Στέφανος Κασσελάκης: Βότσαλα στη λίμνη της Κεντροαριστεράς

Στέφανος Κασσελάκης: Βότσαλα στη λίμνη της Κεντροαριστεράς

Πού αποσκοπούν τα «ανοίγματα» σε Κωνσταντοπούλου και Βαρουφάκη, δύο πρόσωπα τα οποία είχαν έρθει σε ρήξη με τον Αλέξη Τσίπρα

4' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιχείρηση «στροφή προς τα Αριστερά» φαίνεται πως είναι σε εξέλιξη τις τελευταίες μέρες από τον Στέφανο Κασσελάκη, με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, σε έναν κατά πολλούς απροσδόκητο ελιγμό, να στοχεύει σε ακροατήρια με πιο ριζοσπαστικά χαρακτηριστικά που έχουν αποστασιοποιηθεί από τον «νέο ΣΥΡΙΖΑ» και την ηγεσία του. 

Αφήνοντας προσωρινά κατά μέρους τη «σκληρή» γραμμή στα εθνικά θέματα την οποία ξεδίπλωσε τις προηγούμενες εβδομάδες και με δεδομένο ότι το λαϊφστάιλ προφίλ και η υψωμένη γροθιά στα μπουζούκια, πιθανώς να ξενίζουν ένα «παραδοσιακό» αριστερό ακροατήριο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αποπειράται με «ανοίγματα φιλίας» σε Πλεύση Ελευθερίας, ΜέΡΑ 25 αλλά και στη βάση των αποχωρησάντων από τον ΣΥΡΙΖΑ, να διεμβολίσει ένα κοινό που αισθάνεται αποξενωμένο από τη σημερινή ταυτότητα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ενδεικτική είναι η φράση του πρόεδρου του ΣΥΡΙΖΑ στην Καθημερινή της Κυριακής ότι είναι «ένας λαϊκός αριστερός», αλλά και το κλείσιμο ματιού στη Ζωή Κωνσταντοπούλου με αιχμή τη στάση της για τα Τέμπη. Αντίστοιχα, παρόμοια στάση τηρεί και απέναντι στο πιο κινηματικό και νεανικό κοινό που πιθανώς να «γλυκοκοιτάζει» τον Γιάνη Βαρουφάκη.

Η κατηγορηματικά αρνητική ανταπόκριση Κωνσταντοπούλου και Βαρουφάκη, αλλά και η μονίμως επιθετική ρητορική από τη Νέα Αριστερά δεν εξέπληξαν κανέναν εντός και εκτός της Κουμουνδούρου. Το «άνοιγμα» Κασσελάκη, άλλωστε, δεν είχε τόσο στόχο τις ηγεσίες των κομμάτων αυτών, όσο τα ακροατήρια στα οποία απευθύνονται. Ενας «άστεγος» αριστερός κόσμος ήδη «λοξοκοιτάει» τη Νέα Αριστερά, ένα πιο απροσδιόριστο ιδεολογικά αλλά «αντισυστημικό» ακροατήριο διατηρεί σταθερά τα ποσοστά της Πλεύσης Ελευθερίας, ενώ εσχάτως το ΜέΡΑ25, το οποίο σε προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις εμφανιζόταν ιδιαιτέρως επιδραστικό στη νεολαία, δείχνει σημάδια δημοσκοπικής επανεμφάνισης. 

Επομένως, η επιχείρηση διεμβόλισης αυτού του εκλογικού ακροατηρίου έχει αφενός ποσοτικό χαρακτήρα –όπως έγραφε η «Κ» σήμερα η προσέγγιση ενός 2-3% μπορεί να είναι καθοριστική για την Κουμουνδούρου την επομένη των ευρωεκλογών– αφετέρου ποιοτικά στέλνει μήνυμα κατά της «χαμένης ψήφου» στα μικρότερα κόμματα. Με δεδομένο, μάλιστα, ότι διαχρονικά η ψήφος στις ευρωεκλογές είναι πιο «χαλαρή», στην Κουμουνδούρου θα συνεχίσουν να επιμένουν στη λογική ότι μόνο ένα υψηλό ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να απειλήσει πραγματικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη. 

Την ίδια στιγμή, πάντως, η περιορισμένη παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ σε συνδικαλιστικούς κόμβους προκάλεσε προβληματισμό στα γραφεία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η εκλογική συρρίκνωση αλλά και η στρατηγική που ακολούθησε ο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του ΤΕΕ καθώς και η ιστορικά πρωτοφανής απουσία συγκροτημένης παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ με πανελλαδική καταγραφή από τις σημερινές φοιτητικές εκλογές (το «Δίκτυο» έχει προσχωρήσει στη Νέα Αριστερά) αναδεικνύουν την απουσία του «νέου ΣΥΡΙΖΑ» από πεδία στα οποία η Αριστερά παραδοσιακά επένδυε. Επομένως, οι «ενέσεις» αριστερής ρητορικής ενδεχομένως να αποσκοπούν στην κάλυψη αυτού του πολιτικού κενού.

Ταυτόχρονα, όμως, ο Στέφανος Κασσελάκης φαίνεται πως θέλει να σηματοδοτήσει το πέρασμα σε μια νέα εποχή, διεκδικώντας για τον εαυτό του τον ρόλο του ηγέτη μιας νέας «μεγάλης Αριστεράς». Το άνοιγμα στη Ζωή Κωνσταντοπούλου και στον Γιάνη Βαρουφάκη, δύο πρόσωπα τα οποία είχαν έρθει σε ρήξη με τον Αλέξη Τσίπρα το 2015, πιθανώς να λειτουργεί προς αυτή την κατεύθυνση, ότι δηλαδή οι διαχωριστικές γραμμές του παρελθόντος δεν υπάρχουν πια. Ταυτόχρονα, όμως, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα σταματήσει να προτάσσει την ανάγκη το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να συστήνεται ως η «μεγάλη δημοκρατική παράταξη» της χώρας. Στην κατεύθυνση αυτή εντάσσεται το άνοιγμα σε στελέχη του ΠΑΣΟΚ με τα οποία «τα χνώτα ταιριάζουν» και η επιχείρηση «σμίκρυνσης» του Νίκου Ανδρουλάκη διά χειρός Κασσελάκη («δεν προτίθεμαι να τον πάρω τηλέφωνο», «ας μας πει τι θέλει να κάνει»).

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, πάντως, σήμερα δεν δίστασε να σηκώσει το γάντι που πέταξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για «ιδιότυπη ασυλία της Ν.Δ. και της ολιγαρχίας» στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ενδιαφέρον είχε η λεκτική επιλογή του κ. Ανδρουλάκη να μη χαρακτηρίσει καν πολιτικό πρόσωπο τον κ. Κασσελάκη. 

Από την πλευρά της η Νέα Αριστερά επέλεξε να καυτηριάσει τη δήλωση του κ. Κασσελάκη ότι δεν θα είχε πρόβλημα με μια πιθανή υποψηφιότητα του κ. Μητσοτάκη για την προεδρία της Κομισιόν. «Τα σχόλια είναι περιττά. Οι αριστεροί και προοδευτικοί πολίτες ακούν και κρίνουν», σχολίαζαν χαρακτηριστικά. Οσο αφορά την Πλεύση Ελευθερίας και το ΜέΡΑ 25, τόσο η Ζωή Κωνσταντοπούλου η οποία χαρακτήρισε τον Στ. Κασσελάκη «ουρανοκατέβατο», όσο και ο Γιάνης Βαρουφάκης ο οποίος δήλωσε ότι «αν μας καλέσει ο Κασσελάκης σε συζήτηση θα του “κόψουν το συνάλλαγμα” οι ολιγάρχες», επιβεβαίωσαν την απόσταση των κομμάτων τους από τον ΣΥΡΙΖΑ. 

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι τη διαφωνία του με την προσέγγιση προς Κωνσταντοπούλου και Βαρουφάκη, εξέφρασε το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζαχαριάδης μιλώντας στο Action24. «Δεν μπορεί κάποιος να αξίζει τα λεφτά του όταν αφήνει τέτοια υπονοούμενα για τη Συμφωνία των Πρεσπών» είπε χαρακτηριστικά για την κ. Κωνσταντοπούλου. «Εκείνη την περίοδο ο Στέφανος Κασσελάκης δεν ήταν στην Ελλάδα και ίσως να μη γνωρίζει τα γεγονότα σε λεπτομέρειες. Περιμένω από τα υπόλοιπα κορυφαία στελέχη που είναι στην πρώτη γραμμή να ενημερώσουν τη σημερινή ηγεσία για τα γεγονότα του 2015 που ήταν δύσκολα για εμάς», σχολίασε χαρακτηριστικά. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT