Εντός και Εκτός: Η έκπληξη Μητσοτάκη στην Κεραμέως

Εντός και Εκτός: Η έκπληξη Μητσοτάκη στην Κεραμέως

3' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΟ ΘΕΜΑ

Μαθαίνω ότι μία από τις παράπλευρες επιπτώσεις της συμμετοχής του Θοδωρή Ζαγοράκη στο ευρωψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ είναι η προσπάθεια προσηλυτισμού του προέδρου του κόμματος Νίκου Ανδρουλάκη στη μεγάλη και φιλόξενη οικογένεια υποστηρικτών του ΠΑΟΚ. Ο κ. Ανδρουλάκης είναι γνωστός υποστηρικτής του Παναθηναϊκού και αυτά δεν αλλάζουν εύκολα, ωστόσο ο κ. Ζαγοράκης τον έχει συνοδεύσει ήδη δύο φορές στην έδρα του ΠΑΟΚ και, όπως είναι γνωστό, όποιος μπει στην Τούμπα δεν μένει ανεπηρέαστος από την ατμόσφαιρα. Μια και την Κυριακή παίζεται το ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα στη Θεσσαλονίκη, στην έδρα του Αρη, δεν ξέρω αν ο κ. Ανδρουλάκης αποφασίσει να παρακολουθήσει το ματς. Αλλωστε, βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης είναι…

Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ

Ανάμεσα στον πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης Κυριάκο Βελόπουλο και τη Ν.Δ. για τη συμφωνία των Πρεσπών. Χθες η υφυπουργός Μετανάστευσης Σοφία Βούλτεψη ανέφερε ότι η δήλωση του κ. Βελόπουλου περί «σκισίματος» του ΦΕΚ της συμφωνίας των Πρεσπών «είναι μια κίνηση δημαγωγική και εντυπωσιασμού. Προσπαθεί να αποσπάσει ψήφους από κάποιους που θεωρεί ότι μπορεί να τον πιστέψουν γιατί είναι γνωστό ότι οι διεθνείς συνθήκες δεν σκίζονται ούτε καταργούνται». Η κ. Βούλτεψη τα λέει, βεβαίως, σωστά. Ωστόσο, μετά την ανάδειξη των εθνικιστών στα Σκόπια, ξεκίνησε μια σχετική συζήτηση και από βουλευτές της Ν.Δ., οι οποίοι, πλέον, βέβαια μαζεύτηκαν. Πάντως στα Σκόπια οι ομοβροντίες από το εσωτερικό και το εξωτερικό συνεχίζονται. Ο υπεύθυνος Δυτικών Βαλκανίων του SPD της Γερμανίας, Γιόζιπ Γιουράτοβιτς, είπε χθες (ΑΠΕ) ότι «αυτή η ενέργεια (σ.σ. η δήλωση της προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας) θα είναι μάλλον επιζήμια και σίγουρα δεν βοηθάει τη Βόρεια Μακεδονία στον δρόμο προς την Ε.Ε.».

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Χθες το πρωί, τη στιγμή που η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως παραχωρούσε τηλεφωνική συνέντευξη στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ και τον Αρη Πορτοσάλτε, παρενέβη… ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρωθυπουργός βρισκόταν στο κτίριο, καθώς νωρίτερα είχε παραχωρήσει συνέντευξη στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, οπότε έκανε και μια σύντομη στάση στον ραδιοθάλαμο του σταθμού. «Καθώς βλέπετε, η διαδικασία μέχρι στιγμής –και νομίζω ότι έτσι θα ολοκληρωθεί κιόλας– έχει οργανωθεί με άψογο τρόπο», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης σχετικά με την επιστολική ψήφο. Ηταν, βεβαίως, ένα σχόλιο για την πολύ καλή δουλειά που φαίνεται ότι έχει γίνει από το υπουργείο Εσωτερικών και απευθυνόταν στην κ. Κεραμέως, η οποία ξαφνιάστηκε από την παρέμβαση του πρωθυπουργού. Πέρα, πάντως, από τις δηλώσεις του πρωθυπουργού και νωρίτερα της κ. Κεραμέως για την επιστολική ψήφο, η διαδικασία κατά γενική ομολογία έχει κυλήσει με αξιομνημόνευτη αποτελεσματικότητα και ακρίβεια έως αυτή τη στιγμή. Ολα έως αυτή τη στιγμή δουλεύουν ρολόι. Απομένει, ωστόσο, να ολοκληρωθεί εντός των προθεσμιών, γι’ αυτό και στο υπουργείο Εσωτερικών επικρατεί μια ελαφρά, δημιουργική, ανησυχία. Αν και τα μεγέθη στο υπουργείο Εσωτερικών είναι πολύ μικρότερα από το υπουργείο Παιδείας, όπου πέρασε την προηγούμενη τετραετία η κ. Κεραμέως, της έχει ήδη βγει το όνομα της μεταρρυθμίστριας.

Ο ΤΟΠΟΣ

Η Βουλή, όπου ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Δένδιας πολύ γρήγορα αντιλήφθηκε την ανάγκη να υπάρξει ένα πλαίσιο για την καινοτομία, γι’ αυτό και προχώρησε το νομοσχέδιο με το οποίο ιδρύεται το Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας (ΕΛΚΑΚ), το οποίο χθες παρουσίασε στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή. Ο κ. Δένδιας δέχθηκε, πάντως, και τις παρατηρήσεις της βιομηχανίας των startups και λοιπών ειδικών, δίχως κάποιο ιδιαίτερο δίλημμα, καθώς θέλει να προχωρήσει το ΕΛΚΑΚ. Ανάμεσα στις παρατηρήσεις ήταν το ζήτημα της πνευματικής ιδιοκτησίας, το οποίο αρχικά προβλεπόταν να κρατηθεί στο σύνολό του από το ΕΛΚΑΚ, δηλαδή το κράτος. «Θα θέλαμε το σύνολο των δικαιωμάτων. Εάν πάμε να κρατήσουμε το σύνολο των δικαιωμάτων –αυτή ήταν η προσωπική μου βούληση γραμμένη στο πρώτο σχέδιο–, μου παρατηρήθηκε ότι κάνω λάθος διότι θα πάω για τα πολλά και δεν θα πάρω τίποτα, διότι καμιά ξένη εταιρεία με readiness level ή καμιά ελληνική εταιρεία με υψηλό readiness level δεν θα μου δώσει πνευματικά δικαιώματα. Αρα, λοιπόν, δεν θα υπάρχει ενδιαφέρον. Αρα λοιπόν δεν θα έχω λύσεις», είπε ο κ. Δένδιας και κάπως έτσι λύθηκε κάτι που θα μπορούσε να τινάξει το εγχείρημα στον αέρα, προτού ξεκινήσει.

Η ΑΤΑΚΑ

Πάντως με το νομοσχέδιο περνάει, όπως είχατε εγκαίρως ενημερωθεί, και μια διόρθωση για το επίδομα στόλου, αλλά και μισθολογική αναπροσαρμογή για τους νέους ανθυπολοχαγούς, ώστε να δοθούν κίνητρα ενόψει και των επικείμενων Πανελλαδικών για τις σχολές των Ενόπλων Δυνάμεων. «Θα φέρω, εάν εγκριθεί από το υπουργείο Οικονομικών, και μια διάταξη για τα μισθολογικά των ανθυπολοχαγών ενόψει Πανελλαδικών Εξετάσεων, γιατί είχε παρατηρηθεί μείωση του αριθμού των εισερχομένων για να υπάρχει κινητροδότηση», είπε χαρακτηριστικά στους βουλευτές ο κ. Δένδιας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT