Στην Αϊτή, στον Αγιο Βαρθολομαίο, στη Βόρεια και στην Κεντρική Αμερική, αλλά και στο Αζερμπαϊτζάν, στο Βιετνάμ και στο Ομάν στην Ασία, στην Κένυα και στο Κονγκό στην Αφρική, μέχρι και στην Παπούα Νέα Γουινέα στην Ωκεανία ταξιδεύουν οι φάκελοι της επιστολικής ψήφου αυτές τις ημέρες, προκειμένου Ελληνες πολίτες που βρίσκονται σε 128 χώρες σε όλο τον κόσμο να συμμετάσχουν στις ευρωεκλογές. Σε μήνυμα που έστειλε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ ένας εκ των δέκα Eλλήνων ψηφοφόρων που βρίσκονται στην Ταϊλάνδη αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «παρέλαβα τον φάκελο, επιτέλους θα ψηφίσω».
Η «Κ» παρουσιάζει την κατανομή των ψηφοφόρων διά επιστολικής ψήφου σε Ελλάδα και εξωτερικό. Η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη και αποτελεί ένα «πείραμα» που η κυβέρνηση θέλει να πετύχει με στόχο να εφαρμοστεί και στις εθνικές εκλογές.
Η διαδικασία αποτελεί ένα «πείραμα» που η κυβέρνηση θέλει να πετύχει με στόχο να εφαρμοστεί και στις εθνικές εκλογές.
Ειδικότερα, έως χθες αργά το βράδυ ένας στους δύο εκλογείς είχε ήδη παραλάβει τον φάκελο με το υλικό προκειμένου να συμμετάσχει στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου. Σε σύνολο 202.515 ψηφοφόρων oι οποίοι ενεγράφησαν μέσω της σχετικής πλατφόρμας, εκ των οποίων οι 152.311 εντός Ελλάδας και οι 50.204 κάτοικοι εξωτερικού, έχουν παραλάβει το υλικό περισσότεροι από 110.000 εκλογείς.
Η διαδικασία των παραδόσεων του εκλογικού υλικού ξεκίνησε την προηγούμενη Πέμπτη και εξελίσσεται ομαλά, ενώ αναμένεται να ολοκληρωθεί τις επόμενες ημέρες για όλους τους ψηφοφόρους. Οσοι έχουν ήδη στα χέρια τους τον φάκελο μπορούν την ίδια ημέρα να ψηφίσουν και να ειδοποιήσουν την εταιρεία courier ώστε να τον παραλάβει.
Η παραλαβή μπορεί να γίνει μόνο από τον ίδιο τον ψηφοφόρο ή από εξουσιοδοτημένο άτομο, ενώ η ταυτοπροσωπία εκτός από την ταυτότητα γίνεται και με ειδικό αριθμό pin που αποστέλλεται από τις εταιρείες ταχυμεταφορών. Οι φάκελοι με τις ψήφους συγκεντρώνονται χωρίς να ανοιχθούν σε ειδικό κέντρο διαλογής και θα ενσωματωθούν στις ψήφους διά ζώσης την Κυριακή των εκλογών. Στις 9 Ιουνίου, στις 7 το απόγευμα, οπότε και θα κλείσουν οι κάλπες, θα ξεκινήσει η καταμέτρηση όλων των ψήφων για τις ευρωεκλογές.
Υπεύθυνη δήλωση
Ηδη οι πρώτοι ψηφoφόροι, όπως αναφέρει το υπουργείο Εσωτερικών, έχουν λάβει email ενημέρωσης, στην ηλεκτρονική διεύθυνση που καταχώρισαν στην πλατφόρμα, ότι η ψήφος τους έχει παραληφθεί. Επισημαίνεται ότι ο φάκελος με την ψήφο θα πρέπει να συνοδεύεται με έτερο φάκελο –που συμπεριλαμβάνεται στο εκλογικό υλικό–, όπου ο εκλογέας θα έχει τοποθετήσει υπεύθυνη δήλωσή του προκειμένου να πιστοποιηθεί η ταυτότητά του αλλά και να σημειωθεί στους εκλογικούς καταλόγους ότι έχει ψηφίσει μέσω επιστολικής ψήφου. Στην περίπτωση που μια ψήφος δεν θα συνοδεύεται από υπεύθυνη δήλωση, δεν θα καταμετράται.
Η τελευταία ημερομηνία για την αποστολή της επιστολικής ψήφου είναι η 28η Μαΐου για τους ψηφοφόρους του εξωτερικού και η 3η Ιουνίου για τους ψηφοφόρους του εσωτερικού. Ωστόσο, η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως καλεί τους ψηφοφόρους να μην περιμένουν την τελευταία στιγμή, προκειμένου να μην υπερφορτωθεί το σύστημα επιστροφών.
Η επιστολική ψήφος εφαρμόζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και στην ουσία αποτελεί μια τελική πρόβα για την υιοθέτησή της και σε άλλες εκλογικές αναμετρήσεις. «Πρόκειται για ένα εξαιρετικά μεγάλο εγχείρημα που υλοποιείται με απόλυτη επιτυχία μέχρι τώρα», επισημαίνει η κ. Κεραμέως. «Η επιστολική ψήφος ήρθε για να μείνει. Με τη διαδικασία που υλοποιείται για τις ευρωεκλογές μπαίνουν οι βάσεις για να εφαρμοστεί ένα ανάλογο σύστημα, με τις διορθώσεις που θα απαιτηθούν, και στις εθνικές εκλογές», τονίζει.
Στο μεταξύ, αξίζει να τονισθεί ότι ο τελικός αριθμός των ανθρώπων που έχουν εγγραφεί για να ψηφίσουν στις ευρωεκλογές με επιστολική ψήφο είναι μικρότερος από τον αριθμό που αναγράφεται στα τελικά στοιχεία της πλατφόρμας. Περίπου 40 άτομα, τα οποία είχαν εγγραφεί, δεν θα μπορέσουν τελικά να ψηφίσουν μέσω της επιστολικής ψήφου καθώς διαμένουν σε χώρες που βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση, οπότε δεν μπορεί να τους παραδοθεί το εκλογικό υλικό.
Επιπλέον, περίπου 1.000 άτομα ενεγράφησαν στην πλατφόρμα από την Ελλάδα –κυρίως κατά την περίοδο των πασχαλινών διακοπών–, ωστόσο δήλωσαν ότι επιθυμούν να ψηφίσουν από άλλη χώρα στην οποία θα βρίσκονται τη συγκεκριμένη περίοδο. Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, αυτά τα άτομα καταχωρίσθηκαν αρχικά από την πλατφόρμα ως εκλογείς του εσωτερικού, ωστόσο τελικά καταμετρώνται στους ψηφοφόρους του εξωτερικού.