Μητσοτάκης για Πρέσπες: «Εάν η άλλη πλευρά δεν συμμορφωθεί, ο δρόμος για την Ευρώπη θα μείνει κλειστός»

Μητσοτάκης για Πρέσπες: «Εάν η άλλη πλευρά δεν συμμορφωθεί, ο δρόμος για την Ευρώπη θα μείνει κλειστός»

«Κανείς δεν μπορεί να παίζει με τον πατριωτισμό και την πίστη των πολιτών - Η αντιπολίτευση πορεύεται με τοξικότητα και λεφτόδεντρα»

5' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ομιλία σε πολίτες στη Βέροια απηύθυνε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης το πρωί της Παρασκευής, τονίζοντας ότι οι ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου είναι κρίσιμες τόσο για την Ευρώπη όσο και για την ελληνική κοινωνία. Ταυτόχρονα, έστειλε μήνυμα στη Βόρεια Μακεδονία λέγοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θα προχωρήσει στην κύρωση των μνημονίων της Συμφωνίας των Πρεσπών χωρίς πλήρη συμμόρφωση της γειτονικής χώρας σε όσα προβλέπει η Συμφωνία.   

Ο πρωθυπουργός στην αρχή της ομιλίας του ανέφερε ότι «ο εθνάρχης Κωνσταντίνος Καραμανλής έβαλε τη χώρα στην Ευρώπη την ώρα που σχεδόν όλα τα άλλα κόμματα φώναζαν “ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο”». «Σήμερα η Ελλάδα δεν είναι πια ο αποδιοπομπαίος τράγος, αλλά μια φωνή που μετράει στην Ευρώπη», σημείωσε στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης κάνοντας ειδική μνεία στη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης για τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. 

«Φτιάχνουμε τον φράχτη στον Εβρο, για να γνωρίζουν όλοι ότι η Ελλάδα δεν είναι ξέφραγο αμπέλι»

Οσον αφορά τη μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης, επισήμανε ότι «καταφέραμε να πείσουμε την Ευρώπη να θέσει σε προτεραιότητα την εξωτερική φύλαξη των συνόρων». «Φτιάχνουμε τον φράχτη στον Εβρο, για να γνωρίζουν όλοι ότι η Ελλάδα δεν είναι ξέφραγο αμπέλι», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά. 

«Η Ν.Δ. έχει το προνόμιο να είναι το πιο ισχυρό κεντροδεξιό κόμμα εντός του ΕΛΚ», σημείωσε, στοχεύοντας στη διατήρηση αυτής της πραγματικότητας και μετά τις κάλπες της 9ης Ιουνίου. Εθεσε μάλιστα το εξής δίλημμα: «Ποιον θέλετε την επόμενη ημέρα να μας εκπροσωπεί στην Ευρώπη;». 

Τόνισε επίσης ότι το 2024 δεν είναι 2019 και πως η Ευρώπη πρέπει να επενδύσει στην Αμυνα: «Η Ευρώπη θα πρέπει να κοιτάξει τα του οίκου της. Θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε ένα κοινό αμυντικό ευρωπαϊκό ταμείο το οποίο θα υποστηρίζει τα κράτη-μέλη; Προσωπικά πρωταγωνιστώ σε αυτή την προσπάθεια και πιστεύουμε ότι θα τα καταφέρουμε»

«Αν δεν σεβαστούν τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο δρόμος για την Ευρώπη θα παραμείνει κλειστός»

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι όλη η αντιπολίτευση έχει συνταχθεί «με μοναδικό σκοπό να κοντύνει η Ν.Δ. και ο Μητσοτάκης». Σημείωσε επίσης ότι «από τα δεξιά μας έχουμε τους υπερπατριώτες, πολεμοχαρείς», ενώ αναφέρθηκε και στο ζήτημα της Συμφωνίας των Πρεσπών. «Αν κάποιοι πιστεύουν ότι μπορούν να μην σεβαστούν τη Συμφωνία, να γνωρίζουν ότι ο δρόμος τους προς την Ευρώπη θα παραμείνει κλειστός και ότι τα μνημόνια δεν θα κυρωθούν αν δεν υπάρχει συμμόρφωση σε όσα ορίζει η Συμφωνία», είπε χαρακτηριστικά. 

Εκανε επίσης κριτική στα κόμματα εκ δεξιών της Ν.Δ. κάνοντας λόγο για «εργαλειοποίηση του πατριωτισμού αλλά και της πίστης». «Δεν παίζει κανείς με την Ορθοδοξία, δεν υπάρχει χριστιανόμετρο, και να γυρίσετε την πλάτη σε αυτές τις δυνάμεις», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης. 

Κατηγόρησε επίσης της αντιπολίτευση για «τοξικότητα» και προσπάθησε να αναδείξει το έργο της κυβέρνησης στον τομέα της Δημόσιας Υγείας. «Καλώ όλες και όλους να αφήσουμε στην άκρη προσωπικούς χαρακτηρισμούς και φέικ νιουζ», προσέθεσε ο κ. Μητσοτάκης επισημαίνοντας ότι «είμαστε πολιτικοί αντίπαλοι, όχι εχθροί».

«Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν το βράδυ των εκλογών να αμφισβητήσει την ισχυρή πολιτική νομιμοποίηση που έχει σήμερα η Ν.Δ.», είπε ο πρωθυπουργός, ο οποίος κάλεσε τους πολίτες να στείλουν μήνυμα σταθερότητας, συνέπειας και συνέχειας και ξεκαθάρισε ότι οι εθνικές εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. 

«Επανάσταση στην Παιδεία το ψηφιακό σχολείο»

«Επανάσταση στην Παιδεία και στον τρόπο διεξαγωγής του μαθήματος», χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την ψηφιακή μεταρρύθμιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας που υλοποιείται, κατά την παρουσίαση του ψηφιακού σχολείου και για πρώτη φορά του ψηφιακού φροντιστηρίου και άλλων δράσεων, που έγινε από τον υπουργό Παιδείας, Κυριάκο Πιερρακάκη, σε ένα ορεινό και απομακρυσμένο χωριό, τα Ριζώματα Ημαθίας.

Οπως είπε ο υπουργός Παιδείας, το ψηφιακό φροντιστήριο θα αρχίσει να εφαρμόζεται από τον Σεπτέμβριο. Θα αφορά μαθητές από την Α΄ Δημοτικού μέχρι και την Γ΄ Λυκείου και μέχρι τώρα υπάρχει διαθέσιμο υλικό για τα μαθήματα της γλώσσας και των μαθηματικών, το οποίο συνεχώς εμπλουτίζεται.

Ειδικά για τους μαθητές της Γ΄ Λυκείου θα λειτουργήσει ψηφιακό φροντιστήριο πανελλαδικά εξεταζόμενων μαθημάτων, ώστε να μπορούν να προετοιμαστούν για τις πανελλαδικές εξετάσεις. Το ψηφιακό φροντιστήριο θα δίνει τη δυνατότητα να υποβάλλονται ζωντανά ερωτήσεις από τους μαθητές και να απαντώνται.

Σε ορισμένες εξαιρετικά απομακρυσμένες νησιωτικές και άλλες περιοχές, όπως παράδειγμα η Γαύδος, θα εφαρμοστεί ένα υβριδικό σύστημα διδασκαλίας.

Δηλαδή, θα υπάρχουν με φυσική παρουσία τρεις εκπαιδευτικοί στο σχολείο για τα βασικά μαθήματα και τα υπόλοιπα θα διδάσκονται μέσω τηλεκπαίδευσης. Αυτή η υβριδική λειτουργία θα ξεκινήσει από τον Σεπτέμβριο.

Για τους γονείς θα λειτουργήσει η εφαρμογή e-parents, ώστε να μπορούν να ενημερώνονται σε πρώτη φάση για τις απουσίες, τη βαθμολογία των μαθητών και τις ανακοινώσεις των σχολείων.

Θα λειτουργήσει το ψηφιακό βιβλίο πράξεων του συλλόγου διδασκόντων, θα γίνονται διαδραστικά μαθήματα και θα εμπλουτιστεί το εκπαιδευτικό υλικό με πίνακες και άλλα μέσα.

Η παρουσίαση του ψηφιακού φροντιστηρίου έγινε πρώτα σε μία τάξη μαθητών και στη συνέχεια ενώπιον μαθητών, εκπαιδευτικών και γονέων, που εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την όλο και μεγαλύτερη χρήση της νέας τεχνολογίας στην εκπαιδευτική διαδικασία.

«Εμείς θα συνεχίσουμε με τολμηρά βήματα το μεγάλο άλμα στην Παιδεία», δεσμεύθηκε ο πρωθυπουργός και είπε ότι μέχρι τώρα έχουν τοποθετηθεί 20.000 διαδραστικοί πίνακες σε σχολεία και θα φτάσουν τους 36.000 μέχρι το τέλος του χρόνου.

Εδωσε έμφαση στο γεγονός ότι το ψηφιακό φροντιστήριο θα μπορούν να το χρησιμοποιήσουν μαθητές απομακρυσμένων περιοχών αλλά και όσων οι οικογένειές τους δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν το κλασικό φροντιστήριο και αυτό, όπως είπε, θα συμβάλει στην αντιμετώπιση κοινωνικών και περιφερειακών ανισοτήτων.

Επισήμανε ότι ο στόχος είναι το ψηφιακό φροντιστήριο να γίνει ανταγωνιστικό προς το κλασικό φροντιστήριο.

Ο κ. Μητσοτάκης συμμετείχε σε πάνελ με δύο μαθητές, τη διευθύντρια του σχολείου και μία γονέα. Εκεί ανέφερε ότι ο ίδιος πήρε για πρώτη φορά υπολογιστή στο δεύτερο έτος του πανεπιστημίου και, επειδή δεν δέχονταν τις εργασίες του χειρόγραφες, ήταν αναγκασμένος να τις δακτυλογραφήσει στη γραφομηχανή μέχρι τότε.

Ταυτόχρονα επέστησε την προσοχή στη σκοτεινή πλευρά του Διαδικτύου, όπως είναι το μπούλινγκ, και σημείωσε ότι τα επόμενα πέντε χρόνια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι χώρες της Ευρώπης θα πρέπει να ασχοληθούν με την αντιμετώπιση του εθισμού των νέων στο Διαδίκτυο, καθώς είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα.

«Πρωταγωνιστής της εκπαιδευτικής διαδικασίας είναι ο δάσκαλος και ο καθηγητής, το κυριότερο συστατικό της εκπαιδευτικής διαδικασίας είναι οι σχέσεις που αναπτύσσει ο εκπαιδευτικός με τον μαθητή. Αυτό δεν θα αλλάξει ποτέ. Αυτό το οποίο ερχόμαστε να κάνουμε σήμερα είναι να κάνουμε ευκολότερη τη δουλειά τους», τόνισε ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης.

Η ψηφιακή μεταρρύθμιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας είχε ξεκινήσει από την προηγούμενη κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, όπως είπε η υφυπουργός Παιδείας Ζέτα Μακρή.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης, τόνισε ότι όλα αυτά δεν θα μπορούσαν να γίνουν χωρίς ευρωπαϊκή χρηματοδότηση και ανέφερε ότι από το Ταμείο Ανάκαμψης προβλέπεται 1,1 δισ. ευρώ για 25 έργα στον χώρο της Παιδείας και από αυτά 232 εκατ. για το ψηφιακό σχολείο.

Τον κ. Μητσοτάκη υποδέχθηκαν ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης, η υφυπουργός Ζέτα Μακρή και ο δήμαρχος Βέροιας Κωνσταντίνος Βοργιαζίδης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT