Εξελίξεις με τους ελληνικούς Patriot στη Σαουδική Αραβία – Νέο πρόγραμμα στρατιωτικής συνεργασίας

Εξελίξεις με τους ελληνικούς Patriot στη Σαουδική Αραβία – Νέο πρόγραμμα στρατιωτικής συνεργασίας

Εκτός από υψηλό συμβολισμό, η παρουσία του αρχηγού ΓΕΕΘΑ στη Σαουδική Αραβία φέρνει σημαντικές ειδήσεις για τη στρατηγική συνεργασία των δύο χωρών

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκτός από υψηλό συμβολισμό, η παρουσία του αρχηγού ΓΕΕΘΑ στη Σαουδική Αραβία φέρνει και σημαντικές ειδήσεις για τη στρατηγική συνεργασία των δύο χωρών. Ο στρατηγός Δημήτριος Χούπης έγινε δεκτός από τον ομόλογό του στρατηγό Φαγιάντ Μπιν Χαμέντ Αλ-Ρουαϊλί και υψηλόβαθμους αξιωματούχους, κατά την τριήμερη επίσημη επίσκεψή του στο Βασίλειο. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκε η ανανέωση της ελληνικής συνδρομής στην αεράμυνα της Σαουδικής Αραβίας, αλλά και η υπογραφή προγράμματος στρατιωτικής συνεργασίας.

Από το 2021, η Ελλάδα συμμετέχει στη διεθνή πρωτοβουλία «Integrated Air Missile Defense (IAMD) Concept», για την προστασία κρίσιμων εγκαταστάσεων της Σαουδικής Αραβίας από επιθέσεις με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Μία πυροβολαρχία κατευθυνομένων βλημάτων Patriot της Πολεμικής Αεροπορίας με το προσωπικό της, γνωστή και ως Ελληνική Δύναμη Σαουδικής Αραβίας, έχει αναπτυχθεί σε στρατηγικό σημείο στην περιφέρεια του Ριάντ, ώστε να παρέχει αντιαεροπορική ομπρέλα στις εγκαταστάσεις της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας ARAMCO.

Εξελίξεις με τους ελληνικούς Patriot στη Σαουδική Αραβία – Νέο πρόγραμμα στρατιωτικής συνεργασίας-1
Ο στρατηγός Δημήτριος Χούπης (αριστερά) με τον Σαουδάραβα ομόλογό του, στρατηγό Φαγιάντ Μπιν Χαμέντ Αλ-Ρουαϊλί. Πηγή φωτό: ΓΕΕΘΑ

Αναβάθμιση Patriot

Η παρουσία της ελληνικής δύναμης ανανεώθηκε για ένα έτος τον Νοέμβριο του 2023, όταν ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Νίκος Δένδιας, επισκέφθηκε το Ριάντ, ενώ μέσα στους επόμενους μήνες αναμένεται να υπογραφεί το πρωτόκολλο επέκτασης για τουλάχιστον ένα ακόμη έτος. Καλά πληροφορημένες πηγές μεταφέρουν στην «Κ» τη διαβεβαίωση της Σαουδικής Αραβίας ότι θα αναλάβει την αναβάθμιση των ελληνικών ΜΙΜ-104 Patriot στην έκδοση PAC-3, όπως προβλέπεται στη σχετική συμφωνία.

Αρμόδιες πηγές σημειώνουν ότι η παρουσία προσωπικού και μέσων Πολεμικής Αεροπορίας στη Σαουδική Αραβία προσφέρει πολλαπλά οφέλη στις Ενοπλες Δυνάμεις και το κυριότερο, εμπειρία σε πραγματικό περιβάλλον απειλών. Αλλωστε, όπως έχει αναφέρει ήδη η «Κ», η ελληνική πυροβολαρχία Patriot τέθηκε σε συναγερμό τη νύχτα της 13ης Απριλίου, όταν εκδηλώθηκε η επίθεση του Ιράν ενάντια στο Ισραήλ. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ραντάρ του ελληνικού συστήματος εντόπιζε την πορεία πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών που περνούσαν πάνω ή κοντά στο έδαφος της Σαουδικής Αραβίας με στόχο το κεντρικό Ισραήλ, μεταφέροντας τις πληροφορίες στα συμμαχικά κέντρα επιχειρήσεων που ενεργοποιήθηκαν για την άμυνα του Ισραήλ.

Πρόγραμμα στρατιωτικής συνεργασίας

Εκτός, όμως, από τους Patriot, στις συναντήσεις του αρχηγού ΓΕΕΘΑ με Σαουδάραβες αξιωματούχους τέθηκε επί τάπητος και το νέο πρόγραμμα στρατιωτικής συνεργασίας των δύο χωρών, που περιλαμβάνει επισκέψεις και ανταλλαγές προσωπικού, αλλά και συμμετοχή σε κοινές ασκήσεις και συνεκπαιδεύσεις.

Η συνεργασία των δύο χωρών σε αμυντικό επίπεδο έχει αποδώσει ήδη καρπούς, με μαχητικά αεροσκάφη της Σαουδικής Αραβίας να μετασταθμεύουν για πρώτη φορά στην Κρήτη στο πλαίσιο της άσκησης Falcon Eye-1 και μάλιστα σε μία περίοδο υψηλών εντάσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία. Λίγους μήνες αργότερα, η Πολεμική Αεροπορία ανταπέδωσε την πρόσκληση με την αποστολή τεσσάρων F-16 στην αεροπορική βάση King Faisal στο Ταμπούκ.

Εξελίξεις με τους ελληνικούς Patriot στη Σαουδική Αραβία – Νέο πρόγραμμα στρατιωτικής συνεργασίας-2
Πηγή φωτό: ΓΕΕΘΑ

Οι λεπτομέρειες του προγράμματος στρατιωτικής συνεργασίας θα διευθετηθούν σε επίπεδο Επιτελείων και οι υπογραφές αναμένεται να μπουν μέσα στις προσεχείς εβδομάδες. Αρμόδιες πηγές υπογραμμίζουν ότι στόχος της Ελλάδας είναι να αυξήσει τους στρατηγικούς της εταίρους στη Μέση Ανατολή και να διευρύνει τις αμυντικές της συμμαχίες, όπως έκανε πρόσφατα και με την Ινδία. Αλλωστε, οι προκλήσεις στην ευρύτερη περιοχή αλλά και οι ευρύτερες γεωπολιτικές εξελίξεις συζητήθηκαν εκτενώς στη συνάντηση του αρχηγού με τον Σαουδάραβα ομόλογό του.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT