Η Αθήνα «επενδύει» στις ΗΠΑ για τα Σκόπια

Η Αθήνα «επενδύει» στις ΗΠΑ για τα Σκόπια

Στις πιέσεις προς τα Σκόπια από τις ΗΠΑ και τον ευρωπαϊκό παράγοντα «επενδύει» η Αθήνα προκειμένου να συνετιστεί η νέα ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας και να τηρήσει τη συμφωνία των Πρεσπών

3' 19" χρόνος ανάγνωσης

Η Αθήνα θα αναμένει να ορκιστεί η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας προκειμένου να αποφασίσει την πορεία δράσης της έναντι της κυβέρνησης των Σκοπίων σε περίπτωση που επιμείνει να μην τηρεί τη συμφωνία των Πρεσπών, όπως υπογράμμισε χθες ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης.

Την ίδια στιγμή, πάντως, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υπενθυμίζει ότι ο δρόμος της Βόρειας Μακεδονίας προς την Ευρώπη περνάει από την Ελλάδα, αφήνοντας, μάλιστα, αιχμές και εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ.

«Κάποιοι ανιστόρητοι εντός των συνόρων πρέπει να καταλάβουν ότι η πατρίδα δεν μπορεί να παραιτείται από τα όπλα της», είπε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος απευθυνόμενος στα μέλη του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ) ανέφερε ότι θα στηρίξει τις ενέργειές τους για τη διεθνή κατοχύρωση του εμπορικού σήματος «Macedonia the Great».

Νωρίτερα, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι, ο οποίος επισκέφθηκε χθες την Αθήνα, ο κ. Γεραπετρίτης σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «η Ελλάδα παρακολουθεί με αυστηρότητα την τήρηση των συμφωνηθέντων. Ακόμη δεν έχει ορκιστεί η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας, άρα θα αναμένουμε τις εξελίξεις στο κεφάλαιο αυτό». Και προσέθεσε πως προς το παρόν «δεν υπάρχει πρόθεση να υπάρξει καμία ενεργοποίηση διαδικασίας επί παραβάσει». Συμπλήρωσε δε ότι «τα ζητήματα αυτά θα αξιολογηθούν και από την ελληνική διπλωματία, όπως επίσης βεβαίως και από την Ε.Ε. στο πλαίσιο της ενταξιακής διαδικασίας της Βόρειας Μακεδονίας»

. Αυτό συμβαίνει διότι πρέπει να υπάρχει κυβέρνηση στα Σκόπια προκειμένου να μπορεί να απευθυνθεί και θεσμικά σε αυτήν η Αθήνα. Επιπλέον, εάν δεν καταλήξει το παζάρι του VMRO με τον αλβανικό παράγοντα, αλλά και οι διεθνείς πιέσεις, δεν είναι διόλου σαφές ποια θα είναι η τελική μορφή της νέας κυβέρνησης.

Σε συνέντευξή του ο κ. Γεραπετρίτης ανέφερε (talk radio 98.9) ότι η συμφωνία των Πρεσπών «είναι μια διεθνής συνθήκη, η οποία έχει κυρωθεί, δεν τροποποιείται ούτε αναθεωρείται μονομερώς από τα μέρη». Επιπλέον την περιέγραψε ως «ένα πάρα πολύ βασικό κόμβο πάνω στον οποίο οικοδομήθηκε η διεθνής θέση της Βόρειας Μακεδονίας. Ως εκ τούτου είναι αυτονόητο ότι η Ε.Ε. «αξιολογεί τα ζητήματα της συμφωνίας των Πρεσπών και της πλήρους και συνεπούς εφαρμογής της». Εκτίμησε, μάλιστα, ότι «η πολιτική ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας θα αξιολογήσει τα ζητήματα αυτά και θα συμμορφωθεί προς τις απαιτήσεις της συμφωνίας των Πρεσπών». Ο υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε και τη σταθερή γραμμή της κυβέρνησης περί ανάγκης να τηρηθεί μια συμφωνία που η Ν.Δ. ως αντιπολίτευση δεν επιθυμούσε. «Θα πρέπει να τηρήσουμε τα συμφωνημένα, όχι επειδή συμφωνούμε με αυτά, αλλά επειδή είναι συνθήκη για τη συνέχεια και τη σταθερότητα, η οποία δημιουργήθηκε, όπως δημιουργήθηκε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Κάποιοι ανιστόρητοι εντός των συνόρων πρέπει να καταλάβουν ότι η πατρίδα δεν μπορεί να παραιτείται από τα όπλα της», είπε ο κ. Μητσοτάκης, αφήνοντας αιχμές κατά του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι δηλώσεις του κ. Γεραπετρίτη καταγράφηκαν μία ημέρα μετά την πολύ ηχηρή έκφραση δυσαρέσκειας των ΗΠΑ προς τη νέα κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας, μάλιστα από τα Σκόπια, όπου βρέθηκε η Αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών Ελίζαμπεθ Αλεν. «Φυσικά υποστηρίζουμε τη συμφωνία των Πρεσπών και απογοητευτήκαμε όταν είδαμε ότι η πρόεδρος δεν χρησιμοποίησε το πλήρες και επίσημο όνομα Βόρεια Μακεδονία. Θα δούμε τι θα κάνει η κυβέρνηση. Είμαστε σε διαρκή διάλογο με την υπό σχηματισμό κυβέρνηση. Ως εκ τούτου δεν θα ήθελα να προκαταλάβω κάποια συνέπεια εδώ, αλλά φυσικά ελπίζουμε και ενθαρρύνουμε τη νέα ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας να τηρήσει τις διεθνείς συμφωνίες», ανέφερε η κ. Αλεν.

Βέλη κατά ΣΥΡΙΖΑ

Οι δηλώσεις της κ. Αλεν δεν πέρασαν απαρατήρητες από το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς θεωρούν ότι αποτελούν δικαίωση της θέσης της κυβέρνησης έναντι όσων ζητούν άμεση κύρωση των τριών μνημονίων συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία.

Προφανώς πρόκειται για μια αιχμή η οποία έχει κύριο αποδέκτη τον ΣΥΡΙΖΑ, που έσπευσε να ζητήσει την ψήφιση των τριών μνημονίων. Πάντως, οι πιέσεις προς τα Σκόπια έρχονται και από άλλες κατευθύνσεις. Χθες, ο νικητής των εκλογών στη Βόρεια Μακεδονία, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, συναντήθηκε με την πρέσβειρα της Γερμανίας στα Σκόπια, Πέτρα Ντρέξλερ, με την οποία, σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, μίλησαν για την… ανάπτυξη και την καταπολέμηση της διαφθοράς στη χώρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT