Τρεις δημοσκοπήσεις: Τα μηνύματα στα στρατηγεία των κομμάτων

Τρεις δημοσκοπήσεις: Τα μηνύματα στα στρατηγεία των κομμάτων

Οι συσπειρώσεις, τα κριτήρια των ψηφοφόρων και το προφίλ των αναποφάσιστων

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το «καθαρό» προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας και η «μάχη» μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ για τη δεύτερη θέση, αποτελούν την κοινή συνισταμένη των δημοσκοπήσεων, σχεδόν τρεις εβδομάδες πριν από τις ευρωκάλπες της 9ης Ιουνίου.

Σύμφωνα με τρεις δημοσκοπήσεις (MRB, Pulse, Alco), στην πρόθεση ψήφου το κυβερνών κόμμα προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ με διαφορά που κυμαίνεται μεταξύ 13,4 και 15 μονάδων.

Αναφορικά με τα σημαντικότερα κριτήρια που αναμένεται να καθορίσουν την εκλογική στάση των πολιτών, οι ερωτηθέντες τοποθετούν στις πρώτες θέσεις τα θέματα οικονομίας, τα εθνικά θέματα και τα θέματα δικαιοσύνης και απόδοσης ευθυνών.

Δημοσκόπηση MRB

Σύμφωνα με τα ευρήματα της σφυγμομέτρησης, αυξημένο σε σχέση με την αντίστοιχη έρευνα του Απριλίου παρουσιάζεται το ποσοστό όσων δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν στις ευρωεκλογές (83,5% έναντι 80,6% τον προηγούμενο μήνα).

Μεταξύ όσων εκφράζουν την πρόθεση να ψηφίσουν, το 37,1% δηλώνει ότι θα το πράξει για να συμβάλει σε λύσεις προβλημάτων που σχετίζονται με την Ε.Ε., ενώ το 46,4% επικαλείται την ανάγκη λύσεων σε εγχώρια προβλήματα.

Παράλληλα, σε ποσοστό 12,3%, οι ερωτηθέντες δηλώνουν ότι δεν θα ψηφίσουν στις ευρωεκλογές, συμφωνώντας με τον ισχυρισμό ότι η ψήφος «είναι μάταιη».

Τρεις δημοσκοπήσεις: Τα μηνύματα στα στρατηγεία των κομμάτων-1
Τρεις δημοσκοπήσεις: Τα μηνύματα στα στρατηγεία των κομμάτων-2

Συσπειρώσεις

Ανοδο 3,2 μονάδων καταγράφει η συσπείρωση των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας, η οποία ανέρχεται σε 74,4%. Πτωτικά κινείται η συσπείρωση των ψηφοφόρων στο ΠΑΣΟΚ, από 76,6% τον Απρίλιο σε 75,4% τον Μάιο. Στον ΣΥΡΙΖΑ, η συσπείρωση σημειώνει άνοδο 4,8 μονάδων, στο 66,9%.

Τρεις δημοσκοπήσεις: Τα μηνύματα στα στρατηγεία των κομμάτων-3

Δημοσκόπηση Pulse

Προβάδισμα 15 μονάδων έχει η Νέα Δημοκρατία από τον ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου των ευρωεκλογών σε δημοσκόπηση που διενήργησε η Pulse. Το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στην τρίτη θέση και συγκεκριμένα τρεις μονάδες πίσω από την αξιωματική αντιπολίτευση.

Ειδικότερα, στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία έρχεται πρώτη με 29% ενώ ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 14%. Επειτα έρχεται το ΠΑΣΟΚ με 11%, η Ελληνική Λύση με 8% και το ΚΚΕ με 7%. Νίκη και Πλεύση Ελευθερίας ισοψηφούν στο 3% ενώ ακολουθούν Νέα Αριστερά και Μέρα25 στο 2,5% αμφότερα. Οι αναποφάσιστοι φτάνουν το 10,5%.

Τρεις δημοσκοπήσεις: Τα μηνύματα στα στρατηγεία των κομμάτων-4

Στο σενάριο κατανομής των αναποφάσιστων, η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει ποσοστό 33%, ενώ έπεται ο ΣΥΡΙΖΑ με 16%. Στην τρίτη θέση βρίσκεται το ΠΑΣΟΚ με 12,5%, στην τέταρτη η Ελληνική Λύση με 9% ενώ ακολουθεί το ΚΚΕ με 8%. 

Τρεις δημοσκοπήσεις: Τα μηνύματα στα στρατηγεία των κομμάτων-5

Ως καταλληλότερος για πρωθυπουργός εμφανίζεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 36%, ακολουθεί ο «κανένας» με 22% και έπειτα ο Στέφανος Κασσελάκης με 12%. Ο Νίκος Ανδρουλάκης συγκεντρώνει ποσοστό 7%, ο Κυριάκος Βελόπουλος 6% και ο Δημήτρης Κουτσούμπας 5%.

Τρεις δημοσκοπήσεις: Τα μηνύματα στα στρατηγεία των κομμάτων-6

Δημοσκόπηση Alco

Προβάδισμα 14,2 μονάδων από τον δεύτερο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει η Νέα Δημοκρατία στην πρόθεση ψήφου επί των έγκυρων ψηφοδελτίων στις ευρωεκλογές του Ιουνίου, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Alco για τον Alpha.

Σύμφωνα με τη σφυγμομέτρηση, η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει ποσοστό 27% και ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 12,8%, το ΠΑΣΟΚ με 11%, η Ελληνική Λύση με 8%, το ΚΚΕ με 7,5%, η Νίκη με 3%, η Πλεύση Ελευθερίας με 2,8%, η Νέα Αριστερά με 2,6% και το ΜέΡΑ25 με 2,2%.

Τρεις δημοσκοπήσεις: Τα μηνύματα στα στρατηγεία των κομμάτων-7

Ως προς την εκτίμηση ψήφου, το ποσοστό της Νέας Δημοκρατίας κυμαίνεται μεταξύ 30,5% και 34,5%, με το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ να τοποθετείται μεταξύ 14,5% και 17,5%, ενώ του ΠΑΣΟΚ μεταξύ 11,5% και 14,5%.

Την ίδια ώρα, «μάχη» για την τέταρτη θέση δίνουν Ελληνική Λύση (από 9% έως 11%) και ΚΚΕ (από 8% έως 10%).

Τρεις δημοσκοπήσεις: Τα μηνύματα στα στρατηγεία των κομμάτων-8
Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT