Ν. Ανδρουλάκης: Καλώ εκ νέου τον πρωθυπουργό σε ντιμπέιτ

Ν. Ανδρουλάκης: Καλώ εκ νέου τον πρωθυπουργό σε ντιμπέιτ

Σχετικά με τον στόχο του ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές, ο κ. Ανδρουλάκης σημείωσε πως φιλοδοξεί «το βράδυ εκείνο να υπάρχει ισχυρή, αξιόπιστη αντιπολίτευση που να μπορεί να είναι και η επόμενη κυβέρνηση στις επόμενες εθνικές εκλογές»

3' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πρόταση για τη διεξαγωγή τηλεμαχίας μεταξύ των πολιτικών αρχηγών, ενόψει των ευρωεκλογών του Ιουνίου, επανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε πως «ο κ. Μητσοτάκης δεν θέλει ντιμπέιτ, γιατί δεν θέλει δεσμεύσεις. Θέλει να κάνει μονολόγους. Εχουμε πολύ κρίσιμες ευρωπαϊκές εκλογές και πρέπει να υπάρξουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις».

«Αν οι ευρωπαϊκές εκλογές επισείουν ζήτημα σταθερότητας, τον καλώ να έρθει, όπως κάναμε στις εθνικές εκλογές, να δώσουμε ντιμπέιτ με δύο κύκλους: ευρωπαϊκά και εθνικά ζητήματα, με καθαρές δεσμεύσεις», συμπλήρωσε.

Σχετικά με τον πολιτικό στόχο του ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές, ο κ. Ανδρουλάκης σημείωσε πως φιλοδοξεί «το βράδυ εκείνο να υπάρχει ισχυρή, αξιόπιστη αντιπολίτευση που να μπορεί να είναι και η επόμενη κυβέρνηση στις επόμενες εθνικές εκλογές».

Εξαπολύοντας αιχμές προς την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, έκανε λόγο για «ρεσιτάλ αλαζονείας και αμετροέπειας». «Εχει περίπου 120 βουλευτές περισσότερους από το δεύτερο κόμμα και επισείει τον τρόμο της αστάθειας;», διερωτήθηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

«Πριν έναν χρόνο του έδωσε ο λαός 41% κaι έχουμε τη μεγαλύτερη ακρίβεια στην Ευρώπη, πληρώνουμε τις υψηλότερες ιδιωτικές δαπάνες υγείας στην ευρωζώνη, τις δεύτερες υψηλότερες στην Ευρώπη των 27, έχουμε τη μικρότερη αγοραστική δύναμη στην ευρωζώνη και τη δεύτερη χειρότερη στην Ευρώπη των 27», επισήμανε, προσθέτοντας πως «αυτήν την αλαζονεία θα την αποδοκιμάσει στις ευρωπαϊκές εκλογές ο ελληνικός λαός».

Πρωτοβουλία για τη μείωση του ΦΠΑ

Παράλληλα, ο κ. Ανδρουλάκης ανακοίνωσε ότι θα στείλει επιστολή στον πρωθυπουργό για «να μειώσει τον ΦΠΑ στα βασικά αγαθά, στα πρότυπα της Ισπανίας, για όσο διαρκεί η κρίση, προκειμένου να μειωθούν οι τιμές και να αντέξουν οι πιο ευάλωτοι».

Μάλιστα, σημείωσε ότι θα ζητήσει τη σύσταση μiας Ενιαίας Αρχής Καταναλωτών, στα πρότυπα άλλων ευρωπαϊκών κρατών, «ώστε να γίνεται γνωστό ποια προϊόντα στη Γερμανία ή σε άλλες χώρες είναι φθηνότερα σε σχέση με την Ελλάδα και να γίνονται εκστρατείες ενάντια στις πολυεθνικές που αισχροκερδούν στην πλάτη του ελληνικού λαού».

«Τεράστιο έλλειμμα» στη Συμφωνία των Πρεσπών

Αυστηρές ήταν οι επικρίσεις του Νίκου Ανδρουλάκη για την εξωτερική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση. Ειδικότερα, για τη βαριά πρόκληση της προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε: «Το όνομα του κομματικού συνασπισμού που ουσιαστικά εκπροσωπεί η πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας, ονομάζεται “Η δική μας Μακεδονία”. Αυτό είναι γνωστό εδώ και πολλούς μήνες. Τι έκανε η κυβέρνηση; Μα, μόνο το όνομα του συνασπισμού στον οποίο συμμετέχει και το VMRO μέσα είναι ένα μνημείο αλυτρωτισμού. Εκανε κάποιο διάβημα το υπουργείο Εξωτερικών; Εκανε κάτι; Δηλαδή, ενώ κοιμάται το υπουργείο Εξωτερικών, εκπλήσσεται που βγαίνει μια ωραία πρωία, πρόεδρος μια γνωστή εκπρόσωπος του πανσλαβισμού και λέει κάτι που είναι εις βάρος αυτής της συμφωνίας;».

Υποστήριξε ότι πρόκειται για γκάφα ολκής και καυτηρίασε τη θέση του Στέφανου Κασσελάκη να έρθουν προς κύρωση τα τρία πρωτόκολλα. «Δηλαδή να της δώσουμε το έδαφος να πει “δικαιώθηκα, με τον αλυτρωτισμό μου τους οδήγησα στην κύρωση”. Η συμφωνία έχει ένα τεράστιο έλλειμμα και αυτό είναι ευθύνη εκείνων που την υπέγραψαν: Δεν έχει μηχανισμό εφαρμογής και επιτήρησης της συμφωνίας» πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

«Ηρεμα νερά» και «γαλάζια πατρίδα»

Για τα ελληνοτουρκικά, ο κ. Ανδρουλάκης επισήμανε ότι «δεν μπορεί να μιλάς για “ήρεμα νερά” και ο κ. Ερντογάν να θέλει να βάλει στα βιβλία τη “γαλάζια πατρίδα”, στο Κυπριακό να υπονοεί διχοτόμηση και να μη σέβεται τον παγκόσμιο πολιτισμό. Στην Αγία Σοφία, μετά τη μετατροπή της σε τζαμί παρατηρούνται επιπτώσεις στο μνημείο. Αν ήμουν στη θέση του κ. Μητσοτάκη, θα έδειχνα τη δυσφορία μου για αυτήν την πρόκληση τέσσερις ημέρες πριν πάει ο Ελληνας πρωθυπουργός στην Αγκυρα, με μία αναβολή της επίσκεψης».

Κοινή εξωτερική πολιτική για τους εξοπλισμούς

Αναφερόμενος στην ευρωπαϊκή ατζέντα των σοσιαλιστών, ο κ. Ανδρουλάκης επισήμανε πως από το 2010 μιλάνε για ευρωομόλογο ώστε να στηριχθεί το κοινωνικό κράτος της Ευρώπης και για ένα ταμείο ευρωπαϊκής οικονομικής κυριαρχίας, που θα επαναφέρει στην παραγωγική της βάση βιομηχανικούς και μεταποιητικούς τομείς που έχουν πάει σε τρίτες χώρες, όπως στην Κίνα, άρα να έχουμε αυτονομία.

«Αντιπροτείνω ευρωστρατό, κοινή εξωτερική πολιτική και σε θέματα που αφορούν εξοπλισμούς –και το έχω περάσει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με δική μου πρωτοβουλία. Οποιο κράτος θέλει να πουλήσει όπλα σε τρίτη χώρα, να ελέγχεται αν αυτή η χώρα απειλεί την Ευρώπη» σχολίασε ως προς την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη για αμυντικό ευρωομόλογο.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT