Στην τελική ευθεία με ευρύ προβάδισμα η Ν.Δ.

Στην τελική ευθεία με ευρύ προβάδισμα η Ν.Δ.

Εδραιώνεται ο ΣΥΡΙΖΑ με 14% στη δεύτερη θέση, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Pulse για τον ΣΚΑΪ ενόψει ευρωκάλπης

3' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη σταθερή κυριαρχία της Ν.Δ. στο πολιτικό σκηνικό και την έστω και μικρή ενίσχυση του κυβερνώντος κόμματος και του δεύτερου ΣΥΡΙΖΑ, που πιθανόν αποτυπώνει τη συσπείρωση και την πόλωση καθώς πλησιάζουν οι κάλπες, καταγράφει η νέα δημοσκόπηση της Pulse για την τηλεόραση του ΣΚΑΪ, που δημοσιοποιήθηκε χθες. Ειδικότερα, στην πρόθεση ψήφου ευρωεκλογών, η Ν.Δ. παίρνει ποσοστό 29% από 28,5% που είχε στην προηγούμενη έρευνα της ίδιας εταιρείας. Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στο 14% από 13%. Το ΠΑΣΟΚ είναι σταθερό στο 11%, ενώ το ΚΚΕ βρίσκεται στο 7%, έχοντας χάσει μισή μονάδα σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση. Χωρίς καμιά μεταβολή στο ποσοστό τους εμφανίζονται η Ελληνική Λύση με 8%, η Νίκη με 3%, η Πλεύση Ελευθερίας με 3% και η Νέα Αριστερά με 2,5%. Ενισχυμένο καταγράφεται το ΜέΡΑ25 με 2,5% από 2%. Αξιοσημείωτη είναι και η άνοδος της Φωνής Λογικής, που φθάνει στο 2,1% από 1,5%.

Με μικρή ενίσχυση οι Δημοκράτες βρίσκονται στο 1,8% από 1,5%, ενώ για πρώτη φορά στο κάδρο μπαίνουν οι Πατριώτες με ποσοστό 1,1%. Η λεγόμενη «γκρίζα ζώνη», όπου υπολογίζονται η αποχή, το λευκό/άκυρο, οι αναποφάσιστοι και εκείνοι που δεν απάντησαν, αθροίζει ποσοστό 12,5%. Στο σενάριο κατανομής των αναποφάσιστων, που δεν αποτελεί πρόβλεψη εκλογικού αποτελέσματος, η Ν.Δ. βρίσκεται στο 33% και ακολουθούν ο ΣΥΡΙΖΑ με 16%, το ΠΑΣΟΚ με 12,5%, το ΚΚΕ με 8%, η Ελληνική Λύση με 9%, η Νίκη με 3,5%, η Πλεύση Ελευθερίας με 3,5%, η Νέα Αριστερά με 3%, το ΜέΡΑ25 με 3%, η Φωνή Λογικής με 2,4%, οι Δημοκράτες με 2,1% και οι Πατριώτες με 1,2%.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραμένει πρώτος με διαφορά στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός, όπου συγκεντρώνει ποσοστό 36%. Δεύτερη επιλογή είναι «Κανένας» με 22%. Ακολουθούν ο Στέφανος Κασσελάκης με 12%, ο Νίκος Ανδρουλάκης με 7%, ο Κυριάκος Βελόπουλος με 6%, ο Δημήτρης Κουτσούμπας με 5%, η Ζωή Κωνσταντοπούλου με 4%, ο Αλέξης Χαρίτσης με 2% και ο Δημήτρης Νατσιός με 1%. Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι είναι συντριπτική η υπεροχή του κ. Μητσοτάκη μεταξύ των ψηφοφόρων που αυτοτοποθετούνται στον ευρύτερο κεντρώο χώρο. Εκεί η καταλληλότητά του μετρήθηκε στο 49% και ακολουθούν οι Νίκος Ανδρουλάκης και Στέφανος Κασσελάκης με 11% έκαστος. Στο υπόλοιπο εκλογικό σώμα, ο κ. Μητσοτάκης παραμένει πρώτος στην καταλληλότητα, αλλά με ποσοστό 23% και ακολουθούν ο Στέφανος Κασσελάκης με 14%, ο Κυριάκος Βελόπουλος με 10% και ο Δημήτρης Κουτσούμπας με 9%.

Το 68% δηλώνει «πολύ σίγουρο» τι θα ψηφίσει στις 9 Ιουνίου – Σε ποσοστό 12,5% ανέρχεται η λεγόμενη «γκρίζα ζώνη».

Καθώς πλησιάζει η ημερομηνία των ευρωεκλογών, αυξάνεται ο αριθμός των ψηφοφόρων που δηλώνουν ότι σίγουρα θα πάνε να ψηφίσουν. Σίγουροι ότι θα φτάσουν στην κάλπη δήλωσαν οι ερωτηθέντες σε ποσοστό 74%, ενώ ένα επιπλέον 15% απάντησε πως μάλλον θα πάει να ψηφίσει. «Μάλλον όχι» απάντησε το 3% και «σίγουρα όχι» το 1%. Από την ανάλυση αυτών των ερωτήσεων προκύπτει και υψηλή συσπείρωση της Ν.Δ., καθώς οι προτιθέμενοι να την ψηφίσουν δηλώνουν σε ποσοστό 80% βέβαιοι ότι θα φτάσουν στην κάλπη. Το αντίστοιχο ποσοστό των εν δυνάμει ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ είναι ακόμη πιο υψηλό, στο 81%. Για το ΠΑΣΟΚ το ποσοστό βρίσκεται στο 77%. Οι ψηφοφόροι που βρίσκονται στη λεγόμενη «γκρίζα ζώνη» και ενδιαφέρουν όλα τα κόμματα, δηλώνουν ότι σίγουρα θα πάνε να ψηφίσουν σε ποσοστό 35% και ότι μάλλον θα ψηφίσουν σε ποσοστό 30%.

Οσον αφορά το κριτήριο με βάση το οποίο θα επιλέξουν τι θα ψηφίσουν, το 50% απάντησε ότι θα ψηφίσει το ίδιο με τις εθνικές εκλογές. Το 27% απάντησε ότι θα ψηφίσει τα καλύτερα πρόσωπα και προτάσεις, ενώ ένα καθόλου αμελητέο 13% προσέρχεται στις κάλπες για να τιμωρήσει ή να στείλει μήνυμα.

Φαίνεται, πάντως, ότι υπάρχει ακόμη περιθώριο μετακινήσεων του εκλογικού σώματος. Το 68% όσων απάντησαν τι θα ψηφίσουν δηλώνουν πολύ σίγουροι ότι αυτή θα είναι και η τελική επιλογή τους. Αρκετά σίγουροι εμφανίζονται σε ποσοστό 22% και μέτρια σε ποσοστό 8%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT