Μήνυμα Αθήνας σε Σκοπια: «Κλειστός ο δρόμος προς την Ε.Ε.»

Μήνυμα Αθήνας σε Σκοπια: «Κλειστός ο δρόμος προς την Ε.Ε.»

Εάν η νέα ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας δεν σεβαστεί τη συμφωνία των Πρεσπών, τότε ο δρόμος για την Ευρώπη θα παραμείνει κλειστός για τη χώρα, υπογράμμισε χθες από τη Βέροια ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

2' 46" χρόνος ανάγνωσης

Τη σαφή και ξεκάθαρη άποψη της Αθήνας ότι αν η νέα ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας αποτύχει να σεβαστεί τη συμφωνία των Πρεσπών, τότε ο δρόμος για την Ευρώπη θα παραμείνει κλειστός, επανέλαβε και χθες ο πουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Βέροια και τη Βόρεια Ελλάδα όπου περιοδεύει ενόψει ευρωεκλογών. Η τοποθέτηση του κ. Μητσοτάκη για το θέμα έγινε στον απόηχο των δηλώσεων του προέδρου του VMRO-DPMNE και νικητή των εκλογών στη Βόρεια Μακεδονία Χρίστιαν Μίτσκοσκι, ο οποίος επιχειρεί διπλωματικές ακροβασίες, καθώς λέει ότι η κυβέρνησή του θα κάνει χρήση των επίσημων εγγράφων με βάση τη συνταγματική ονομασία της χώρας, όπως προβλέπει η συμφωνία των Πρεσπών, ωστόσο διατηρεί, όπως είπε, το δικαίωμα να κάνει προφορική χρήση του όρου Μακεδονία, προτρέποντας μάλιστα και την πρόεδρο Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα – Ντάβκοβα να κάνει το ίδιο.

Στις τελευταίες εξελίξεις με τη Βόρεια Μακεδονία αναφέρθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Βέροια – Αιχμές Μαξίμου για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Μητσοτάκης από τη Βέροια ανέδειξε τις δύο βασικές σταθερές της στάσης της κυβέρνησής του στο θέμα. Αφενός η κυβέρνηση θα σεβαστεί τη συμφωνία των Πρεσπών, παρότι ως αντιπολίτευση δεν την είχε ψηφίσει, κρατώντας σοβαρές επιφυλάξεις. Αφετέρου υπογράμμισε ότι αν η νέα ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας στα Σκόπια δεν σεβαστεί τη συμφωνία των Πρεσπών, τότε η πορεία της χώρας προς την Ε.Ε. θα μπλοκαριστεί. «Η Ν.Δ. δεν είχε ψηφίσει τη συμφωνία των Πρεσπών και είχαμε εκφράσει σοβαρές επιφυλάξεις, όταν αυτή κυρώθηκε στο ελληνικό Κοινοβούλιο. Είχαμε πει όμως –και δεν σας κορόιδεψα ποτέ– με απόλυτη εντιμότητα ότι άπαξ και ψηφιστεί αυτή η συμφωνία, πρακτικά η συμφωνία αυτή δεν μπορεί να αλλάξει και θα αναγκαστούμε, παρά τα προβλήματά της, να τη σεβαστούμε. Κι αυτό κάναμε», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης. Και στη συνέχεια πρόσθεσε ότι «εάν κάποιοι πιστεύουν ότι μπορεί από τη δική τους την πλευρά να μη σεβαστούν τη συμφωνία, θα γνωρίζουν δύο πράγματα: πρώτον, ότι ο δρόμος τους προς την Ευρώπη θα παραμείνει κλειστός και δεύτερον, ότι τα μνημόνια τα οποία πρέπει να κυρώσουμε, δεν θα κυρωθούν έως ότου υπάρχει απόλυτη συμμόρφωση από τη νέα κυβέρνηση με αυτά τα οποία προβλέπει η συμφωνία».

Νωρίτερα από το Μέγαρο Μαξίμου σημείωναν ότι η Ελλάδα παρακολουθεί συστηματικά την κατάσταση στη Βόρεια Μακεδονία και παραχωρήσεις δεν γίνονται ανεκτές. «Και οι νέες δηλώσεις από τον Μίτσκοσκι δικαιώνουν τις θέσεις μας –εμείς παραμένουμε σταθεροί σε αυτά που έχουμε πει–, άλλοι είναι πρόθυμοι και ανεξήγητα επισπεύδοντες της κύρωσης των μνημονίων», ανέφεραν οι ίδιες πηγές, παραπέμποντας στην πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ να καταθέσει τροπολογία για κύρωση των μνημονίων συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία που εκκρεμούν, εν μέσω κρίσης με τα Σκόπια.

Ενόχληση στις Βρυξέλλες

Οι δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη, αλλά και του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη, έχουν λάβει αρκετή δημοσιότητα εντός της Βόρειας Μακεδονίας, παράλληλα με τις διαδικασίες συζητήσεων για το αν θα χρειαστεί να πραγματοποιηθούν επαναληπτικές εκλογές για μία ή δύο έδρες τον Ιούνιο, προτού η νέα κυβέρνηση οριστεί και κάνει τις προγραμματικές δηλώσεις. Για το VMRO-DPMNE, πάντως, έχει ήδη συσσωρευτεί αρκετή ενόχληση στις Βρυξέλλες, καθώς σε όλη την περίοδο πριν από τις εκλογές κινήθηκε με δύο βασικά επιχειρήματα: πρώτον την καταγγελία της συμφωνίας των Πρεσπών, και, δεύτερον, το πρακτικό σαμποτάζ στην προσπάθεια της προηγούμενης κυβέρνησης να φέρει ακόμη μια συνταγματική αναθεώρηση, προκειμένου να αναγνωριστεί βουλγαρική μειονότητα στη γειτονική χώρα. Ο κ. Μίτσκοσκι αντιμετωπίζει πλέον τα αποτελέσματα της αντιπολιτευτικής τακτικής που ακολούθησε τα τελευταία χρόνια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT