Εντός και Εκτός: Βήματα αποκατάστασης σχέσεων Εκκλησίας και Πολιτείας

Εντός και Εκτός: Βήματα αποκατάστασης σχέσεων Εκκλησίας και Πολιτείας

3' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΟ ΘΕΜΑ

Βήμα βήμα αποκαθίστανται οι σχέσεις ανάμεσα στην Εκκλησία και την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία, μετά την κρίση που προκλήθηκε από την αντίδραση της Ιεραρχίας στη νομοθέτηση του γάμου ομόφυλων ζευγαριών. Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση του μητροπολίτη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Βαρνάβα και βρέθηκε στη συμπρωτεύουσα για τις εκδηλώσεις με αφορμή τη συμπλήρωση 50 ετών από την ίδρυση της εν λόγω μητρόπολης. Η κ. Σακελλαροπούλου επισκέφθηκε κοινωνικές δομές της μητρόπολης Νεαπόλεως – Σταυρουπόλεως και συναντήθηκε με εθελόντριες, οι οποίες ετοιμάζουν γεύματα για τα συσσίτια στην περιοχή που καλύπτει η μητρόπολη. Συνολικά 8.000 μερίδες διανέμονται καθημερινά σε συνανθρώπους που έχουν ανάγκη. Την αξία της εθελοντικής προσφοράς εξήρε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας στον χαιρετισμό της στο δείπνο που παρέθεσε ο μητροπολίτης Βαρνάβας προς τιμήν των εθελοντριών. Οπως είπε, εθελόντριες και κληρικοί, υπό την καθοδήγηση του μητροπολίτη, κατέστησαν με την προσφορά τους τη μητρόπολη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως υπόδειγμα αθόρυβης και ουσιαστικής υπηρεσίας προς τον πλησίον.

ΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ

Δεν αλλάζουμε κλίμα και μένουμε στον χώρο της θρησκείας. Το προηγούμενο τριήμερο πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη ένα πολύ ενδιαφέρον συνέδριο με τίτλο «Η πολιτική ως χώρος έκφρασης των χριστιανικών αξιών στην καθημερινότητα». Το συνέδριο συνδιοργανώθηκε από τη Γραμματεία της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας, τη Διάσκεψη Ευρωπαϊκών Εκκλησιών (CEC), την Επιτροπή των Επισκοπικών Διασκέψεων της Καθολικής Εκκλησίας στην Ε.Ε. (COMECE), τη μητρόπολη Θεσσαλονίκης και τη Θεολογική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. Είναι ενδιαφέρον ότι οργανισμοί που συνδέονται με τις Εκκλησίες σε διάφορες χώρες της Ευρώπης συναντώνται τακτικά προκειμένου να συζητήσουν για κάτι που τις αφορά άμεσα: την υποχώρηση του ενδιαφέροντος για την επίσημη χριστιανική θρησκεία και τη μετεξέλιξη της ηθικής, έξω από το παράδειγμα της Εκκλησίας, η οποία στην Ευρώπη είχε δεσπόζοντα πνευματικό ρόλο για αιώνες, ακόμη κι όταν ήταν αποκομμένη από το επίσημο κράτος, όπως συμβαίνει στη Δύση. Πέρα από τα πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά, υπάρχουν και φιλοσοφικά διλήμματα, τόσο συνδεδεμένα όμως με την ευρωπαϊκή διαχρονία.

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Εντός και Εκτός: Βήματα αποκατάστασης σχέσεων Εκκλησίας και Πολιτείας-1Ο υπουργός Επικρατείας Ακης Σκέρτσος (φωτογραφία) ανέλαβε, με χθεσινή ανάρτησή του, να εξηγήσει τι ακριβώς προσπαθεί να κάνει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με την επιστολή του στην πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για την ακρίβεια. «Είναι πράγματι προκλητικό, ενώ τα εισοδήματά μας απέχουν ακόμη από τα ευρωπαϊκά, να υπάρχουν ομοειδή προϊόντα πολυεθνικών εταιρειών που πωλούνται ακριβότερα στα ελληνικά ράφια συγκριτικά με άλλες ευρωπαϊκές αγορές, όπου οι καταναλωτές έχουν μάλιστα και υψηλότερη αγοραστική δύναμη», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Σκέρτσος. Επιχειρώντας να εξηγήσει το φαινόμενο των διαφοροποιημένων τιμών από την ίδια πολυεθνική εταιρεία, πρακτικά για τα ίδια προϊόντα που παράγει και διαθέτει, σημείωσε ότι γίνεται επίκληση των «εδαφικών εφοδιαστικών περιορισμών», που αποτελεί εμπορική πρακτική που δεν είναι παράνομη, αλλά οι πολυεθνικές την καταχρώνται. «Η συλλογική δύναμη της Ευρωπαϊκής Ενωσης και οικονομίας δεν έχει αξιοποιηθεί έως σήμερα αποτελεσματικά για να αντιμετωπίσουμε από κοινού διασυνοριακές αθέμιτες πρακτικές, που μια χώρα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνη της. Για να το πούμε με μια παρομοίωση, θυμίζει την ιστορία του Δαυίδ με τον Γολιάθ. Μόνο η Ενωμένη Ευρώπη και η ενιαία ευρωπαϊκή αγορά μπορούν να τα βάλουν αποτελεσματικά με πολυεθνικούς γίγαντες», ανέφερε ο κ. Σκέρτσος, ζητώντας μάλιστα από τα υπόλοιπα ελληνικά κόμματα να στηρίξουν αυτή την πρωτοβουλία και στην επόμενη Ευρωβουλή.

Ο ΤΟΠΟΣ

Οι Βρυξέλλες, όπου βρέθηκε το προηγούμενο διήμερο ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Δημήτρης Χούπης για να συμμετάσχει στις συνόδους των στρατιωτικών επιτροπών της Ε.Ε. και του NATO στις Βρυξέλλες. Ο κ. Χούπης δεν ακούγεται πολύ, ούτε και διεκδικεί χώρο δημοσιότητας, ωστόσο μαθαίνω πως πάντα συνεισφέρει με καίριες παρατηρήσεις όταν γίνονται συζητήσεις επί πρακτικών θεμάτων που αφορούν τις Ενοπλες Δυνάμεις. Τις πιο ενδιαφέρουσες συζητήσεις ο κ. Χούπης τις είχε στο ΝΑΤΟ, όπου προχωρούν πλέον στην υλοποίηση οι νέες προβλέψεις για τον τρόπο με τον οποίο οι σύμμαχοι θα διεξάγουν επιχειρήσεις. Δεν είναι τυχαίο ότι στην ατζέντα βρέθηκε η ικανότητα της Συμμαχίας να διεξαγάγει πολυ-πεδιακές επιχειρήσεις (Multi Domain Operations). Ολες αυτές οι συζητήσεις είναι τεχνικές, βρίσκονται όμως στο επίκεντρο της αποστολής που έχει αναλάβει ο κ. Χούπης από τον περασμένο Ιανουάριο.

H ATΑΚΑ

«Ποτέ δεν έγιναν τόσα λάθη, τόσες αστοχίες και τόσες παραλείψεις από μια κυβέρνηση, με την εμμονή να κρατήσει όλη την εξουσία στα χέρια της και όλο τον πλούτο στα χέρια των λίγων. Ποτέ, που να θυμάμαι τουλάχιστον. Αυτή είναι ιδιαιτερότητα της σημερινής κυβέρνησης». Αυτά είπε, μεταξύ άλλων, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Παύλος Γερουλάνος, που αποτελεί έναν από τους πιο σφοδρούς επικριτές της κυβέρνησης, με πολύ προσωπική άποψη, την οποία και εκφράζει ανελλιπώς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT