφυρωθεί. Οι δύο πλευρές μετρούν οφέλη από το κλείσιμο ενός μετώπου, η διατήρηση του οποίου ήταν αμοιβαία επιβλαβής.

Για την κυβέρνηση η ονομαστική αναφορά, χθες, του Αρχιεπισκόπου στον Κυριάκο Βελόπουλο έχει ιδιαίτερη σημασία. Ηταν εδώ και καιρό διαπιστωμένη η σημαντική μετακίνηση ψηφοφόρων –όχι μόνο από τη Ν.Δ.– προς την Ελληνική Λύση. Μια τάση που ενισχύθηκε ιδιαίτερα μετά την ψήφιση του επίμαχου νομοσχεδίου στη Βουλή. Από συνεργάτες του κ. Ιερωνύμου μεταδίδεται ιδιαίτερη ενόχληση στην Αρχιεπισκοπή από την προ ημερών τοποθέτηση του κ. Βελόπουλου στο Κοινοβούλιο, όπου επί της ουσίας κάλεσε τους βουλευτές που ψήφισαν το νομοσχέδιο να μην επισκεφθούν τις εκκλησίες τις ημέρες του Πάσχα, παραπέμποντας στην επίθεση που δέχθηκε την περασμένη Κυριακή η βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος, Αγγελική Δεληκάρη μέσα σε εκκλησία. Οπως αναφέρεται, από το περιβάλλον του Αρχιεπισκόπου θεωρήθηκε ότι ο κ. Βελόπουλος επιδιώκει να αξιοποιήσει τη συγκυρία για να εμφανιστεί ο ίδιος ως προνομιακός συνομιλητής της Εκκλησίας. Η σιωπή απέναντι σε αυτή τη δήλωση θα μπορούσε να εκληφθεί ως συναίνεση, ενώ συναξιολογήθηκε το γεγονός ότι αυτή η αναφορά θα μπορούσε να εκληφθεί ακόμη και ως παρότρυνση για αντιδράσεις κατά βουλευτών.

«Εμείς αγαπάμε τους ανθρώπους. Εχουμε σταθερές γραμμές, δεν κάνουμε ούτε αυτό που θα μας πει ο Κυριάκος Βελόπουλος ούτε οποιοσδήποτε πολιτικός, σεβόμαστε τους ανθρώπους», είπε ο κ. Ιερώνυμος. Από συνεργάτες του επισημαίνεται ότι δεν υπάρχει διαφοροποίηση στη στάση της Εκκλησίας και τη διαφωνία της για τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών. Ωστόσο, όπως είπε ο Αρχιεπίσκοπος, «ιδιαίτερα αυτές τις ώρες η συνεργασία είναι απαραίτητη». Ο πρωθυπουργός υπερθεμάτισε: «Θέλω να τονίσω ότι η συνεργασία μας στο θεσμικά καθορισμένο πλαίσιό της ήταν, είναι και παραμένει εξαιρετικά στενή».

«Εχουμε σταθερές γραμμές, δεν κάνουμε ούτε αυτό που θα μας πει ο Κυριάκος Βελόπουλος ούτε οποιοσδήποτε πολιτικός», ανέφερε ο Αρχιεπίσκοπος.

Ο κ. Μητσοτάκης λίγες ώρες αργότερα, μιλώντας σε πολίτες στη Δροσιά Χαλκίδας, με «εφόδιο» την τοποθέτηση του Αρχιεπισκόπου, μίλησε για «ανάχωμα απέναντι σε αυτούς που με τον πιο πρόστυχο τρόπο καπηλεύονται τη χριστιανική πίστη, λες και κάποιοι είναι περισσότερο χριστιανοί από κάποιους άλλους».

Για την κυβέρνηση είναι άμεσα αντιληπτό το όφελος από τη γεφύρωση του χάσματος. Η Εκκλησία προσβλέπει σε ικανοποίηση αιτημάτων για προσλήψεις, αλλά και στην επίλυση εκκρεμοτήτων που σχετίζονται με την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας. Και οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι δεν είναι προς όφελος κανενός μια παρατεταμένη κρίση και αυτό έφερε τις κινήσεις προσέγγισης, όπου αναγνωρίζεται κομβικός ρόλος στον «διαχρονικό» γενικό γραμματέα Θρησκευμάτων, Γιώργο Καλαντζή.

Πάντως, ο Αρχιεπίσκοπος θα πρέπει να διαχειριστεί την επιφυλακτικότητα με την οποία αντιμετώπισαν κάποιοι ιεράρχες τις κινήσεις προσέγγισης με την κυβέρνηση. Βασική τους ένσταση είναι ότι θα έπρεπε να πιεστεί περισσότερο η κυβέρνηση και αυτό να φανεί με κάποιον τρόπο σε επίπεδο εντυπώσεων. Από την άλλη πλευρά, στο περιβάλλον της Αρχιεπισκοπής εκτιμάται ότι από ορισμένα μέλη της Ιεραρχίας η κρίση στις σχέσεις με την κυβέρνηση επιχειρήθηκε να αξιοποιηθεί για να βγουν κάποιοι μπροστά σε έναν άτυπο αγώνα διαδοχής που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Σε βέρτιγκο η Ελληνική Λύση

Η αναφορά του Αρχιεπισκόπου στον Κυρ. Βελόπουλο προκάλεσε αρρυθμίες στην Ελληνική Λύση. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Κωνσταντίνος Χήτας, έσπευσε να ανοίξει μέτωπο με την Αρχιεπισκοπή, αποδίδοντας στον Αρχιεπίσκοπο «ρόλο εκπροσώπου της κυβέρνησης», ενώ πρόσθεσε ότι «δεν χρειάζεται να είναι τόσο ένθερμος υποστηρικτής του Μητσοτάκη ο Ιερώνυμος». Λίγο αργότερα, ο κ. Βελόπουλος έσπευσε με ανάρτησή του να προσπαθήσει να βάλει τα πράγματα στη θέση τους, καθώς προφανώς και ένα μέτωπο με την ηγεσία της Εκκλησίας δεν είναι η καλύτερη επιλογή. «Η δήλωση του Αρχιεπισκόπου μας βρίσκει απολύτως σύμφωνους: κανένας πολιτικός δεν μπορεί να δώσει οδηγίες ούτε στον κλήρο ούτε στην ιεραρχία. Οπως και η ιεραρχία δεν θα πρέπει να οδηγεί τους πιστούς σε συγκεκριμένους πολιτικούς χώρους», ανέφερε, για να προσθέσει ότι «δυστυχώς όμως, η δήλωση του Αρχιεπισκόπου εργαλειοποιείται προεκλογικά από τη Ν.Δ. και τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT