Οι δηλώσεις Μητσοτάκη – Ερντογάν μετά τη συνάντηση

Οι δηλώσεις Μητσοτάκη – Ερντογάν μετά τη συνάντηση

3' 17" χρόνος ανάγνωσης

Έπειτα από περίπου δύο ώρες συνομιλιών, οι ηγέτες Ελλάδας και Τουρκίας παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου, μια συνέντευξη στο πλαίσιο της οποίας υπογράμμισαν την αξία της θετικής ατζέντας στα ελληνοτουρκικά, χωρίς ωστόσο να καταφέρουν να κρύψουν παράλληλα και μια σειρά από διαφωνίες.

Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ελληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, «δείξαμε ότι δίπλα στις διαφωνίες μας μπορούμε να γράφουμε και μια παράλληλη σελίδα με τις συμφωνίες μας».

Ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι «το σήμερα δεν πρέπει να μένει αιχμάλωτος στο χθες», υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι «επιθυμούμε να πυκνώσουμε τις διμερείς μας επαφές».

«Δεν μπορώ παρά να ξεκινήσω με τις ευχαριστίες μου για τη ζεστή φιλοξενία σήμερα στην Αγκυρα, σε μια συνάντηση που αξίζει να σημειωθεί είναι η τέταρτη μέσα στους τελευταίους δέκα μήνες. Κάτι το οποίο πιστεύω ότι αποδεικνύει πως οι δύο γείτονες μπορούμε πλέον να καθιερώσουμε αυτήν την προσέγγιση της αμοιβαίας κατανόησης, όχι πια ως κάποια εξαίρεση, αλλά ως μια παραγωγική κανονικότητα που δεν αναιρείται από τις γνωστές διαφορές στις θέσεις μας», τόνισε ο Ελληνας πρωθυπουργός.

«Σας χαιρετώ εγκάρδια και με σεβασμό. Αισθάνομαι μεγάλη ικανοποίηση που φιλοξενώ τον αξιότιμο κύριο Μητσοτάκη και την αντιπροσωπεία του στην Αγκυρα», ανέφερε, από την πλευρά του, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Οπως γνωρίζετε, όταν επισκέφθηκα την Αθήνα τον Δεκέμβριο, είχαμε επιβεβαιώσει την αμοιβαία συμφωνία μας να διατηρήσουμε ανοιχτούς τους διαύλους. Καταγράψαμε αυτήν τη συναντίληψη με τη Διακήρυξη των Αθηνών. Η ανταποδοτική επίσκεψη αποτελεί αντικατοπτρισμό αυτής της συμφωνίας. Τον ευχαριστώ για την ειλικρίνειά του στο θέμα της ανάπτυξης των διμερών σχέσεων», πρόσθεσε ο Τούρκος πρόεδρος, απευθυνόμενος στον Ελληνα πρωθυπουργό.

Ο Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε πως η συζήτηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ήταν «παραγωγική, ειλικρινής και εποικοδομητική». Σημείωσε πως συζητήθηκαν διμερή ζητήματα, όπως επίσης και η καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Από την άλλη πλευρά βέβαια, υπήρξαν και διαφωνίες που φάνηκαν κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου.

Διαφώνησαν για τη Χαμάς

«Υπάρχει ένα σημαντικό θέμα στο οποίο δεν είμαστε σύμφωνοι», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απευθυνόμενος στον Ελληνα πρωθυπουργό, λίγο πριν από το τέλος της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν από κοινού το απόγευμα στην Αγκυρα. Η τουρκική ηγεσία «δεν θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση τη Χαμάς» αλλά αντιθέτως «αντιστασιακή οργάνωση […] που δίνει μάχη για να προστατεύσει τα εδάφη και τον παλαιστινιακό λαό», συνέχισε ο Τούρκος ηγέτης.

Λίγο νωρίτερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε καταγγείλει την επίθεση που εξαπέλυσαν οι τρομοκράτες της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, υπογραμμίζοντας μεν το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα αλλά παίρνοντας αποστάσεις από την ασύμμετρη χρήση βίας εκ μέρους των Ισραηλινών στη Λωρίδα της Γάζας.  

Αναφερόμενος ειδικότερα σε όσα συμβαίνουν στη Λωρίδα της Γάζας, ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε να υπάρξει ανακωχή διαρκείας και να σταματήσει η ασύμμετρη βία από την πλευρά των Ισραηλινών. Παράλληλα, χαρακτήρισε «κολοσσιαίο λάθος» μια επίθεση των Ισραηλινών στη Ράφα, ενώ ξεκαθάρισε ότι η μόνη βιώσιμη προοπτική στο Παλαιστινιακό είναι η λύση των δύο κρατών.

«Οι δυτικές χώρες πρέπει να μιλήσουν με πιο δυνατή φωνή» για όσα γίνονται στη Γάζα, δήλωσε από την πλευρά του ο Τούρκος πρόεδρος, ο οποίος κατηγόρησε εκ νέου το Ισραήλ για «γενοκτονία».

Ελληνοτουρκικά και μειονότητα 

Αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά, ο κ. Ερντογάν επανέλαβε ότι κατά την άποψή του «δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα που να είναι τόσο μεγάλο ώστε να μην μπορεί να επιλυθεί». «Παρά τις διαφορές απόψεων, εστιάζουμε στη θετική ατζέντα», συνέχισε ο Τούρκος πρόεδρος ο οποίος όμως μίλησε ξανά, για «τουρκική μειονότητα στην Ελλάδα», προκαλώντας έτσι την αντίδραση του Ελληνα πρωθυπουργού.  

«Ο χαρακτηρισμός της μειονότητας ως θρησκευτικής προβλέπεται ρητά από τη Συνθήκη της Λωζάννης», ανέφερε από την πλευρά του ο Ελληνας πρωθυπουργός, προτού μιλήσει για τον ελληνισμό της Τουρκίας ο οποίος δυστυχώς διαρκώς συρρικνώνεται.

Ελληνική δυσαρέσκεια για τη Μονή της Χώρας

Ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν παρέλειψε, ωστόσο, να εκφράσει παράλληλα τη «στενοχώρια και δυσαρέσκεια» της ελληνικής πλευράς για τη Μονή της Χώρας που θα λειτουργεί στο εξής ως τέμενος.

«Η Τουρκία είναι μια χώρα υπόδειγμα στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς […] Η Μονή της Χώρας είναι ανοικτή για επίσκεψη σε όλους», είχε δηλώσει νωρίτερα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναφερόμενος στο ίδιο θέμα.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT