Τα «κακά παιδιά» του ΣΥΡΙΖΑ

Η ανήσυχη σιωπή των παραγκωνισμένων και η «αυλή» των πιστών στον Κασσελάκη

3' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τελικά τα καλά παιδιά, αν δεν πάνε στον παράδεισο, θα πάνε στον ΣΥΡΙΖΑ; Ο Στέφανος Κασσελάκης ξορκίζει συνεχώς το παλαιό καθεστώς που ανέλαβε στην Κουμουνδούρου και δείχνει με κάθε τρόπο πως θέλει να τα αλλάξει όλα. Είναι πλέον ένα μονοπρόσωπο κόμμα, που δεν έχει καθοδηγητικό όργανο να αναλάβει το τιμόνι έως τις κάλπες, με το Εκτελεστικό Γραφείο να συνεδριάζει στη «χάση και στη φέξη». Συνομιλώντας με πολίτη στην Κέρκυρα το Πάσχα είπε πως «η μελλοντική ηγετική ομάδα του κόμματος θα είναι καλά παιδιά». Το ίδιο είχε αναφέρει και στα μέσα Νοεμβρίου, τονίζοντας σε συνέντευξη πως «στην καινούργια μου μεγάλη ομάδα θέλω να έχω καλά παιδιά, καλούς ανθρώπους». Η «διαλογή» έχει γίνει και δεν χρειάζεται ιδιαίτερη ανάλυση για το προφανές. Τα «πολύ κακά παιδιά» βρίσκονται ήδη εκτός, στη Νέα Αριστερά.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξαρχής έδειξε πως θέλει να λειτουργήσει χωρίς εσωκομματική αντιπολίτευση και για αυτό άλλωστε το βασικό όργανο, η Πολιτική Γραμματεία, είναι ανενεργή από το συνέδριο και μετά. Εχει βγει έως τώρα δικαιωμένος και η τακτική του έχει αποδώσει δημοσκοπικά. Στην ίδια συνομιλία που είχε στην Κέρκυρα με πολίτη ανέφερε επίσης πως «πολλοί δεν ήταν καλά παιδιά». Δεν διευκρίνισε αν αυτός ο χαρακτηρισμός αφορά και πρόσωπα που δεν έφυγαν από την Κουμουνδούρου. Ολγα Γεροβασίλη, Κώστας Ζαχαριάδης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Γιάννης Ραγκούσης, Διονύσης Τεμπονέρας, Αλέκος Φλαμπουράρης είναι μεταξύ όσων έδειξαν αρκετές φορές τα «δόντια» τους στον νέο πρόεδρο σε συνεδριάσεις της Π.Γ. Αποκορύφωμα, το συνέδριο του Φεβρουαρίου, όπου στήριξαν την υποψηφιότητα της Ολγας Γεροβασίλη για την προεδρία. Παρά τις ξεκάθαρες αντιθέσεις και την πολεμική που υπήρξε, δεύτερος πόλος δεν σχηματίστηκε, με την αντιπρόεδρο της Βουλής να ξεκαθαρίζει σε συνομιλητές της πως δεν πρόκειται να υπονομεύσει την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει ευρωεκλογών. Μέσα στην εβδομάδα βρέθηκε εθιμοτυπικά δίπλα στον πρόεδρο στην περιοδεία που πραγματοποίησε στην Αρτα.

Υπάρχουν και άλλα «κακά παιδιά»; Ο Χρήστος Σπίρτζης και ο Γιώργος Βασιλειάδης δεν έχουν κρύψει τη διαφωνία τους με τον τρόπο που πολιτεύεται ο νέος πρόεδρος. Δεν είναι πως ο Στέφανος Κασσελάκης στερείται μιας πιστής ομάδας ανθρώπων δίπλα του που τον στηρίζουν με τις δημόσιες εμφανίσεις τους. Η Θεοδώρα Τζάκρη έχει ανεβασμένες μετοχές στην Κουμουνδούρου και ανέλαβε προσωπικά την πρόταση νόμου που κατατέθηκε για την ακρίβεια. Ευάγγελος Αποστολάκης, Πέτρος Παππάς, Ραλλία Χρηστίδου, Χάρης Μαμουλάκης, Γιάννης Σαρακιώτης, Ελενα Ακρίτα, Βασίλης Κόκκαλης, Αλέκος Αυλωνίτης παρεμβαίνουν συχνά προβάλλοντας τη δουλειά που γίνεται στο κόμμα τόσο σε κοινοβουλευτικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο. Δεν είναι σίγουρο, ωστόσο, πόσοι από τους νυν τομεάρχες θα συνεχίσουν να βρίσκονται στη «βιτρίνα» του νέου ΣΥΡΙΖΑ, ακόμη και αν στήριξαν τη νέα ηγεσία από την πρώτη στιγμή.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πλέον ένα μονοπρόσωπο κόμμα, που δεν έχει καθοδηγητικό όργανο να αναλάβει το τιμόνι έως τις κάλπες, με το Εκτελεστικό Γραφείο να συνεδριάζει στη «χάση και στη φέξη».

Για το αν υπάρχουν «κρυφοί κακοί» στον ΣΥΡΙΖΑ ο χρόνος θα δείξει, καθώς και το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Ο Παύλος Πολάκης δεν φέρεται να είδε με καλό μάτι την τοποθέτηση του ξαδέλφου του προέδρου, Βασίλη Κασσελάκη, στη λίστα των Βρυξελλών. Eνας άλλος νέος γιατρός μπαίνει δυναμικά στο πολιτικό παιχνίδι στα Χανιά με «προοπτική» τις εθνικές εκλογές και εφόσον οι ισορροπίες αλλάξουν, δεν αποκλείεται νέα δεδομένα να προκύψουν στη σχέση των δύο ανδρών. Υπενθυμίζεται πως η σχέση είχε δοκιμαστεί εξαιτίας του νομοσχεδίου για τα ομόφυλα ζευγάρια. Ηδη, άλλωστε, με αφορμή τα εμβόλια ο κ. Πολάκης έχει ξαναβγεί δυναμικά στο προσκήνιο. Οι σταυροί που θα πάρουν οι «42» ενδεχομένως να αναδείξουν και εσωτερικές δυσαρέσκειες σε σχέση με τη στήριξη που παρείχαν τα κεντρικά της Κουμουνδούρου σε κομματικά στελέχη (10 συνολικά) που κατέβηκαν στις ευρωεκλογές.

Μέσα στην εβδομάδα καταγράφηκε σύγκρουση παλαιών με νεότερα ή εν δυνάμει στελέχη, που μπορεί να μην προκάλεσε σοβαρές αναταραχές, ωστόσο φαίνεται να ήταν προάγγελος του τι θα επακολουθήσει το καλοκαίρι. Προγραφές, σκληρές ιατρικές εσωκομματικές κόντρες, αλλά και η επαναφορά της στρατηγικής της «πατριωτικής Αριστεράς», που δεν αποτελούσε κεντρική γραμμή μέχρι πέρυσι, έδειξαν πως η ανακωχή είναι εύθραυστη μόλις 27 ημέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες. «Κάποιοι οργανώνουν καταστάσεις. Δεν θα πάει άκλαυτο όλο αυτό», εξηγούσε κορυφαίο στέλεχος στην «Κ», επισημαίνοντας ειδικά την ενόχληση που υπάρχει για την παρέμβαση του Θανάση Οικονόμου κατά του Χρήστου Σπίρτζη και του Γιώργου Βασιλειάδη.

«Καμπάνα» Τσίπρα

Oπως είχε δημοσιεύσει η «Κ» από τις 28 Απριλίου, η φωτογραφία του Αλέξη Τσίπρα με τον Στέφανο Κασσελάκη στην παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου ήταν και η τελευταία πριν από τις ευρωεκλογές. Ο πρώην πρωθυπουργός δεν παρεμβαίνει στα εσωτερικά, ωστόσο οι υπομνήσεις προς την ηγεσία συνεχίζονται. Από το Βερολίνο, αφού έβαλε την αριστερή ατζέντα για την Ευρώπη ως το κεντρικό διακύβευμα για την επιβίωσή της, ξόρκισε τη μεταπολιτική και τις viral μεθόδους ως μέσο για την αντιμετώπιση της Ακροδεξιάς. Μια ακόμη «καμπάνα» για ανάγκη αλλαγής πλεύσης από τον πρώην πρόεδρο που ακούστηκε δυνατά στην Κουμουνδούρου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT