Τη νέα κυβέρνηση στα Σκόπια αναμένει η Αθήνα

Τη νέα κυβέρνηση στα Σκόπια αναμένει η Αθήνα

Διαφορετικές προσεγγίσεις από υπουργούς και στελέχη της Νέας Δημοκρατίας για την προοπτική κύρωσης των μνημονίων με τη Βόρεια Μακεδονία

2' 39" χρόνος ανάγνωσης

Με ψυχραιμία και βήμα βήμα αντιμετωπίζει η κυβέρνηση το εσωτερικό «χάος» που επικρατεί στη γειτονική Βόρεια Μακεδονία μετά την εκλογή της Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα στην προεδρία, η οποία αποκάλεσε «Μακεδονία» τη χώρα της κατά τις δηλώσεις της στην ορκωμοσία.

Στην κυβέρνηση, επί της αρχής αισθάνονται δικαιωμένοι για την… καθυστέρηση της κύρωσης των μνημονίων από τη Βουλή, με αρμόδιες πηγές να τονίζουν πως «δεν γίνεται η συμφωνία να υλοποιείται μονόπλευρα».

Στην κυβέρνηση πάντως έχουν δηλώσει ξεκάθαρα πως το κράτος έχει συνέχεια και παρά τη διαφωνία τους πριν ψηφιστεί η συμφωνία των Πρεσπών, ο πρωθυπουργός είχε δηλώσει ξεκάθαρα πως εφόσον ψηφιστεί θα τη σεβαστεί. Επόμενο βήμα που αναμένεται είναι ο σχηματισμός κυβέρνησης στα τέλη Μαΐου, όταν θα διαφανούν οι νέες ισορροπίες και ακολούθως οι προγραμματικές δηλώσεις οι οποίες θα καταδείξουν πού το πάνε οι γείτονες.

Και στο εσωτερικό πάντως της κυβέρνησης έχουν διατυπωθεί διαφορετικές προσεγγίσεις για το θέμα. Η κεντρική γραμμή, όπως εκφράστηκε από τον κ. Γεραπετρίτη, λέει πως εφόσον τα Σκόπια συμμορφωθούν με όσα προβλέπει η συμφωνία των Πρεσπών, τότε θα έρθουν προς κύρωση και τα μνημόνια.

«Δεν θα μπορούσε να υπάρξει μεγαλύτερη δικαίωση της πολιτικής, από το να εξαρτάται η κύρωση των μνημονίων από την πλήρη συμμόρφωση», είπε χαρακτηριστικά πετώντας το μπαλάκι στα Σκόπια, προσθέτοντας πως «η ονομασία εμφανίζεται στη συμφωνία των Πρεσπών και δεν μπορεί υπό οποιαδήποτε συνθήκη να τροποποιηθεί. Δεν τίθεται επ’ ουδενί ζήτημα τροποποίησης». Κατέληξε δε, λέγοντας πως η Αθήνα απαιτεί «τη συμμόρφωση προς τη συμφωνία των Πρεσπών. Συνιστά προϋπόθεση για την ενταξιακή της πορεία η πιστή και καλή τη πίστει εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών».

Σε πιο σκληρή γραμμή, ο Μάκης Βορίδης ήταν τελείως αρνητικός στο ενδεχόμενο να έρθουν τα μνημόνια συνεργασίας στη Βουλή. «Είμαστε πέντε χρόνια στην κυβέρνηση και δεν τα έχουμε φέρει. Γιατί δεν τα έχουμε φέρει προς κύρωση; Διότι ακριβώς, μία ελαττωματική συμφωνία –κατασκευαστικά προβληματική– φαίνεται τώρα το πρόβλημά της», είπε και πρόσθεσε: «Τι μας λέει η αντιπολίτευση; Φέρτε να την κυρώσετε τώρα. Δηλαδή, την ώρα που αμφισβητείται αυτή η συμφωνία, μας λένε να φέρουμε την κύρωση. Δηλαδή, ουσιαστικά, και τον μοναδικό μοχλό πιέσεως συμμορφώσεως να τον απεμπολήσουμε», είπε, καταλήγοντας πως «όχι, δεν πρόκειται να έρθουν προς κύρωση αυτές οι συμφωνίες».

Ενα βήμα παραπέρα το πήγε ο Αδωνις Γεωργιάδης, λέγοντας πως «εφόσον καταπατήσουν τη συμφωνία η καταγγελία της θα είναι μονόδρομος», θέση την οποία υποστήριξαν με δηλώσεις τους και η υφυπουργός Μετανάστευσης Σοφία Βούλτεψη, αλλά και ο υποψήφιος ευρωβουλευτής Γιώργος Μουρούτης. Αντίθετα, η Ντόρα Μπακογιάννη εξέφρασε τη δική της άποψη, λέγοντας πως τα μνημόνια «πρέπει να τα ψηφίσουμε», ασκώντας και την κριτική πως «μπορούσαμε να το είχαμε κάνει νωρίτερα». Η κ. Μπακογιάννη, πάντως, κατέληξε με μια πολύ απλή διαπίστωση, που είναι και κοινώς αποδεκτή: «Οταν γίνει η κυβέρνηση στα Σκόπια, η πραγματικότητα θα πέσει πάνω από το κεφάλι τους και θα καταλάβουν ότι όλα αυτά που έλεγαν προεκλογικά είναι… αέρας φρέσκος».

Το ΝΑΤΟ

Από την πλευρά του το ΝΑΤΟ, μέσω αξιωματούχου τόνιζε πως «η Βόρεια Μακεδονία εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ με το συνταγματικό της όνομα και εκπροσωπείται στη Συμμαχία με αυτό το όνομα», τονίζοντας πως «η συμφωνία των Πρεσπών άνοιξε τον δρόμο για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ και συνέβαλε στις σχέσεις καλής γειτονίας, οι οποίες είναι σημαντικό να διατηρηθούν».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT