ΣΥΡΙΖΑ: Αποκωδικοποιώντας την «καθίζηση» στο ΤΕΕ

ΣΥΡΙΖΑ: Αποκωδικοποιώντας την «καθίζηση» στο ΤΕΕ

Η ερμηνεία της εκλογικής συρρίκνωσης, η συνύπαρξη με τη Νέα Αριστερά και οι δύο αναγνώσεις με το βλέμμα στις ευρωεκλογές

3' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε σύνθετη εξίσωση εξελίσσεται για την Κουμουνδούρου η πολιτική αποκωδικοποίηση του δυσμενούς για τον ΣΥΡΙΖΑ αποτελέσματος των εκλογών στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, που έλαβαν χώρα την Κυριακή.

Μπορεί ο Στέφανος Κασσελάκης να δηλώνει ότι «θα είναι ενθουσιασμένος» αν ο ΣΥΡΙΖΑ ξεπεράσει το 20% στις επικείμενες ευρωκάλπες και να συνεχίζει τις περιοδείες του στην Ελλάδα, όμως η κάλπη των διπλωματούχων μηχανικών –η δεύτερη μεγαλύτερη πανελλαδικά μετά τις εθνικές εκλογές–- φέρνει στην επιφάνεια τη διαχρονική αδυναμία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης να «ριζώσει» συνδικαλιστικά. 

Κι αν η επικράτηση της Δημοκρατικής Κίνησης Μηχανικών και του Γιώργου Στασινού, που πρόσκεινται στη Νέα Δημοκρατία, ήταν κάτι που πολλοί στον ΣΥΡΙΖΑ ανέμεναν, η συρρίκνωση των δυνάμεων της «Συμμαχίας για ένα Προοδευτικό ΤΕΕ» προβληματίζει διπλά.

Ο πρώτος λόγος αφορά στο γεγονός ότι λίγες ημέρες πλέον πριν από τις ευρωεκλογές, δίνεται ένα σήμα υποχώρησης των δυνάμεων του κόμματος (το ψηφοδέλτιο της Συμμαχίας κατέγραψε 5,9% έναντι 9,2% το 2016), κόντρα στο κλίμα εξωστρέφειας και ενδυνάμωσης που η ηγεσία εκπέμπει.

Βεβαίως, μπορεί στον ΣΥΡΙΖΑ να αναγνωρίζουν ότι το κόμμα παραμένει «μικρό» σε συνδικάτα και σωματεία (μια εικόνα που δεν ανατράπηκε ούτε στα χρόνια της ανόδου στη διακυβέρνηση), όμως θεωρούν ότι το αποτέλεσμα στο ΤΕΕ δεν αντικατοπτρίζει το γενικό πολιτικό κλίμα. Αλλωστε, όπως αναδεικνύουν οι δημοσκοπήσεις, το εκλογικό και κοινωνικό ακροατήριο του ΣΥΡΙΖΑ μετασχηματίζεται και ενδεχομένως απομακρύνεται από τα «παραδοσιακά» συνδικαλιστικά πεδία που διαχρονικά αποτελούν κόμβο για την Αριστερά. 

Ο δεύτερος λόγος που γεννά προβληματισμό σε κόλπους της Κουμουνδούρου σχετίζεται με την ιδιόρρυθμη συνύπαρξη των μηχανικών του κόμματος με εκείνους της Νέας Αριστεράς.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η «Συμμαχία για ένα Προοδευτικό ΤΕΕ» απαρτίζεται σε πολύ σημαντικό ποσοστό ενδεχομένως και πλειοψηφικό από στελέχη που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ το φθινόπωρο. Επομένως, η εκλογική σύμπλευση πρώην και νυν συντρόφων, ειδικά έπειτα από το συγκρουσιακό κλίμα που επικράτησε κατά την περίοδο της διάσπασης, μπορεί να ερμηνευτεί διττά: είτε ως αδυναμία του «νέου ΣΥΡΙΖΑ» να σταθεί αυτόνομα σε συνδικάτα, φορείς και σωματεία είτε ως «σημάδι» ότι ένα μέρος του κοινωνικού ΣΥΡΙΖΑ δεν ταυτίζεται απολύτως με τη σκληρή γραμμή που χάραξε μετά τη διάσπαση η ηγεσία κατά των «αποστατών» και «υπονομευτών» αποχωρησάντων. 

Το θέμα μοιάζει να περιπλέκεται ακόμη περισσότερο αν συνυπολογίσει κανείς το γεγονός ότι στις εκλογές του ΤΕΕ συμμετείχε ακόμη ένας σχηματισμός με αναφορά στον ΣΥΡΙΖΑ.

Οι «Προοδευτικοί Μηχανικοί», οι οποίοι κατέγραψαν ποσοστό 2,31%, αποτελούν ένα νέο σχήμα το οποίο, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η «Κ», αποτελείται αμιγώς από μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία συγγενεύουν πολιτικά περισσότερο με τη νέα ηγεσία.

Η «συγγένεια» αυτή μοιάζει αντιφατική με δεδομένο ότι ο επίσημος κομματικός ΣΥΡΙΖΑ έδωσε τυπικά «γραμμή» στήριξης της «Συμμαχίας», δηλαδή του ψηφοδελτίου στο οποίο συνυπήρχαν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Αριστεράς και όχι των «Προοδευτικών Μηχανικών», των οποίων η ιδεολογική φυσιογνωμία προσεγγίζει περισσότερο τη νέα ηγεσία του Στέφανου Κασσελάκη.

Η «αντίφαση» αυτή θα μπορούσε να εκληφθεί και ως ένδειξη ότι εντός του ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθούν να υπάρχουν διαφορετικές οπτικές ως προς τη φυσιογνωμία και τις συμμαχίες του κόμματος.

Σημειώνεται, πάντως, ότι μετά τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ δεν υιοθετήθηκε κεντρικά η λογική «σπασίματος» του συνδικαλιστικού οχήματος στο ΤΕΕ, εξ ου και η κοινή κάθοδος μελών του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Αριστεράς στη Συμμαχία. 

Και τα συμπεράσματα; Οπως ανέφερε στην «Κ» στέλεχος της «Συμμαχίας» που συμμετείχε στην εκλογική διαδικασία, το αρνητικό αποτέλεσμα στο ΤΕΕ αντικατοπτρίζει τη συνολική πορεία φθοράς και πτώσης του ΣΥΡΙΖΑ, αρχής γενομένης από το εκλογικό αποτέλεσμα του Μαΐου του 2023.

Η άλλη οπτική –η οποία εκφράζεται από στελέχη που πρόσκεινται στη νέα ηγεσία– θεμελιώνεται στην ανάγκη το κόμμα να υπερβεί τις «αγκυλώσεις του θνησιγενούς συνδικαλιστικού παρελθόντος» και να διαμορφώσει ένα νέο «σύγχρονο πρότυπο». Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, άλλωστε, πιθανώς να αναδιατάξει τους συσχετισμούς εκ νέου.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι το εκλογικό του δικαίωμα στις εκλογές του ΤΕΕ άσκησε και ο Αλέξης Τσίπρας

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT