ΤΟ ΘΕΜΑ
Εχετε ενημερωθεί εγκαίρως σχετικά με την προτεραιότητα που αποτελεί ο εκσυγχρονισμός των φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ για την ηγεσία του Πολεμικού Ναυτικού (Π.Ν.). Τη δύσκολη αποστολή για να γεφυρωθεί το χάσμα ανάμεσα σε αυτά που ζητάει το Π.Ν. και στην κοινοπραξία της γερμανικής TKMS και της ολλανδικής Thales, που είναι οι πιθανότεροι ανάδοχοι, έχει αναλάβει ο γ.γ. του υπουργείου Εθνικής Αμυνας Αντώνης Οικονόμου. Οι εκπρόσωποι των εταιρειών υποσχέθηκαν να επανέλθουν μετά το Πάσχα με προτάσεις, ωστόσο λίγο-πολύ το χρονοδιάγραμμα και οι τιμές είναι γνωστά. Το πρόγραμμα μπορεί να ξεκινήσει ενάμιση χρόνο μετά την υπογραφή του και οι παραδόσεις 72 μήνες αργότερα. Εν ολίγοις το Π.Ν. θα μπορεί να έχει τις ΜΕΚΟ, εφόσον όλα πάνε καλά, στο τέλος της δεκαετίας. Η τιμή κυμαίνεται μεταξύ 750 και 800 εκατ. ευρώ, δηλαδή περίπου 150-200 εκατ. πάνω από τον προϋπολογισμό του προγράμματος. Τα πράγματα για το Π.Ν. είναι πολύ δύσκολα και οι καθυστερήσεις στη λήψη αποφάσεων κοστίζουν σε χρόνο και σε χρήμα.
Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ
Η πασχαλινή ανάπαυλα θα είναι και η τελευταία πριν από τις ευρωεκλογές, που θα πραγματοποιηθούν σε κάτι περισσότερο από ένα μήνα. Δεδομένου ότι η πρώτη θέση της Ν.Δ. του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι αδιαμφισβήτητη, όλες οι συζητήσεις αφορούν περισσότερο τη σύγκρουση ανάμεσα σε δεύτερο, τρίτο, τέταρτο και πέμπτο (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Ελληνική Λύση και ΚΚΕ). Ενώ, βεβαίως, αποτελεί στοιχείο συζήτησης και το ποσοστό που θα κατορθώσει να επιτύχει η Ν.Δ. Αν και η κυβέρνηση έχει ήδη προετοιμάσει τη γραμμή, ότι δηλαδή τα αποτελέσματα της 9ης Ιουνίου συγκρίνονται με εκείνα των προηγούμενων ευρωεκλογών, του Μαΐου του 2019 (33,12%), είναι σαφές πως λίγοι θα το δουν έτσι. Με ενδιαφέρον μελετούν τα κομματικά επιτελεία και τους περίπου 202.000 που ενεγράφησαν να ψηφίσουν επιστολικά, εκ των οποίων τα ¾ (153.000) ζουν εντός Ελλάδας. Εν ολίγοις, απλώς ήθελαν –για διάφορους λόγους– να αποφύγουν τις ουρές στις κάλπες. Αποτελεί ερώτημα πόσο επηρέασε και άλλους πολίτες που ενδεχομένως να ήθελαν να εγγραφούν και να κάνουν χρήση της επιστολικής ψήφου, το φιάσκο που ακολούθησε τα γνωστά e-mails της Αννας Μισέλ Ασημακοπούλου…
ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ
Σε κάθε περίπτωση, η μάχη για τις θέσεις 2 έως 5 μπορεί να αντιμετωπίζεται από την κυβέρνηση κάπως αφ’ υψηλού, δεν παύει ωστόσο να είναι πολύ ουσιαστική η κατάληξή της. Αν δηλαδή ο Στέφανος Κασσελάκης (φωτογραφία) εδραιωθεί μέσα από μια εθνική κάλπη ή αν θα αποτύχει σε βαθμό που θα βυθίσει τον ΣΥΡΙΖΑ σε περιδίνηση και ενδεχόμενη διάλυση. Τα ερωτήματα δεν είναι πολύ διαφορετικά για το ΠΑΣΟΚ, αν και στη Χαριλάου Τρικούπη τουλάχιστον υπάρχει κόμμα και όχι ένα προσωποπαγές μπουλούκι που περιοδεύει ανά τη χώρα, όπως αυτό της Κουμουνδούρου. Και, βεβαίως, θα φανεί αν όλες οι προβλέψεις των τελευταίων μηνών θα αναδείξουν την Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου σε θέση οιονεί ρυθμιστή. Υπενθυμίζεται ότι στην Κεντρική Μακεδονία, όπου βρίσκεται και η περιφερειακή ενότητα των Σερρών, δηλαδή η κοιτίδα της Ν.Δ., η Ελληνική Λύση παρουσιάζει τη μεγαλύτερη δημοσκοπική έκρηξη. Εκεί είναι που θα δοθεί και η μεγάλη μάχη που θα έχει και ενδοκομματικό ενδιαφέρον, καθώς για τη Ν.Δ. θα τη δώσει ως προβεβλημένο στέλεχος ο Νίκος Δένδιας.
Ο ΤΟΠΟΣ
Το Καστελλόριζο. Εκεί θα κάνει Ανάσταση ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Δένδιας μαζί με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Δημήτρη Χούπη και άλλα μέλη της στρατιωτικής ηγεσίας. Ο κ. Δένδιας θα περάσει στη συνέχεια την Κυριακή του Πάσχα με τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που υπηρετούν στο ακριτικό νησί. Οι υπουργοί Εθνικής Αμυνας είθισται να επισκέπτονται νησιά και παραμεθόριες μονάδες κατά τις εορταστικές περιόδους, ωστόσο η επιλογή του κ. Δένδια έχει τη σημειολογία της. Και, βεβαίως, είναι σημαντικό ότι προτού φθάσει στο Καστελλόριζο ο κ. Δένδιας θα έχει επισκεφθεί πολλά από τα νησιά που η Τουρκία θεωρεί ως «απροσδιορίστου» κυριαρχίας, όπως το Αγαθονήσι, το Φαρμακονήσι και η Ψέριμος, όπου υπάρχουν φυλάκια του Ελληνικού Στρατού τα οποία είναι στελεχωμένα αδιαλείπτως καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Ηδη πάντως από χθες, τα τουρκικά ΜΜΕ (όπως το A Haber) σχολιάζουν την επιλογή του κ. Δένδια να επισκεφθεί νησιά που θεωρούνται «αποστρατιωτικοποιημένα», όπως είναι η Κως. Μια από τα ίδια…
Η ΑΤΑΚΑ
«Διαμορφώνουμε τις συνθήκες, σε επίπεδο δομών, διαδικασιών και εκπαίδευσης του προσωπικού, ώστε κάθε γυναίκα που φτάνει στο αστυνομικό τμήμα να αντιμετωπίζεται με ενσυναίσθηση. Να νιώθει έμπρακτα την ενθάρρυνση και την ασφάλεια να μιλήσει, για οποιονδήποτε λόγο και αν οδηγήθηκε μέχρι αυτό». Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης μίλησε για τη βία κατά των γυναικών σε ανοιχτή εκδήλωση για την έμφυλη ισότητα που διοργάνωσαν το Free Thinking Zone και το δίκτυο ενδυνάμωσης γυναικών Lean In. Η επίγνωση των αδυναμιών, που αναδείχθηκαν με τον πλέον φρικτό τρόπο, κινητοποιεί για την αντιμετώπισή τους, τουλάχιστον σε επίπεδο προθέσεων.