Εντός και Εκτός: Ο Αλέξης Τσίπρας – Εξωτερικού

Εντός και Εκτός: Ο Αλέξης Τσίπρας – Εξωτερικού

3' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΟ ΘΕΜΑ

Κάποιες πρωτοβουλίες είναι ορατές στη διπλωματία, άλλες πολύ λιγότερο. Το προηγούμενο χρονικό διάστημα, οι σχέσεις Αθήνας – Βελιγραδίου βρέθηκαν στην κόψη του ξυραφιού λόγω της υπόθεσης της κοινοβουλευτικής συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης και του Κοσόβου. Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης έκανε αρκετή αθόρυβη δουλειά. Χθες, συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Σέρβο ομόλογό του Μάρκο Τζούριτς, ο οποίος μόλις ανέλαβε καθήκοντα. Ο ίδιος ο κ. Τζούριτς εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για τη σταθερή θέση της Ελλάδας να μην αναγνωρίζει το Κόσοβο, αλλά και για τη σταθερή στήριξη της ευρωπαϊκής προοπτικής του Βελιγραδίου. Οι δύο υπουργοί συμφώνησαν να συναντηθούν το συντομότερο δυνατό, μια και φέτος συμπληρώνονται 145 χρόνια διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας και Σερβίας. Η σχέση Ελλάδας και Σερβίας δεν ήταν ποτέ εύκολη, ωστόσο, τελευταία συγκεντρώθηκαν αρκετά σύννεφα και η διάλυσή τους ήταν δουλειά πολλών ανθρώπων στο παρασκήνιο.

ΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ

Οι δεύτερες σκέψεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανου Κασσελάκη για διαφορετικούς τόνους αντιπολίτευσης κράτησαν λίγο. Επανήλθε αναφέροντας ότι θα «ξεσκίσει όποιον τολμήσει να προβεί σε κομματικά αντίποινα προς γιατρούς, νοσηλευτές και υγειονομικούς που αποκαλύπτουν τη διάλυση και την κακοδιαχείριση στο ΕΣΥ». Σχόλια καταγράφηκαν και μέσα από το κόμμα. Ενώ δόθηκε, για ακόμη μία φορά, στην κυβέρνηση χώρος κριτικής για τη στάση που κρατάει δημόσια ο κ. Κασσελάκης. «Ο κ. Κασσελάκης δεν επιστρέφει τον ΣΥΡΙΖΑ στο ’15, τον πάει πολύ πιο πίσω, και δεν θυμάμαι και τόσες εκφράσεις και ειδικά σε επίπεδο αρχηγού από τον ΣΥΡΙΖΑ. Δηλαδή, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε μια συνιστώσα, αυτό που λέγαμε ως “πολακισμό”, τη λογική της τοξικότητας. Τώρα φαίνεται αυτή είναι η κεντρική προεδρική γραμμή», ανέφερε χαρακτηριστικά (ΣΚΑΪ) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, ο οποίος, όπως ήταν αναμενόμενο, δεν έχασε την ευκαιρία. Αν η στάση του κ. Κασσελάκη αποτελεί «γραμμή», αυτό που ονομάζεται «πολακισμός» ή αν απλά του βγαίνει φυσικά, είναι μια άλλη συζήτηση.

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Εκτός κεντρικής πολιτικής πια, ο προκάτοχος του κ. Κασσελάκη βρίσκεται μακριά από το «γράσο» της καθημερινότητας. Μάλιστα, ο Αλέξης Τσίπρας σε πρόσφατη ομιλία του στο Συμβούλιο της Ευρώπης στο Στρασβούργο ήταν μέσα στις εξελίξεις, πριν μάλιστα προχωρήσει στη χθεσινή –και κάπως βιαστική– εξομολόγησή του για αναγνώριση της Παλαιστίνης από μια σειρά ευρωπαϊκών κρατών ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. Ζοζέπ Μπορέλ. Είχε πει τον Απρίλιο ο κ. Τσίπρας ότι «η Ε.Ε. οφείλει, επιτέλους, να πάρει θέση και να προωθήσει μια ειρηνευτική διάσκεψη, η οποία θα πρέπει να περιλαμβάνει –όπως δήλωσαν οι πρωθυπουργοί της Ισπανίας και της Ιρλανδίας– την προοπτική αναγνώρισης του παλαιστινιακού κράτους επί τη βάσει της λύσης, με διεθνείς εγγυήσεις και για το Ισραήλ». Είναι γνωστό ότι ο κ. Τσίπρας στο πέρασμα των χρόνων έχει αναπτύξει πολύ καλή σχέση με τον σοσιαλιστή πρωθυπουργό της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ και η επαφή αυτή παραμένει, παρά τις διαφορετικές προτεραιότητες που έχουν πλέον οι δύο άνδρες. Ο κ. Τσίπρας, πάντως, όπως φάνηκε και από την τελευταία παρουσία του στο Βερολίνο προτιμά να είναι έξω από την Ελλάδα, παρά μέσα στη χώρα, ιδίως σε αυτή την –προεκλογική– φάση.

Ο ΤΟΠΟΣ

Η Ουκρανία και ο εξοπλισμός της. Μπορεί η συζήτηση αυτή να έχει προς το παρόν κοπάσει, αφού άπαντες έχουν το βλέμμα στραμμένο στην ένταση που επικρατεί στη Μέση Ανατολή και στις εξελίξεις που αυτή έχει πυροδοτήσει. Ωστόσο, η Ουκρανία εξακολουθεί να έχει ανάγκη από διαρκή τροφοδοσία όπλων και πυρομαχικών, γι’ αυτό και οι Αμερικανοί ζήτησαν από τους συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ να ετοιμαστούν για νέα συνεδρίαση πάνω στο θέμα. Εκτός απροόπτου, η νέα συζήτηση θα γίνει (πάλι) μέσω τηλεδιάσκεψης, στις 20 Μαΐου. Και δεν θα πρέπει να θεωρείται απρόοπτη η επανάληψη των εκκλήσεων για παράδοση περισσότερων πυρομαχικών και οπλικών συστημάτων προς το Κίεβο. Από την Αθήνα, οι απαντήσεις για τα μεγάλα συστήματα έχουν δοθεί (Patriot, S-300). Αυτό, πάντως, δεν σημαίνει ότι τα αιτήματα δεν θα επαναληφθούν.

Η ΑΤΑΚΑ

«Ανήκετε στα δυναμικότερα τμήματα του απόδημου ελληνισμού». Αυτό ήταν το κεντρικό νόημα των δηλώσεων που έκανε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου στην Αλεξάνδρεια, όπου βρέθηκε για να επισκεφθεί την ελληνική ομογένεια. Η κ. Σακελλαροπούλου διαβεβαίωσε τους Αλεξανδρινούς που παραμένουν στην Αίγυπτο για τη συνεχή υποστήριξη της ελληνικής πολιτείας. Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας βρέθηκε στην Αλεξάνδρεια προκειμένου να εγκαινιάσει την ανακαινισμένη Οικία Καβάφη, έπειτα από πρόσκληση του προέδρου του Ιδρύματος Ωνάση, Αντώνη Παπαδημητρίου. Η στήλη σάς είχε ενημερώσει για την προηγούμενη αναβολή των εγκαινίων λόγω της κατάστασης που επικρατεί στη Μέση Ανατολή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT