Συντηρεί την ένταση ο Ράμα

«Δεν υπάρχει υπόθεση Μπελέρη», είπε ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, που υποστήριξε πως «το αλβανικό κράτος είχε “κατεβάσει τα παντελόνια” στην πολιτική της Ελλάδας»

2' 16" χρόνος ανάγνωσης

Κλίμα έντασης συντηρεί στις σχέσεις με την Ελλάδα ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Εντι Ράμα, ο οποίος διατήρησε υψηλούς τόνους σε συνέντευξη που παραχώρησε στον αλβανικό τηλεοπτικό σταθμό TV Klan μετά την ιδιωτική επίσκεψη και ομιλία του σε συγκέντρωση Αλβανών μεταναστών στο Γαλάτσι.

Ο Αλβανός πρωθυπουργός αρνήθηκε ότι είναι υπαρκτό το θέμα με τη σύλληψη του Φρέντη Μπελέρη. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, δήλωσε ότι «για εμάς δεν υπάρχει υπόθεση με αυτό το όνομα. Δεν υφίσταται» και συνέχισε: «Τα ζητήματα που γνωρίζουμε ως διμερή, το ζήτημα του εμπόλεμου είναι ένα υπαρκτό ζήτημα, το γνωρίζουμε εμείς, το γνωρίζουν οι Ελληνες. Ο καθορισμός θαλασσίων ζωνών είναι ένα υπαρκτό ζήτημα, το γνωρίζουμε κι εμείς κι αυτοί. Το ζήτημα ολοκλήρωσης της διαδικασίας αποδοχής των Αλβανών ως ισότιμων πολιτών και της χορήγησης των απαραίτητων εγγράφων είναι ένα θέμα που το γνωρίζουμε και για να πούμε την αλήθεια έγινε ένα βήμα μπροστά στο συγκεκριμένο ζήτημα με την κυβέρνηση Μητσοτάκη».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, μάλιστα, όταν ρωτήθηκε για τις καλές σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες στο παρελθόν, απάντησε ότι «οι σχέσεις μας ήταν οι καλύτερες δυνατές, διότι δυστυχώς η αλβανική πολιτική και το αλβανικό κράτος είχε “κατεβάσει τα παντελόνια” στην πολιτική της Ελλάδας».

«Δυνατότητες επίλυσης»

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου για το πώς θα λυθεί η διαφωνία με την Ελλάδα, ο κ. Ράμα απάντησε ότι «πιστεύω πως υπάρχουν όλες οι δυνατότητες για επίλυση. Ο εν ενεργεία πρωθυπουργός της Ελλάδας είναι ο πιο ανοιχτός και ο πιο διατεθειμένος που εγώ έχω συναντήσει αυτά τα 10 χρόνια σε εκείνο το γραφείο».

Σε άλλο σημείο και μιλώντας για την αναγνώριση των συντάξεων Αλβανών από την Ελλάδα, είπε ότι «η αναγνώριση των συντάξεων αποτελεί βαρύ οικονομικό φορτίο. Οι σχέσεις με την ελληνική κυβέρνηση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι οι πιο παραγωγικές που είχαμε ποτέ. Για τη συμφωνία για τις συντάξεις έχει ξεκινήσει η διαδικασία, συγκροτήσαμε τις ομάδες εργασίας.

Είναι μια διαδικασία και δεν είναι κάτι εύκολο. Ποτέ οι Ελληνες δεν είχαν δεχθεί να καθίσουν στο τραπέζι για το θέμα των συντάξεων. Τώρα κάθισαν στο τραπέζι, συζητούν. Ως προς τα έγγραφα διαμονής, σύντομα θα υλοποιηθεί για την άδεια παραμονής και την ιθαγένεια ως ένα φυσικό δικαίωμα πολιτογράφησης».

Σε ερώτηση για τη διδασκαλία αλβανικής γλώσσας, ο πρωθυπουργός της Αλβανίας είπε ότι «δεν είναι ένα θέμα για το οποίο μπορούμε να πούμε ότι είμαστε στην ιστορική φάση που είναι διδακτέα ύλη στα σχολεία. Τα ίδια προβλήματα αντιμετωπίζουμε στην Ιταλία και τη Γερμανία».

Ομιλία στο Γαλάτσι

Πάντως, όταν ρωτήθηκε για τις πληροφορίες ότι για την ομιλία του στο Γαλάτσι ήρθαν περίπου 2.000 άτομα από την Αλβανία, απάντησε προσεκτικά, λέγοντας ότι «εμείς δεν κλείσαμε κανένα λεωφορείο με την έννοια της δικής μας δέσμευσης και εποπτείας. Στη συνάντηση ήρθαν άνθρωποι από πολλά μέρη και η κατάσταση ξεπέρασε τις προβλέψεις μας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT