Μπακογιάννη για Πρέσπες: Θα μπορούσαμε να ψηφίσουμε νωρίτερα τα μνημόνια, αλλά τώρα δεν είναι η σωστή στιγμή

Μπακογιάννη για Πρέσπες: Θα μπορούσαμε να ψηφίσουμε νωρίτερα τα μνημόνια, αλλά τώρα δεν είναι η σωστή στιγμή

Δριμεία κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ και τον Στέφανο Κασσελάκη, τι απαντά η αξιωματική αντιπολίτευση

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για τις εξελίξεις στη Βόρεια Μακεδονία καθώς και για τη Συμφωνία των Πρεσπών τοποθετήθηκε η πρώην υπουργός Εξωτερικών και νυν βουλευτής της Ν.Δ. Ντόρα Μπακογιάννη σήμερα, Τρίτη, το πρωί, μιλώντας στον ΣΚΑΪ και αναφέροντας, μεταξύ άλλων, ότι τα μνημόνια συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία θα μπορούσαν να είχαν τεθεί προς ψήφιση από την ελληνική πλευρά νωρίτερα. Ωστόσο, υπογράμμισε ότι, «εάν σήμερα το κάνουμε, στέλνουμε ένα μήνυμα ότι ετεροπροσδιοριζόμαστε», ενώ επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ. 

Η κ. Μπακογιάννη σχολίασε αρχικά ότι «ο λαϊκισμός και ο εθνικισμός πουλάνε», ενώ άσκησε κριτική στον Στέφανο Κασσελάκη λέγοντας πως ο ίδιος και η εξωτερική πολιτική αποτελούν «έννοιες ασύμβατες». 

Σε ερώτηση αναφορικά με τα μνημόνια συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία, η Ντ. Μπακογιάννη απάντησε χαρακτηριστικά: «Τα μνημόνια συνεργασίας πρέπει να τα ψηφίσουμε. Μπορούσαμε να το είχαμε κάνει νωρίτερα. Να δεχτώ αυτή την κριτική».

Ταυτόχρονα, όμως, επισήμανε ότι «εάν σήμερα το κάνουμε, στέλνουμε ένα μήνυμα ότι ετεροπροσδιοριζόμαστε». Η βουλευτής της Ν.Δ. σημείωσε πως «ο κ. Γεραπετρίτης έχει πει ότι εντός του 2024 θα ψηφιστούν», ενώ επανέλαβε ότι «εάν το κάνουμε τώρα, θα δείξουμε ότι κάτι φοβόμαστε ή ότι ετεροπροσδιοριζόμαστε».

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο να υπάρχουν διαφωνίες στο εσωτερικό της κυβερνητικής πλειοψηφίας σε μια ψηφοφορία των μνημονίων με τη Βόρεια Μακεδονία, η κ. Μπακογιάννη απάντησε πως «η Ν.Δ. είναι πολύ σοβαρό κόμμα» το οποίο πορεύεται με υπευθυνότητα, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «εμείς δεν είμαστε ρεμπεσκέδες». 

«Οταν γίνει η κυβέρνηση στα Σκόπια, η πραγματικότητα θα πέσει πάνω στο κεφάλι τους και θα καταλάβουν ότι όλα αυτά που λέγανε προεκλογικά είναι αέρας φρέσκος. Αρα δύο πράγματα μπορεί να συμβούν: Το ένα είναι να επιμείνουν και, αν το κάνουν, τότε ευρωπαϊκή προοπτική… γιοκ. Οι αντιδράσεις θα είναι κολοσσιαίες. Αυτό δεν το αντέχει η χώρα. Το άλλο είναι να συνετιστούν, θα ακολουθήσουν την πεπατημένη και θα “φάνε” όσα είχαν πει προεκλογικά», εκτίμησε η κ. Μπακογιάννη αναφορικά με τις εξελίξεις στη γειτονική χώρα. 

Αντίδραση από τον ΣΥΡΙΖΑ

«Το ποιοι είναι “ρεμπεσκέδες” και ποιοι όχι, το αποκάλυψε η ίδια η κ. Μπακογιάννη, στη συνέντευξή της στον ΣΚΑΪ, όταν παραδέχτηκε την πενταετή, σκόπιμη, κωλυσιεργία της κυβέρνησης και του κόμματός της σε ό,τι αφορά την κύρωση των τριών μνημονίων που απορρέουν από τη Συμφωνία των Πρεσπών», σχολίασε ο ΣΥΡΙΖΑ αμέσως μετά τη συνέντευξη της κ. Μπακογιάννη.

«Από εκεί και πέρα, καλά θα κάνει να κρατήσει για την ίδια τις συμβουλές περί χρηστής εξωτερικής πολιτικής και να παροτρύνει το κόμμα της να ασκήσει την αναγκαία αυτοκριτική, ιδίως όταν όλες οι πρόσφατες εξελίξεις τούς έχουν εκθέσει στα μάτια ολόκληρης της διεθνούς κοινότητας», σημείωσε επίσης το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT