Ερντογάν: «Δεν θα απέχουμε από την αναζήτηση συμβιβασμών»

Ερντογάν: «Δεν θα απέχουμε από την αναζήτηση συμβιβασμών»

Αναφορά Ερντογάν στα ελληνοτουρκικά – Τι συζήτησαν ο Γιώργος Γεραπετρίτης με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σαμέχ Σούκρι, που επισκέφθηκε την Αθήνα

2' 6" χρόνος ανάγνωσης

Μικρή απόσταση από έδαφος για συμβιβασμό σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος ανάμεσα σε Αθήνα και Αγκυρα διαπίστωσε, χθες, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Χαιρόμαστε που οι επαφές μας με την Ελλάδα έχουν αυξηθεί στο πλαίσιο του δικαίου της γειτονίας, χωρίς την παρέμβαση τρίτων. Ασφαλώς και δεν πρόκειται να λύσουμε όλα τα προβλήματα με μερικές συναντήσεις, αλλά δεν θα απέχουμε από την αναζήτηση εδάφους για συμβιβασμό σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Γνωρίζουμε ότι πρόκειται για μια διαδικασία που απαιτεί υπομονή και αντοχή», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ. Ερντογάν, λέγοντας ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης «μοιράζεται τα ίδια συναισθήματα με εμάς». Και πρόσθεσε ότι «η απόσταση που έχουμε διανύσει σε σύντομο χρονικό διάστημα με την Ελλάδα θα πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα για άλλες χώρες της περιοχής μας».

Βούληση της Αγκυρας

Δεν είναι η πρώτη φορά τους τελευταίους μήνες που ο κ. Ερντογάν παρουσιάζει τις συνομιλίες της Ελλάδας ως προωθημένες, εξέλιξη η οποία, σε κάθε περίπτωση, ανεξαρτήτως ουσιαστικής προόδου, αντικατοπτρίζει τη βούληση της Αγκυρας για επιμήκυνση της τρέχουσας ατμόσφαιρας νηνεμίας στο Αιγαίο, παρά τις κατά καιρούς τριβές.

Ερντογάν: «Δεν θα απέχουμε από την αναζήτηση συμβιβασμών»-1
Σε πολύ καλό κλίμα διεξήχθη η συνάντηση του Γιώργου Γεραπετρίτη (δεξιά) με τον Σαμέχ Σούκρι, χθες, στο υπουργείο Εξωτερικών. Φωτ. ΙNTIME NEWS

Την ίδια στιγμή, πάντως, η Αθήνα καλλιεργεί τη στρατηγική σχέση που έχει αναπτύξει με άλλες χώρες της περιοχής, όπως η Αίγυπτος. Χθες, οι δύο υπουργοί Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης και Σαμέχ Σούκρι συναντήθηκαν στην Αθήνα, όπου διαπίστωσαν ότι οι ελληνοαιγυπτιακές σχέσεις αναπτύσσονται αυτοτελώς, ανεξάρτητα από την όποια διερευνητική πορεία αναθέρμανσης των επαφών Καΐρου – Αγκυρας. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε εξαιρετικά θετικό κλίμα, μια και, όπως φαίνεται, οι δύο άνδρες έχουν αναπτύξει τους τελευταίους δέκα μήνες μια πολύ καλή και λειτουργική προσωπική σχέση.

Ανησυχία από Κάιρο

Στις συνομιλίες που είχαν οι δύο υπουργοί, ο κ. Σούκρι εμφανίστηκε ανήσυχος για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή. Κατ’ αρχάς, διότι στη Γάζα δεν μπορούν να ολοκληρωθούν παρεμβάσεις για την ειρήνευση και τη βοήθεια στους αμάχους, κυρίως λόγω των εσωτερικών πολιτικών δυναμικών που αναπτύσσονται στις ΗΠΑ. Επιπλέον, ο κ. Σούκρι εμφανίστηκε ανήσυχος και για την κατάσταση που επικρατεί σε τμήμα της Συρίας, όπου έχει επιβιώσει και αναπτύσσεται ένας ριζοσπαστικοποιημένος θύλακος του Ισλαμικού Κράτους, που θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει περαιτέρω τη Δαμασκό, αλλά και να απειλήσει εκ νέου τους Κούρδους της χώρας. Επιπλέον, περιέγραψε τους Χούθι ως παράγοντα η αντιμετώπιση του οποίου αυτήν τη στιγμή δεν έχει δυσκολίες. Υπογράμμισε, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι οι Χούθι δημιουργούν ιδίως πρόβλημα σε χώρες που βοηθούν τους Παλαιστινίους, υπονοώντας φυσικά και την Αίγυπτο, η οποία λόγω της δράσης των συγκεκριμένων ανταρτών έχει χάσει σημαντικά οφέλη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT