Ε.Ε: Αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα – Χρησιμοποιείται για πρώτη φορά η προβλήτα των ΗΠΑ

Ε.Ε: Αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα – Χρησιμοποιείται για πρώτη φορά η προβλήτα των ΗΠΑ

Η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει δημιουργήσει κόμβο συντονισμού στην Κύπρο προκειμένου να διαχειρίζεται τη ροή βοήθειας προς τη Γάζα

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Λωρίδα της Γάζας μέσω του θαλάσσιου διαδρόμου και της νέας προβλήτας που έχουν κατασκευάσει οι ΗΠΑ στα βόρεια του παλαιστινιακού θύλακα συντονίζει η Κομισιόν μέσω του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Η προβλήτα ολοκληρώθηκε μόλις χθες σύμφωνα με εκπρόσωπο της Κομισιόν, ενώ το πλοίο έχει ήδη ξεκινήσει από Κύπρο και αναμένεται να φθάσει στη Γάζα το απόγευμα. «Δεν χάνουμε χρόνο» είπε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Ερίκ Μαμέρ.

Το πλοίο μεταφέρει βοήθεια που αποστέλλει –αυτή τη φορά– η Ρουμανία και περιλαμβάνει περισσότερες από 88.000 κονσέρβες με τρόφιμα, ενώ η Κομισιόν αναλαμβάνει τα έξοδα μεταφοράς.

Πρόκειται για την πρώτη αποστολή βοήθειας από την Ε.Ε. μέσω του θαλάσσιου διαδρόμου και της αμερικανικής προβλήτας, σε συνέχεια της κοινής διακήρυξης της Κύπρου, της Γερμανίας, της Ελλάδας, της Ιταλίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, του Ηνωμένου Βασιλείου, των ΗΠΑ, της Ολλανδίας και του Βελγίου.

Υπενθυμίζεται ότι η Ε.Ε. έχει δημιουργήσει κόμβο συντονισμού στην Κύπρο προκειμένου να διαχειρίζεται τη ροή βοήθειας προς τη Γάζα, ενώ το ευρωπαϊκό κέντρο συντονισμού αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών είναι σε ανοιχτή επικοινωνία με κράτη-μέλη και εταίρους, που επιθυμούν να αποστείλουν ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Γάζα.

Εως τώρα η Κομισιόν έχει συντονίσει τη μεταφορά πάνω από 2.000 τόνων βοήθειας μέσω πτήσεων του αντίστοιχου αεροπορικού διαδρόμου, ενώ έχει διαθέσει 193 εκατ. ευρώ για ανθρωπιστική βοήθεια προς τους Παλαιστίνιους.

Ο αρμόδιος επίτροπος διαχείρισης κρίσεων Γιάνες Λέναρτσιτς, χαιρέτισε τη στήριξη της Κύπρου μέσω του κόμβου της Ε.Ε. που φιλοξενεί, καθώς και την ετοιμότητα της Ρουμανίας να μετάσχει στη νέα αποστολή, ωστόσο, τόνισε ότι «είναι προφανές ότι δεν υπάρχει ουσιαστικό υποκατάστατο των χερσαίων οδών μέσω της Αιγύπτου και της Ιορδανίας και των σημείων εισόδου από το Ισραήλ στη Γάζα για την παροχή βοήθειας σε μεγάλη κλίμακα». Κάλεσε παράλληλα το Ισραήλ να αυξήσει τη μεταφορά βοήθειας μέσω των σημείων διέλευσης, βάσει των υποχρεώσεων που απορρέουν από το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο.

Από την πλευρά της και η Κομισιόν στη σχετική ανακοίνωση υπογραμμίζει ότι θαλάσσιος διάδρομος είναι συμπληρωματικός και δεν έχει στόχο να αντικαταστήσει τις υπάρχουσες χερσαίες οδούς προς τη Γάζα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT