Εντός και Εκτός: Η Γενοκτονία των Ποντίων σε μια άδεια Βουλή

Εντός και Εκτός: Η Γενοκτονία των Ποντίων σε μια άδεια Βουλή

3' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΟ ΘΕΜΑ

Οσοι παρακολούθησαν τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σαμέχ Σούκρι χθες, ίσως παρατήρησαν κάτι που –υπό κανονικές συνθήκες– θα ήταν φυσιολογικό. Ο κ. Γεραπετρίτης συλλυπήθηκε δημόσια την «ιρανική κυβέρνηση και τον ιρανικό λαό» για την απώλεια του προέδρου και του υπουργού Εξωτερικών της χώρας. Σε πολλές περιπτώσεις, σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες δεν καταγράφηκε καν αυτή η αντίδραση, γεγονός που, αν μη τι άλλο, δείχνει τη φοβερή αμηχανία που υπάρχει απέναντι σε οτιδήποτε συμβαίνει στην Τεχεράνη. Δεν είναι, βεβαίως, κάτι σημαντικό, αλλά στην Αθήνα θεωρούν ότι πρέπει να υπάρχει κάποιος, έστω ισχνός, δίαυλος με την Τεχεράνη, προκειμένου να επιλύονται γρήγορα ζητήματα, όπως η απελευθέρωση Ελληνα ναυτικού τον περασμένο Ιανουάριο.

ΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ

Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Δένδιας έχει επιχειρήσει με μια σειρά από αποφάσεις να «σπάσει» ορισμένες πρακτικές. Μία από αυτές ήταν και η συνήθεια, τα τελευταία χρόνια, ο εκάστοτε γενικός διευθυντής Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ) του υπουργείου Εθνικής Αμυνας να είναι απόστρατος. Πλέον, αποφασίστηκε η τοποθέτηση στο συγκεκριμένο πόστο ενός εν ενεργεία αξιωματικού, εν προκειμένω του υποστρατήγου των Διαβιβάσεων Γιάννη Μπούρα, στη θέση του Αρη Αλεξόπουλου, η τριετής θητεία του οποίου ολοκληρώθηκε την Παρασκευή. Ο κ. Μπούρας διετέλεσε κατά τη διάρκεια των λίγων προηγούμενων μηνών επικεφαλής του ΣΤ΄ Κλάδου του ΓΕΕΘΑ, ο οποίος συστάθηκε ακριβώς προκειμένου να υπηρετήσει τον διακηρυγμένο στόχο της ανάπτυξης της καινοτομίας για στρατιωτικούς σκοπούς. Στο παρελθόν, ο κ. Μπούρας πέρασε από τη ΓΔΑΕΕ, ως εκ τούτου το αντικείμενο, αλλά και τα προβλήματα που συνδέονται με αυτό διαχρονικά, δεν του είναι εντελώς άγνωστα… Μέχρι στιγμής, έχουν γίνει αρκετές αλλαγές σε θέσεις κρίσιμες στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας. Με ενδιαφέρον αναμένεται ποιος θα αναλάβει το Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας (ΕΛΚΑΚ). Θα είναι άραγε κάποιος με άμεση σχέση με την καινοτομία; Ή κάποια πιο εμβληματική μορφή των Ενόπλων Δυνάμεων; Ιδωμεν.

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Χθες η Ολομέλεια της Βουλής συνεδρίασε για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Η εικόνα ήταν, βέβαια, απογοητευτική, καθώς η αίθουσα ήταν σχεδόν άδεια. Οι βουλευτές, φαίνεται, είχαν καλύτερα πράγματα να κάνουν. Την Κυριακή, Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, στις δηλώσεις του πρωθυπουργού και των πολιτικών αρχηγών, απάντησε με τις συνήθεις διατυπώσεις άρνησης, το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, το οποίο περιέγραψε τον ίδιο τον Πόντο ως «ορισμό που έχει μείνει στην αρχαιότητα». Ενώ κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση «να λάβει ξεκάθαρη στάση απέναντι στις προσπάθειες ορισμένων ανεύθυνων πολιτικών να εμποδίσουν τις μελλοντικές γενιές να ζήσουν με ειρήνη και ηρεμία». Στη Βουλή, πάντως, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη προχώρησε στην εξής διατύπωση: «Αν και το Ολοκαύτωμα είναι κάτι μοναδικό που επανειλημμένα τονίζεται ότι δεν επιδέχεται συγκρίσεις ή αναλογίες, το παράδειγμα της Γερμανίας δημιουργεί εύγλωττα παράλληλα ερωτήματα για το πώς θα μπορούσε να συμπεριφερθεί και η σημερινή Τουρκία, ανοίγοντας τον δρόμο της ειρηνικής συνύπαρξης με τα όμορά της έθνη. Η παραδοχή της Γενοκτονίας θα όριζε ως αφετηρία μια νέα εποχή στις σχέσεις της με τη διεθνή κοινότητα. Δεν είναι θέμα εκδίκησης. Δεν είναι θέμα τιμωρίας. Είναι θέμα δικαιοσύνης». Ο κ. Μάντζος έκανε λόγο για «τραγική τριλογία» γενοκτονιών στις αρχές του 20ού αιώνα εις βάρος των Αρμενίων, των Ασσυρίων και των Ελλήνων του Πόντου. Ολα αυτά σε μια αίθουσα άδεια…

Ο ΤΟΠΟΣ

Στο υπουργείο Εξωτερικών, πέρα από τις πολύ σοβαρές πολιτικές επαφές, γίνονται και κάποιες που περνούν κάτω από το ραντάρ. Χθες βρέθηκε στην Αθήνα ο Σαλμάν Αχμεντ, διευθυντής Σχεδιασμού Πολιτικής (Policy Planning) του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, όπως αυτό έχει διαμορφωθεί επί προεδρίας Τζο Μπάιντεν, ο οποίος μίλησε με τους εν Αθήναις ομολόγους του για τον πολύ κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζει ο στρατηγικός σχεδιασμός στη διαμόρφωση της εξωτερικής πολιτικής οποιουδήποτε κράτους. Πρόκειται, εν ολίγοις, για το κατεξοχήν επίσημο think tank του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, εκεί δηλαδή όπου αναλύουν και συζητούν για τις πιθανές εξελίξεις στο άμεσο μέλλον με βάση πολλά διαφορετικά σενάρια. Από τον τομέα έχουν περάσει και «μεγάλα κεφάλια», με πλέον γνωστό τον νυν υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν.

Η ΑΤΑΚΑ

«Θα ήθελα να ξεκινήσω στέλνοντας συγχαρητήρια στην ομάδα του ΠΑΟΚ, που για τέταρτη φορά έγινε πανελλήνια πρωταθλήτρια Ελλάδος υπό αντίξοες συνθήκες». Αυτό είπε χθες στη Βουλή ο βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης (αν, δηλαδή, δεν παινέψεις το σπίτι σου…) Νίκος Παπαδόπουλος της Νίκης. Αφορμή, το πολύ… σχετικό θέμα της ερώτησης που απηύθυνε για την Οικία της οικογενείας Δραγούμη στην αρμόδια υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη. Μέρες που είναι, ας συγχωρήσουμε και καμία ποδοσφαιρική κουβέντα παραπάνω…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT