ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. «Οχι» σε συνεργασία με το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εάν κάνει το «ιστορικό λάθος» να συνεργαστεί μετεκλογικά με υπερδεξιά κόμματα της ευρωομάδας του ECR, λέει ο επικεφαλής υποψήφιος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών (PES) για την προεδρία της Κομισιόν, Νικολά Σμιτ. Λίγο πριν έρθει στην Ελλάδα για να παραστεί, τη Δευτέρα, στην προεκλογική συγκέντρωση του ΠΑΣΟΚ με τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές στη Λάρισα, ο Νικολά Σμιτ μιλάει στην «Κ» για το διακύβευμα των ευρωεκλογών, τις προτεραιότητές του για την Ευρώπη και για την πιθανή ενίσχυση της Ακροδεξιάς. Επιμένει στην αναθεώρηση των πρόσφατων συμφωνιών της Ε.Ε. για το μεταναστευτικό –όπως με την Αίγυπτο–, καθώς θεωρεί ότι υπάρχουν ανησυχίες για τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των ευρωπαϊκών νόμων και της χρήσης ευρωπαϊκών κονδυλίων. Εκτιμά δε ότι το νέο σύμφωνο για τη μετανάστευση αποτελεί το πρώτο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.
– Ποιο είναι το διακύβευμα αυτών των ευρωεκλογών και ποιες οι προτεραιότητές σας για την Ευρώπη;
– Εκείνα που διακυβεύονται είναι η κοινωνική δικαιοσύνη, η πράσινη μετάβαση, το κράτος δικαίου και η δικαιοσύνη. Εχουμε μια ξεκάθαρη γραμμή: θέλουμε Ευρώπη κοινωνική, δημοκρατική, βιώσιμη. Κοινωνική Ευρώπη σημαίνει ότι θα αγωνιστούμε για καλούς μισθούς, καλές εργασιακές συνθήκες, προσιτή στέγαση και ισχυρές δημόσιες υπηρεσίες. Θέλουμε να εξασφαλίσουμε ότι ο κόσμος μπορεί να αντιμετωπίσει την κρίση του αυξημένου κόστους ζωής. Ο κάθε πολίτης να έχει πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες, όπως υγεία, νερό και παιδεία. Εμείς οι Σοσιαλιστές θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου. Επαναλαμβάνω τη δέσμευσή μας: δεν θα συνεργαστούμε ποτέ με την Ακροδεξιά. Θα αγωνιστούμε για τα θεμελιώδη δικαιώματα, την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και εναντίον των ξένων επιρροών. Αυτό που συνέβη στη χώρα σας με το σκάνδαλο των υποκλοπών αποτελεί πραγματική ανησυχία. Σε αντίθεση με άλλα κόμματα, δεν θα «παύσουμε» την πράσινη μετάβαση, επειδή δεν μπορεί κανείς να σταματήσει την κλιματική αλλαγή. Οι Ελληνες γνωρίζουν από πρώτο χέρι τις τρομακτικές επιπτώσεις της. Χρειάζεται να συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας να επενδύουμε στους λαούς και στη βιομηχανία μας. Με την πράσινη και κοινωνική συμφωνία διατηρούμε και δημιουργούμε καλές θέσεις εργασίας στην Ευρώπη.
– Στις ευρωεκλογές αναμένεται ενίσχυση της Ακροδεξιάς. Πώς εξηγείται;
– Οι δημοσκοπήσεις είναι δημοσκοπήσεις και θα δούμε στις 9 Ιουνίου πού στέκεται κάθε πολιτική δύναμη. Η Ακροδεξιά μπορεί να έχει κερδίσει έδαφος, αλλά δεν έχει πραγματικές λύσεις. Κοιτάξτε στην Ιταλία, στη Σουηδία και στην Ουγγαρία: όπου βρίσκονται στην εξουσία, ψηφίζουν εναντίον του κατώτατου μισθού, της κοινωνικής ατζέντας, των θεμελιωδών δικαιωμάτων των γυναικών ή της LGBTI κοινότητας. Ο καλύτερος τρόπος να αντιμετωπίσουμε την Ακροδεξιά είναι να ανταποκριθούμε στις ανησυχίες των πολιτών για μισθούς, προσιτή ενέργεια, πρόσβαση στις δημόσιες υπηρεσίες, την ισότητα. Εμείς οι Σοσιαλιστές αγωνιζόμαστε για να βελτιώσουμε τις συνθήκες ζωής των πολιτών.
– Φαίνεται ότι το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) και κάποιοι Φιλελεύθεροι δεν αρνούνται κατηγορηματικά –όπως το κόμμα σας– συνεργασία με κάποια υπερδεξιά κόμματα των Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ECR). Θεωρείτε τελικά ότι θα σχηματιστεί συνασπισμός συντηρητικών μετά τις εκλογές και τι θα σημαίνει αυτό για την Ευρώπη;
– Κόμματα του ΕΛΚ ήδη μετέχουν σε κυβερνήσεις συνασπισμού με εκείνα του ECR σε αρκετές χώρες, όπως σε Ιταλία, Φινλανδία και αλλού. Τις τελευταίες μέρες, δύο νέες κυβερνήσεις στην Κροατία και στην Ολλανδία σχηματίστηκαν με συνασπισμό ανάμεσα στο ΕΛΚ και στην Ακροδεξιά (ID), την πολιτική οικογένεια της Λεπέν και της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD). To ΕΛΚ είναι ανοιχτό για συνασπισμό τουλάχιστον με το ECR σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Οι πολίτες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι ψήφος προς το ΕΛΚ, την πολιτική οικογένεια της Ν.Δ., είναι πιθανή ψήφος για έναν τέτοιο συνασπισμό. Εάν το ΕΛΚ κάνει αυτό το ιστορικό λάθος και «ξεπουλήσει» τη φιλοευρωπαϊκή κληρονομιά του στο Ευρωκοινοβούλιο, θα γίνει χωρίς εμάς.
– Εισηγείστε αναθεώρηση των πρόσφατων συμφωνιών μετανάστευσης της Ε.Ε., όπως με την Αίγυπτο, που θεωρούνται σημαντικές για χώρες πρώτης υποδοχής, όπως η Ελλάδα. Γιατί χρειάζονται αναθεώρηση και τι θα μπορούσε αυτή να περιλαμβάνει;
– Χώρες υποδοχής, όπως η Ελλάδα, δεν πρέπει να αντιμετωπίζουν την ευθύνη μόνες τους. Στόχος του συμφώνου μετανάστευσης και ασύλου είναι να δώσει τέλος στη χαοτική κατάσταση, καθώς φέρνει υποχρεωτική αλληλεγγύη και διαμοιρασμό ευθύνης μεταξύ των χωρών, επιτρέποντας επιστροφές, καλύτερη διαχείριση των συνόρων μας και αντιμετώπιση των διακινητών. Ηταν μια δύσκολη διαπραγμάτευση, καθώς εμείς ως Σοσιαλιστές θέλαμε περισσότερα, αλλά είναι ένα πρώτο σημαντικό βήμα στη σωστή κατεύθυνση.
Θα πρέπει να αναθεωρήσουμε αυτές τις συμφωνίες, επειδή υπάρχουν πραγματικές ανησυχίες για τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των ευρωπαϊκών νόμων και της αποτελεσματικής χρήσης ευρωπαϊκών κονδυλίων. Ας είμαστε ξεκάθαροι: χρειαζόμαστε οπωσδήποτε συνεργασία με τρίτες χώρες, αλλά αυτό δεν σημαίνει διμερείς συμφωνίες με αυταρχικά καθεστώτα ή χώρες που δεν μπορούν να παράσχουν συγκεκριμένες εγγυήσεις. Πρέπει να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις και να προσεγγίσουμε αυτό το σημαντικότατο θέμα με προσοχή και συνεργασία. Το μεταναστευτικό είναι παγκόσμια ευθύνη. Πρέπει να εργαστούμε για κοινά επωφελείς συνεργασίες, που περιλαμβάνουν νόμιμες οδούς προστασίας και ευκαιρίες εργασίας μέσω νόμιμης μετανάστευσης.