«Θα σου στείλω μήνυμα», είπε ο Στέφανος Κασσελάκης στον Αλέξη Τσίπρα, καθώς ο πρώην πρωθυπουργός απομακρυνόταν από το πριβέ σαλονάκι του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος». Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Κ», το τετ α τετ του νυν με τον τέως πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ διήρκεσε περίπου 10 λεπτά, ήταν σε καλό κλίμα και πραγματοποιήθηκε μετά το τέλος της παρουσίασης του ευρωψηφοδελτίου. Περισσότερες πληροφορίες για το εάν τελικά το sms –λόγω κακού σήματος και της φουρτούνας που συνάντησε ο Στέφανος Κασσελάκης στα νησιά– έφτασε, δεν υπάρχουν. Το «Αλέξη, έλα πάνω» οδήγησε, με ενδιάμεσους κάποιους ευρωβουλευτές, σε μια κοινή φωτογραφία, ενώ κάποιοι στοιχηματίζουν πως μπορεί να μην υπάρξει άλλη μέχρι την 9η Ιουνίου.
Την επόμενη δημόσια εμφάνισή του ο Αλέξης Τσίπρας θα την πραγματοποιήσει στις 8 Μαΐου στο Βερολίνο στο EuroJam2024, επιμένοντας να δίνει έμφαση στα ευρωπαϊκά θέματα και στις διεθνείς σχέσεις. Η σειρά της εσωτερικής πολιτικής επικαιρότητας θα έρθει μετά τις εκλογές πάλι με στοχευμένες τοποθετήσεις, αφού πλέον θα έχει συγκροτηθεί το ινστιτούτο. Μέχρι τότε πάντως, ως ηγετική μορφή της Αριστεράς, το πού «γέρνει το βλέμμα» του επηρεάζει τα πάντα.
Η γνώμη της βάσης
Στη διάθεση της «Κ» βρέθηκε μια κρυφή δημοσκόπηση που πραγματοποίησε γνωστή εταιρεία μετρήσεων για λογαριασμό κόμματος πριν από δύο εβδομάδες. Μεταξύ των ερωτημάτων που τέθηκαν επιχειρήθηκε να δοθεί απάντηση από τους ερωτηθέντες πού τοποθετούν πιο κοντά τον Αλέξη Τσίπρα με βάση τις δημόσιες παρεμβάσεις του. Το γενικό κοινό εκτίμησε πως κατά 24% ο πρώην πρωθυπουργός είναι πιο κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ και κατά 39% στη Νέα Αριστερά.
Είναι εντυπωσιακό πως η εικόνα αποσυριζοποίησης που εκπέμπει η Κουμουνδούρου εμφανίζει τον Αλέξη Τσίπρα να πλησιάζει περισσότερο στους πρώην επιγόνους του. Εξειδικεύοντας τα κοινά η εικόνα αλλάζει και όσοι έλκουν την πολιτική τους προέλευση από την Κουμουνδούρου πιστεύουν πως ο πρώην πρωθυπουργός τοποθετείται με βάση τις παρεμβάσεις του κατά 40% πιο κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ και κατά 37% στη Νέα Αριστερά. Η «σχεδόν ισοπαλία» είναι και πάλι αξιοσημείωτη, με το συμπέρασμα να είναι αυταπόδεικτα ένα: ο «ίσκιος» του Αλέξη Τσίπρα απλώνεται και στις δύο δυνάμεις καθορίζοντας σε μεγάλο βαθμό τη ροή των ψηφοφόρων.
Η σκληρή επιστολή του στο συνέδριο και η ηχηρή απουσία του από το Τάε Κβον Ντο στο Φάληρο σίγουρα έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της κοινής γνώμης. Οι προερχόμενοι από την Κεντροαριστερά υποστήριξαν πως κατά 29% είναι πιο κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ και κατά 47% στη Νέα Αριστερά. Στην έρευνα δεν έχει συμπεριληφθεί η παρουσία του δίπλα στους «42» εκλεκτούς του κόμματος για την Ευρωβουλή.
Ο ΣΥΡΙΖΑ μετατρέπεται σε ένα προσωποπαγές κόμμα και όλοι καταλαβαίνουν πως αν ο Στέφανος Κασσελάκης το βράδυ της 9ης Ιουνίου πετύχει ένα καλό αποτέλεσμα ή το πλησιάσει (ξεκάθαρη δεύτερη θέση, ποσοστό άνω του 17% και μείωση της «ψαλίδας» με τη Ν.Δ. στις 12 μονάδες), όλα θα αλλάξουν. Είναι και κάτι άλλο που θα «ζυγίσουν» στην Κουμουνδούρου. Κατά πόσον το άθροισμα των κομμάτων της Κεντροαριστεράς θα είναι μεγαλύτερο από της γαλάζιας παράταξης. Από τη στιγμή που τα πράγματα πάνε καλά για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, υπομονή για αμφισβητίες δεν θα υπάρξει και το καταστατικό συνέδριο θα είναι σαρωτικό. Οχι πως θα περιμένει μέχρι τον Σεπτέμβριο. Παρότι «έχει περάσει από σαράντα κύματα» με δύο διασπάσεις και κόσμο να φεύγει από τα αριστερά του, απέδειξε πως είναι ικανός στους ελιγμούς φέρνοντας νέο κόσμο στον ΣΥΡΙΖΑ και ευελπιστώντας παράλληλα να προσεγγίσει και τον παλαιό που αμφιταλαντεύεται.
Ο φόβος της «φούσκας»
Αν έχει όντως δημιουργηθεί μια μεγάλη «πολιτική φούσκα», οι ευρωεκλογές θα είναι ο καταλύτης των εξελίξεων. Το μεγάλο άγχος που εκφράζουν στελέχη του κόμματος είναι κατά πόσον οι υποστηρικτές του, που δεν έχουν κανενός είδους «δέσιμο» με τον ΣΥΡΙΖΑ, θα βρεθούν σίγουρα στις κάλπες σε 41 ημέρες από σήμερα. Το καλοκαίρι και το νεαρό της ηλικίας της πλειονότητας των νέων «ακολούθων» δεν αποτελούν εγγύηση. Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα που θέλουν να κερδίσουν συγκροτώντας μια νέα βάση. Μέχρι τότε οι «παγίδες» είναι πολλές. Η αξιοπιστία της αξιωματικής αντιπολίτευσης «κλονίζεται» όταν ο πρόεδρος του κόμματος μπερδεύει το ΑΕΠ για την Παιδεία με αυτό της Υγείας. Εξηγήσεις δόθηκαν, όμως όταν αλλάζει το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν υπέρ κάποιου κλάδου, πρέπει ταυτόχρονα να εξηγηθεί και να τεκμηριωθεί τι θα περικοπεί για να βρεθούν τα επιπλέον έσοδα. Και είναι μια χρονική στιγμή που ο Στέφανος Κασσελάκης θέλει να αποδείξει πως το φορολογικό πρόγραμμα που έχει καταθέσει είναι απολύτως κοστολογημένο και σε αντίθεση με την πλειοδοσία που παρουσίαζαν παραδοσιακά οι αντιπολιτεύσεις, αυτός λέει την «αλήθεια» στον ελληνικό λαό.
Ο κίνδυνος «νούμερο δύο», που είναι ίσως και ο μεγαλύτερος, είναι τα πιθανά φάλτσα από τους 42 υποψήφιους ευρωβουλευτές. Οι εμφανίσεις τους θα πυκνώσουν το επόμενο διάστημα και οι περισσότεροι είναι πολιτικά άπειροι. Το απέδειξε ο Βασίλης Κασσελάκης που «άνοιξε την πόρτα» του κόμματος στους Σπαρτιάτες, με τον πρόεδρο και εξάδελφό του και σύσσωμη την Κουμουνδούρου να την κλείνουν άρον άρον.