Ο Μητσοτάκης στο εκλογικό ναρκοπέδιο του Βορρά

Ο Μητσοτάκης στο εκλογικό ναρκοπέδιο του Βορρά

Στρατηγικό στόχο αποτελεί για τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο περιορισμός των διαρροών της Ν.Δ. προς τα δεξιά που εντοπίζεται πρωτίστως στη Βόρεια Ελλάδα, όπου ο Κυριάκος Βελόπουλος καταγράφει μεσοσταθμικά περίπου 12%

3' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη Βόρεια Ελλάδα εγκαθίσταται από σήμερα και για δύο ημέρες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπου θα κάνει περιοδείες σε τρεις νομούς: Πιερία, Πέλλα και Ημαθία. Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός θα βρεθεί την Πέμπτη σε Κατερίνη και Λιτόχωρο του νομού Πιερίας, την Παρασκευή στα Γιαννιτσά του νομού Πέλλας, καθώς επίσης και σε Βέροια και Νάουσα του νομού Ημαθίας. Την Παρασκευή το πρωί θα έχει μάλιστα και μια σημαντική στάση στο χωριό Ριζώματα, όπου θα παρουσιάσει μαζί με τον Κυριάκο Πιερρακάκη το «ψηφιακό σχολείο».

Στοχευμένες περιοδείες

Είναι γνωστό ότι μια από τις μεγαλύτερες μάχες που έχει να δώσει η Νέα Δημοκρατία στις επερχόμενες εκλογές είναι να περιορίσει τις διαρροές προς το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου, αλλά και της Νίκης. Οι τελευταίες, άλλωστε, μετρήσεις δείχνουν πως από τη Δυτική Μακεδονία έως την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη η Ελληνική Λύση είναι κατά μέσον όρο σε όλη την περιοχή στο 12%, ένα ποσοστό πολύ μεγάλο, που χρειάζεται περιορισμό.

Οι τελευταίες κυλιόμενες μετρήσεις δείχνουν πως η Ελληνική Λύση και η Νίκη «έχουν πιάσει ταβάνι», αλλά δεν αρκεί, καθώς το πολυπόθητο 33% για να «κλειδώσει» χρειάζεται να ξανακερδίσει η Νέα Δημοκρατία τουλάχιστον 2% που φεύγει από αυτήν προς άλλα κόμματα στα δεξιά. Η ανάλυση των περιοχών που επισκέπτεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποτυπώνει ακριβώς τη στόχευση του περιορισμού των εκ δεξιών κομμάτων, καθώς σ’ αυτές τις περιοχές στις τελευταίες εθνικές εκλογές τα αθροιστικά ποσοστά των κομμάτων αυτών είναι ανησυχητικά ενόψει ευρωεκλογών.

Βασικός στόχος να περιοριστούν οι διαρροές προς Ελληνική Λύση και Νίκη, που μαζί με τους Σπαρτιάτες έλαβαν στις εκλογές του Ιουνίου 2023 σε συγκεκριμένους νομούς αθροιστικά περί το 20%.

Συγκεκριμένα, στην Κατερίνη στις εθνικές εκλογές του περασμένου Ιουνίου η Νίκη πήρε 11,17%, ενώ ο Κυριάκος Βελόπουλος 6,29%. Μαζί με τους Σπαρτιάτες (5,69%) τα τρία κόμματα έφτασαν το εξωπραγματικό ποσοστό 23,15%! Στα Γιαννιτσά, που θα επισκεφθεί την Παρασκευή ο πρωθυπουργός, η Νίκη έλαβε 9,35%, η Ελληνική Λύση 7,95% και μαζί με τους Σπαρτιάτες (5,49%) έφτασαν το 22,79%. Στη Βέροια του νομού Ημαθίας η Ελληνική Λύση έλαβε 7,8%, η Νίκη 5,08% και οι Σπαρτιάτες 5,67%, φτάνοντας μαζί το 18,55%.

Τέλος, στη Νάουσα, που επίσης θα βρεθεί την Παρασκευή ο κ. Μητσοτάκης, τα τρία κόμματα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας έλαβαν σχεδόν 19%, με την Ελληνική Λύση να παίρνει 7,64%, τη Νίκη 7,21% και τους Σπαρτιάτες 4,03%. Εάν τα κόμματα αυτά έλαβαν ποσοστά πέριξ του 20% και ακόμη παραπάνω στις εθνικές εκλογές της αδιαμφισβήτητα μεγαλύτερης πόλωσης όπου κρίνεται η κυβέρνηση του τόπου, είναι εύλογος ο φόβος να ανεβάσουν κι άλλο τα ποσοστά τους στις ευρωεκλογές. Εξ ου και η επίσκεψη Μητσοτάκη, που αναμένεται να έχει πολλές αναφορές προς τους πολίτες που ψηφίζουν αυτά τα κόμματα, επισημαίνοντας τους κινδύνους που έχει μια τέτοια επιλογή.

Αναλύσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Μαξίμου, οι παραπάνω στοχευμένες περιοδείες θα είναι ο κανόνας. Μια ομάδα στην Πειραιώς αναλύει μέχρι κεραίας τον χάρτη της Ελλάδας και ακολούθως σχεδιάζονται οι περιοδείες του πρωθυπουργού εκεί που η Νέα Δημοκρατία «πονάει» εκλογικά. Πηγή που είναι στο επιτελείο το οποίο διαμορφώνει τις περιοδείες (και) με βάση τα αποτελέσματα του 2023, λέει στην «Κ» πως η ανάλυση γίνεται μέχρι και σε επίπεδο εκλογικού τμήματος. Αυτό βέβαια δεν αφορά τις περιοδείες του πρωθυπουργού, που δεν μπορεί να βρεθεί παντού, αλλά τα κλιμάκια κομματικών στελεχών, που θα πλαισιώσουν τις περιοδείες των υπουργών και υφυπουργών που θα είναι σε επίπεδο νομού.

Χθες ο κ. Μητσοτάκης, μιλώντας στο 5ο συνέδριο του ygeiamou.gr και του «Πρώτου Θέματος» με τίτλο «Το σύστημα υγείας και οι προκλήσεις του μέλλοντος», αναφέρθηκε και στις επικείμενες ευρωεκλογές, λέγοντας πως έχουν και εθνική διάσταση, ενώ αναφερόμενος στην αντιπολίτευση την κατηγόρησε πως επιχειρεί να μετατρέψει τις ευρωεκλογές σε δημοψήφισμα, λέγοντας πως «οφείλουμε να σηκώσουμε το γάντι».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT