Τα εθνικά θέματα ανεβάζουν το πολιτικό θερμόμετρο

Τα εθνικά θέματα ανεβάζουν το πολιτικό θερμόμετρο

Πυρά κατά της κυβέρνησης από τα κόμματα της αντιπολίτευσης – Τηλεφωνική επικοινωνία του Αλέξη Τσίπρα με τον Ζόραν Ζάεφ

3' 3" χρόνος ανάγνωσης

Eντονη έως και σφοδρή κριτική ασκείται στον πρωθυπουργό για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής που αναδείχθηκαν το τελευταίο διάστημα, με αφορμή τόσο τη χθεσινή συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν όσο και τις σχέσεις της Ελλάδας με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία, στον απόηχο αφενός της παρουσίας Εντι Ράμα στην Αθήνα για την προεκλογική του συγκέντρωση και αφετέρου των δημόσιων τοποθετήσεων της προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας αναφορικά με την ονομασία της πρώην γιουγκοσλαβικής δημοκρατίας.

Για «νέα επίδειξη της τουρκικής προκλητικότητας από τον πρόεδρο Ερντογάν» και έναν «άβουλο, αμήχανο Κυριάκο Μητσοτάκη» κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υποστηρίζοντας ότι επιβεβαιώνονται οι κίνδυνοι «που συνεπάγεται η Ι.Χ. εξωτερική του πολιτική και το δόγμα του δεδομένου συμμάχου που εφαρμόζει, θέτοντας, με τη συστηματική της υποχωρητικότητα, σε κίνδυνο τα συμφέροντα της χώρας». Και προσθέτει: «Καλούμε για πολλοστή φορά να κινηθεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη εγκαταλείποντας την άκρως επικίνδυνη για τη χώρα μας, υποχωρητική απέναντι στην Τουρκία, πολιτική της».

Ο κ. Νίκος Ανδρουλάκης δήλωσε: «Ο Ερντογάν συνέχισε σήμερα ακάθεκτος τις προκλήσεις του, επιβεβαιώνοντας ότι ο όποιος διάλογος πρέπει να γίνεται χωρίς αυταπάτες. Για εμάς η Συνθήκη της Λωζάννης είναι γραμμένη σε πέτρα και η μόνη πραγματικότητα στην Κύπρο είναι η παράνομη και βάρβαρη εισβολή του “Αττίλα”. Για αυτό η λύση πρέπει να δοθεί με σεβασμό στα ψηφίσματα του ΟΗΕ». Το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του αναφέρει: «Οι συναντήσεις και οι συνομιλίες Μητσοτάκη – Ερντογάν για την αποκαλούμενη “θετική ατζέντα” κινούνται στις επικίνδυνες ράγες του αποκαλούμενου “οδικού χάρτη” για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, που αποφασίστηκε στη νατοϊκή σύνοδο κορυφής τον Ιούλη του 2023 και υλοποιείται με τις σχετικές διαπραγματεύσεις υπό την εποπτεία του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ. Πρόκειται για εξελίξεις που δικαιολογημένα εντείνουν τις λαϊκές ανησυχίες για τις συνέπειες στην κυριαρχία και στα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας».

Η Ελληνική Λύση χαρακτηρίζει «εθνικό έγκλημα» την επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στην Αγκυρα, με τον κ. Κυριάκο Βελόπουλο να σημειώνει σε δήλωσή του: «Η Τουρκία κάνει ασκήσεις στο κεντρικό Αιγαίο παράνομα, ταυτοχρόνως έχει κάνει τη Μονή της Χώρας τζαμί, την Αγία Σοφία τζαμί και έχει το casus belli σε ισχύ. Αρα λοιπόν δεν είμαστε με το δάχτυλο απλά στη σκανδάλη, αλλά με το πιστόλι στον κρόταφο». Η Νίκη σημειώνει ότι δεν έχει «καμία εμπιστοσύνη στη μυστική εξωτερική πολιτική της Ν.Δ.».

Σχετικά με τη Βόρεια Μακεδονία, ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει: «Καλούμε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ξεκαθαρίσει τη στάση του και να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για τη διατήρηση της συμφωνίας των Πρεσπών. Ας το αποδείξει έμπρακτα βάζοντας οριστικά στο ντουλάπι του Μαξίμου τις περικεφαλαίες της πατριδοκαπηλίας και κυρώνοντας επιτέλους τα προβλεπόμενα τρία πρωτόκολλα συνεργασίας τα οποία θα φέρει ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία προς ψήφιση στη Βουλή».

Αξιοσημείωτο είναι ότι, όπως έγινε γνωστό, ο πρώην πρωθυπουργός και τέως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρώην πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ, για τις πολιτικές εξελίξεις στη γειτονική χώρα. «Στο πλαίσιο αυτό υπογράμμισαν τη σημασία που έχει η πιστή τήρηση της συμφωνίας των Πρεσπών και η συνεργασία των δύο χωρών» και «επισήμαναν πόσο υποκριτικός και επικίνδυνος είναι ο εθνικιστικός λαϊκισμός που αναπτύχθηκε και στις δύο πλευρές».

Από την πλευρά του ο κ. Βελόπουλος ζήτησε «άμεση ακύρωση της προδοτικής συμφωνίας των Πρεσπών».

Τέλος, η Κουμουνδούρου, με αφορμή την επιλογή του Αλβανού πρωθυπουργού να μιλήσει σε προεκλογική συγκέντρωση ομοεθνών του στο Γαλάτσι, έκανε λόγο για «μια κομματική εκδήλωση που δημιουργεί προηγούμενα και κερκόπορτες πολύ επικίνδυνες». Από πλευράς ΠΑΣΟΚ ο κ. Δημ. Μάντζος χαρακτηρίζει μεταξύ άλλων την κυβερνητική πολιτική «απρονόητη και επικίνδυνη», με την Ελλ. Λύση να καλεί σε «απέλαση όλων των σοβινιστών που ήταν στο Γαλάτσι». Η Νίκη σε ανακοίνωσή της εκφράζει τον ισχυρισμό ότι «η εξωτερική πολιτική της Ελλάδος βρίσκεται σε χέρια ανίκανων ανθρώπων».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT