Δημοσκόπηση: Τα τρία κριτήρια για την ψήφο στις ευρωεκλογές

Δημοσκόπηση: Τα τρία κριτήρια για την ψήφο στις ευρωεκλογές

Ποιοτικά στοιχεία σχετικά με την πρόθεση ψήφου ενόψει των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου, σκιαγραφεί το β' μέρος της δημοσκόπησης της MRB για το OPEN

3' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη στάση των πολιτών σε ζητήματα της επικαιρότητας, μεταξύ των οποίων η δίκη για την πυρκαγιά στο Μάτι και οι έρευνες για το δυστύχημα των Τεμπών, καθώς επίσης και ποιοτικά στοιχεία σχετικά με την πρόθεση ψήφου ενόψει των ευρωεκλογών, σκιαγραφεί το β’ μέρος της δημοσκόπησης της MRB για το OPEN.

Σύμφωνα με τη α’ μέρος της δημοσκόπησης, στην πρόθεση ψήφου για τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 26,5% και ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 13,1%, το ΠΑΣΟΚ με 11,5%, η Ελληνική Λύση με 8,1%, το ΚΚΕ με 6,6%, η Νέα Αριστερά με 3,1%, η Πλεύση Ελευθερίας με 2,8%, η Νίκη με 2,4%, η Φωνή Λογικής με 2,3%, οι Δημοκράτες με 2% και το ΜέΡΑ25 με 1,8%.

Κριτήρια ψήφου και συμμετοχή

Σύμφωνα με τα ευρήματα της σφυγμομέτρησης, αυξημένο σε σχέση με την αντίστοιχη έρευνα του Απριλίου παρουσιάζεται το ποσοστό όσων δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν στις ευρωεκλογές (83,5% έναντι 80,6% τον προηγούμενο μήνα).

Μεταξύ όσων εκφράζουν την πρόθεση να ψηφίσουν, το 37,1% δηλώνει ότι θα το πράξει για να συμβάλει σε λύσεις προβλημάτων που σχετίζονται με την Ε.Ε., ενώ το 46,4% επικαλείται την ανάγκη λύσεων σε εγχώρια προβλήματα.

Παράλληλα, σε ποσοστό 12,3%, οι ερωτηθέντες δηλώνουν ότι δεν θα ψηφίσουν στις ευρωεκλογές, συμφωνώντας με τον ισχυρισμό ότι η ψήφος «είναι μάταιη».

Δημοσκόπηση: Τα τρία κριτήρια για την ψήφο στις ευρωεκλογές-1

Αναφορικά με τα τρία σημαντικότερα κριτήρια που αναμένεται να καθορίσουν την εκλογική στάση των πολιτών, οι ερωτηθέντες τοποθετούν στις πρώτες θέσεις τα θέματα οικονομίας (58,7%), τα εθνικά θέματα (41%) και τα θέματα δικαιοσύνης και απόδοσης ευθυνών (34,1%).

Δημοσκόπηση: Τα τρία κριτήρια για την ψήφο στις ευρωεκλογές-2

Πρόθεση ψήφου ανά φύλο

Πρώτη με ποσοστό 27,6% έρχεται η Νέα Δημοκρατία στην πρόθεση ψήφου, μεταξύ των ανδρών ψηφοφόρων. Ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ με 12,1%, ο ΣΥΡΙΖΑ με 11,4% και η Ελληνική Λύση με 9,9%.

Δημοσκόπηση: Τα τρία κριτήρια για την ψήφο στις ευρωεκλογές-3

Στις γυναίκες, η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 25,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ 14,6%, το ΠΑΣΟΚ 10,8% και η Ελληνική Λύση 6,3%.

Δημοσκόπηση: Τα τρία κριτήρια για την ψήφο στις ευρωεκλογές-4

Πρόθεση ψήφου ανά ηλικιακή ομάδα

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, στους ψηφοφόρους άνω των 55 ετών, η Νέα Δημοκρατία προηγείται με 34,7% και ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 12,8%, το ΠΑΣΟΚ με 11,2% και η Ελληνική Λύση με 8%.

Δημοσκόπηση: Τα τρία κριτήρια για την ψήφο στις ευρωεκλογές-5

Στην ηλικιακή ομάδα 35-54 ετών, η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 27,3%, η Ελληνική Λύση 10,4%, το ΠΑΣΟΚ 9,1% και ο ΣΥΡΙΖΑ 8,4%.

Δημοσκόπηση: Τα τρία κριτήρια για την ψήφο στις ευρωεκλογές-6

Τέλος, στην ηλικιακή ομάδα 17-34 ετών, το μεγαλύτερο ποσοστό συγκεντρώνει ο ΣΥΡΙΖΑ με 19,2%, ενώ ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ με 14,7%, η Νέα Δημοκρατία με 14,5% και η Ελληνική Λύση με 5,2%.

Δημοσκόπηση: Τα τρία κριτήρια για την ψήφο στις ευρωεκλογές-7

Συσπειρώσεις

Ανοδο 3,2 μονάδων καταγράφει η συσπείρωση των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας, η οποία ανέρχεται σε 74,4%. Πτωτικά κινείται η συσπείρωση των ψηφοφόρων στο ΠΑΣΟΚ, από 76,6% τον Απρίλιο σε 75,4% τον Μάιο. Στον ΣΥΡΙΖΑ, η συσπείρωση σημειώνει άνοδο 4,8 μονάδων, στο 66,9%.

Δημοσκόπηση: Τα τρία κριτήρια για την ψήφο στις ευρωεκλογές-8

Δυσαρέσκεια για Μάτι και Τέμπη

Αρνητικά αξιολογούν στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι ερωτηθέντες την απόφαση στη δίκη για την πυρκαγιά στο Μάτι.

Πάνω από 8 στους 10 (82,3%) αξιολογούν αρνητικά τη δικαστική απόφαση («Μάλλον αρνητικά» το 19,7% και «Σίγουρα αρνητικά» το 62,6%), σε αντίθεση με το 7,4% που αξιολογεί θετικά την απόφαση.

Δημοσκόπηση: Τα τρία κριτήρια για την ψήφο στις ευρωεκλογές-9

Αναφορικά με τις ενέργειες της Δικαιοσύνης για το δυστύχημα των Τεμπών, το 86% τις αξιολογεί αρνητικά, ενώ θετικά τις αντιμετωπίζει το 6,5%.

Δημοσκόπηση: Τα τρία κριτήρια για την ψήφο στις ευρωεκλογές-10

«Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» ή «Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία»

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν επίσης οι απαντήσεις σχετικά με το ποιο σύνθημα εκ των «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» και «Ψωμί, Παιδεία Ελευθερία» απηχεί καλύτερα τις θέσεις των ερωτηθέντων.

Ειδικότερα, το 43,5% επέλεξε το σύνθημα «Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία», το 40,6% απάντησε «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια», ενώ «κανένα από αυτά» απάντησε το 15,8%.

Δημοσκόπηση: Τα τρία κριτήρια για την ψήφο στις ευρωεκλογές-11

Καθημερινότητα, Οικονομία, Δικαιοσύνη, Εξωτερική Πολιτική

Πρώτος στις προτιμήσεις των πολιτών σχετικά με το ποιον θεωρούν καταλληλότερο, μεταξύ των πολιτικών αρχηγών, για να αντιμετωπίσει τα φλέγοντα ζητήματα της επικαιρότητας, είναι ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο κ. Μητσοτάκης συγκεντρώνει ποσοστό 25,5% στην προτίμηση των πολιτών για τα θέματα της καθημερινότητας, 30,6% για τα θέματα της οικονομίας, 20,1% στα θέματα απονομής Δικαιοσύνης, καθώς και 36,3% στα θέματα εξωτερικής πολιτικής.

Δημοσκόπηση: Τα τρία κριτήρια για την ψήφο στις ευρωεκλογές-12
Δημοσκόπηση: Τα τρία κριτήρια για την ψήφο στις ευρωεκλογές-13
Δημοσκόπηση: Τα τρία κριτήρια για την ψήφο στις ευρωεκλογές-14
Δημοσκόπηση: Τα τρία κριτήρια για την ψήφο στις ευρωεκλογές-15
Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT