Οι «δύσκολες» ευρωεκλογές για τον ΣΥΡΙΖΑ

Οι «δύσκολες» ευρωεκλογές για τον ΣΥΡΙΖΑ

Οι κλυδωνισμοί που προκάλεσε το αποτέλεσμα στις αναμετρήσεις του 2009 και του 2019 και το «στοίχημα» για τον Στέφανο Κασσελάκη

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι φετινές ευρωεκλογές είναι πολλαπλώς κρίσιμες για τη μετέπειτα πορεία του ΣΥΡΙΖΑ. Το κόμμα προέρχεται από δύο οδυνηρές ήττες στις εθνικές κάλπες του καλοκαιριού που άλλαξαν το πολιτικό τοπίο, ενώ για πρώτη φορά από το 2009 δεν θα είναι αρχηγός ο Αλέξης Τσίπρας σε εκλογική αναμέτρηση. Ο Στέφανος Κασσελάκης πρέπει να περάσει το «crash test» της 9ης Ιουνίου. Γνωρίζει πως η νηνεμία που υπάρχει αυτή τη στιγμή στο εσωτερικό θα εξαρτηθεί, αν θα διατηρηθεί, από το τελικό αποτέλεσμα. Η παραμονή στη δεύτερη θέση μπορεί να είναι το «κλειδί», αλλά ένα ποσοστό της τάξης του 15%-16% και μια μικρή διαφορά από το ΠΑΣΟΚ «θα ταράξουν και πάλι τα νερά». Είναι αρκετά τα στελέχη που εμφανίζονται δυσαρεστημένα από το γεγονός πως το κόμμα βρίσκεται σε πλήρη αδράνεια και τα καθοδηγητικά όργανα είναι ανενεργά.

Εσωκομματικές διαφωνίες

Εύκολη, ωστόσο, δεν ήταν και η πρώτη περίοδος για τον Αλέξη Τσίπρα. Στις ευρωεκλογές του 2009 ο ΣΥΡΙΖΑ έλαβε 4,7%, ποσοστό χαμηλότερο των προηγούμενων εθνικών εκλογών (5,07%). Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να ξεσπάσουν εσωκομματικές διαφωνίες. Ο Αλέξης Τσίπρας είχε προτείνει να γίνει έκτακτο συνέδριο που θα έκρινε το ζήτημα της ηγεσίας, το οποίο όμως δεν πραγματοποιήθηκε. Τα επόμενα χρόνια ήταν πολύ καλύτερα για τον πρώην πρωθυπουργό, καθώς οι ευρωεκλογές του 2014 ήταν το «σκαλοπάτι» που ανέβηκε για να περάσει λίγους μήνες μετά το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου. Με ποσοστό 26,56% άφησε πίσω σχεδόν τέσσερις μονάδες τη Νέα Δημοκρατία (22,72%). Οσον αφορά τον Μάιο του 2019, το 23,75% της ευρωκάλπης αποτέλεσε την αφορμή να οδηγηθεί η χώρα νωρίτερα σε εθνικές εκλογές.

«Πρώτα ο πολίτης»

O Στέφανος Κασσελάκης περιόδευσε χθες στην κεντρική πλατεία της Ηλιούπολης και συνομίλησε με καταστηματάρχες και πολίτες. «Πρέπει να αλλάξει η κουλτούρα στη χώρα μας. Να φύγει από το μοντέλο πρώτος ο πελάτης και να γίνει πρώτα ο πολίτης. Και αυτό ακριβώς θέλουμε να κάνουμε με το μήνυμα που θα σταλεί στις 9 Ιουνίου». Στην ομιλία του αναφέρθηκε στην ακρίβεια κάνοντας λόγο για «ανάλγητη πολιτική» και «αλαζονεία του Μαξίμου» που θα τελειώσει στις ευρωεκλογές μαζί με το άλλοθι του 41%.

Οσον αφορά τη συνέντευξη του πρωθυπουργού στον ΣΚΑΪ, από την Κουμουνδούρου ανέφεραν πως «ο κ. Μητσοτάκης θα πρέπει να συνειδητοποιήσει, κάποια στιγμή, ότι δεν μπορεί να πείσει τους πολίτες πως ζουν σε μια ουτοπική κοινωνία, επειδή έτσι δείχνουν τα γραφήματα που του φτιάχνουν».

Υπό τον Σωκράτη Φάμελλο αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, Κωνσταντίνο Μενουδάκο. Τέλος, πρόταση νόμου για το φορολογικό κατέθεσε στη Βουλή το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT