Εντός και Εκτός – Βενιζέλος: Η μήτρα του λαϊκισμού είναι η προσπάθεια να γίνεις συμπαθής

Εντός και Εκτός – Βενιζέλος: Η μήτρα του λαϊκισμού είναι η προσπάθεια να γίνεις συμπαθής

3' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΟ ΘΕΜΑ

Διαβάζω στη βρετανική Telegraph βαθυστόχαστο ρεπορτάζ με τίτλο «Πώς η αρπαγή γης από τον Γουλιέλμο τον Κατακτητή πυροδότησε τη στεγαστική κρίση στη Βρετανία». Σε αυτά τα… περίπου 960 χρόνια που μεσολάβησαν από την απόβαση των Νορμανδών στην Αγγλία το 1066, μάλλον η αγορά κατοικίας δεν άλλαξε πάρα πολύ, διαφορετικά δεν εξηγείται πώς οι συντάκτες εντοπίζουν το πρόβλημα στο σύστημα μίσθωσης και ιδιοκτησίας (lend and lease) των Νορμανδών. Αλλά ας μην πιάσουμε κουβέντα για τo Domesday Book, δηλαδή τον τόμο καταγραφής της έγγειας περιουσίας στην Αγγλία και σε κάποια τμήματα της Ουαλλίας για λογαριασμό του Γουλιέλμου. Δεν θέλω ούτε να φανταστώ ποια θα μπορούσε να είναι η ιστορική αναλογία στον ελληνικό Τύπο…

ΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ

Πόσα F-16 Viper μπορεί να έχουν παραδοθεί έως το τέλος του χρόνου; Η απάντηση είναι: λιγότερα απ’ όσα προβλεπόταν. Οι Αμερικανοί της Lockheed Martin ενημέρωσαν την Πολεμική Αεροπορία (ΠΑ) ότι έως το τέλος του 2024 θα έχουν παραδοθεί από την ΕΑΒ λιγότερα F-16 Viper απ’ όσα είχαν συμφωνηθεί αρχικά. Αντί, λοιπόν, των 36 που επρόκειτο να παραληφθούν μέχρι το τέλος του χρόνου, γνωστοποιήθηκε ότι θα παραδοθούν λιγότερα από 30 (28 ή 29). Υπενθυμίζεται ότι το σύνολο των 83 (πλέον) F-16 που θα μετατραπούν σε Viper πρέπει να έχει παραδοθεί μέχρι το τέλος του 2028, ήτοι το χρονοδιάγραμμα είναι ήδη αρκετά «σφιχτό». Οι καθυστερήσεις οφείλονται, βεβαίως, στις «παιδικές ασθένειες» της ΕΑΒ, καθώς προκηρύσσονται θέσεις (όπως έχει γίνει επανειλημμένως και τους τελευταίους μήνες), καλύπτονται εν μέρει, και μετά οι πιστοποιημένοι, πλέον, υψηλά ειδικευμένοι εργάτες επιλέγουν τον ιδιωτικό τομέα, μέσα ή έξω από την Ελλάδα. Κάποια στιγμή πρέπει να γίνει αντιληπτό ευρύτερα ότι η ΕΑΒ δεν είναι ΔΕΚΟ για να λειτουργεί με νομικό πλαίσιο παρόμοιο με εκείνο των ΕΛΤΑ. Μαθαίνω ότι ήδη η διοίκηση της ΕΑΒ, υπό τον νέο πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο Αλέξανδρο Διακόπουλο, έχει προκηρύξει και άλλες θέσεις, ενώ εξαντλεί όλα τα εργαλεία που παρέχονται από την –εξ ορισμού περιορισμένη– φαρέτρα που έχει μια ΔΕΚΟ, προκειμένου να προσλάβει και άλλους ορισμένου χρόνου τεχνίτες, ώστε να υποστηριχθεί και το πρόγραμμα των F-16 Viper και, βεβαίως, τα υπόλοιπα που εκκρεμούν.

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος στη συζήτηση που είχε χθες το βράδυ με τον διευθυντή της «Κ» Αλέξη Παπαχελά για τα μεγάλα δίπολα της πεντηκονταετίας ως οιωνούς για το μέλλον έκανε μια μεγάλη αναδρομή από το 1974. Θυμήθηκε πως στα 17 του προετοιμαζόταν να δώσει εξετάσεις για τη Νομική όταν έπεφτε η χούντα αλλά και τα πρώτα χρόνια του στην πολιτική. Αναφερόμενος στην κρίση θυμήθηκε την ομιλία του Κώστα Σημίτη στη Βουλή. «Αληθεύει ότι ο Κώστας Σημίτης τον Δεκέμβριο του 2008 μίλησε στη Βουλή για τον κίνδυνο προσφυγής στο ΔΝΤ. Το είπε αυτό ο Κώστας Σημίτης, αλλά εκείνη τη στιγμή ήταν ανεξάρτητος βουλευτής που είχε διαγραφεί από την Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ. Και όταν το είπε αυτό ήμασταν το πολύ πέντε βουλευτές που τον άκουσαν». Ο κ. Βενιζέλος ανέφερε, ακόμα, ότι «ο κίνδυνος να βρεθούμε σε δημοσιονομικό αδιέξοδο είναι πάντα παρών». Ενώ υπογράμμισε ότι η κρίση θα έπρεπε να μας διδάξει ότι είναι απαραίτητες οι αντικυκλικές πολιτικές. Και αυτό μπορεί να γίνει μόνο «όταν παίρνεις αποφάσεις που δεν είναι μόνο συγκυριακές». Ανάμεσα σε πολλά απ’ όσα είπε, ο κ. Βενιζέλος έκλεισε με μια αποστροφή για το ΤikTok. «Δεν το δοκίμασα το ΤikTok. Γενικά θεωρώ ότι είμαι ευτυχής διότι έχω απαλλαγεί από καταναγκασμούς να υποδύομαι οτιδήποτε. Στο ΤikTok οι πολιτικοί υποδύονται προκειμένου να γίνουν συμπαθείς. Η μήτρα του λαϊκισμού είναι η προσπάθεια να γίνεις συμπαθής».

Ο ΤΟΠΟΣ

Ο Στέφανος Κασσελάκης μίλησε από τον Βόλο (TRT) για τον στόχο της επίτευξης στις ευρωεκλογές ποσοστού που θα είναι άνω του 20%. Ο κ. Κασσελάκης περιοδεύει ακατάπαυστα και φαίνεται ότι τα εσωκομματικά «μέτωπα» που είναι ανοιχτά δεν τον απασχολούν ιδιαιτέρως. Ενα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η ενόχληση που υπάρχει ανάμεσα σε πολλά στελέχη για την κομματική αφωνία για τον ρόλο του Αλέξη Τσίπρα στη συμφωνία των Πρεσπών. Ο πρωταγωνιστικός ρόλος που διαδραμάτισε ο κ. Τσίπρας στη συμφωνία των Πρεσπών πριν από έξι χρόνια θεωρείται από πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ως κληρονομιά του κόμματος, γι’ αυτό και η αποχή της Κουμουνδούρου από το ζήτημα έχει προκαλέσει ποικίλα συναισθήματα. Η «υπενθύμιση» του ρόλου του κ. Τσίπρα ήλθε και επισήμως από το γραφείο του, από όπου και γνωστοποιήθηκε η τηλεφωνική επικοινωνία του πρώην πρωθυπουργού με τον Ζόραν Ζάεφ προτάσσοντας τον στόχο της πιστής τήρησης της συμφωνίας.

H ATAKA

«Τη συμφωνία των Πρεσπών την καταψηφίσαμε, όχι γιατί δεν είμαστε υπέρ του γεωγραφικού προσδιορισμού που είναι σταθερή θέση της χώρας, αλλά γιατί υπήρχαν μέσα στη συμφωνία θέματα για τη χώρα, τα οποία όποιος διαβάσει την ομιλία της Φώφης Γεννηματά στη Βουλή θα καταλάβει ότι υπήρχαν κόκκινες γραμμές για τη γλώσσα και τον προσδιορισμό Μακεδονία. Ουσιαστικά αντί να λες Βορειομακεδόνες, τους ονοματίζεις ως Μακεδόνες». Αυτά είπε χθες (Οpen) ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, υπενθυμίζοντας ότι το ΠΑΣΟΚ καταψήφισε τη συμφωνία των Πρεσπών, αν και είχε προηγηθεί ενδοκομματικά μια αρκετά σκληρή σύγκρουση…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT