Μια νέα λίστα που περιλαμβάνει παλαιότερα αλλά και νεότερα αιτήματα του Κιέβου για στρατιωτική ενίσχυση από τα αποθέματα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων επεξεργάζεται η Αθήνα. Τα νέα ουκρανικά αιτήματα, που αποκαλύπτει η «Κ», δεν είναι προσαρμοσμένα στο ελληνικό οπλοστάσιο, αλλά απευθύνονται σε όλους τους εταίρους του ΝΑΤΟ που παρέχουν υλική υποστήριξη στο Κίεβο. Από την τελευταία, πολύ μεγάλη λίστα, εκείνα που αφορούν την Ελλάδα είναι πύραυλοι και βλήματα για αντιαεροπορικά συστήματα, συστήματα Patriot και S-300, ανταλλακτικά για μαχητικά F-16, και βεβαίως τα ίδια τα F-16 εφόσον γίνεται, εκτοξευτές τύπου RM-70, εξοπλισμός του Μηχανικού, αντιπλοϊκά συστήματα Harpoon, και ασφαλώς βλήματα πυροβολικού (διαμετρήματος 155, 152, 122 και 102 χιλιοστών), όλμων και αρμάτων μάχης (διαμετρήματος 125, 120, 105, 30, 35 και 40 χιλιοστών). Η Αθήνα έχει βεβαίως δεσμευτεί για τη συνέχιση της παροχής βοήθειας προς το Κίεβο, δίχως όμως επιπτώσεις στην αποτρεπτική ισχύ των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Δίχως δηλαδή παραχώρηση αντιαεροπορικών συστημάτων, προτού αυτά αντικατασταθούν από νέα.
Χθες το Κίεβο ανακοίνωσε και την υπογραφή με την Ελλάδα, στο προσεχές μέλλον, συμφωνίας ασφαλείας.
Η «Κ» έγκαιρα αποκάλυψε ότι ήδη τόσο οι Ουκρανοί όσο και οι σύμμαχοι, επιχειρώντας να βρουν λύσεις που θα βοηθήσουν το Κίεβο να ενισχυθεί, συζητούν και την παραχώρηση αντιαεροπορικών πυρομαχικών που διαθέτει η Ελλάδα, τα οποία θα μπορούσαν να παραχωρηθούν προκειμένου να χρησιμοποιηθούν σε συστήματα που ήδη δια-θέτουν οι Ουκρανοί. Υπενθυμίζεται ότι ήδη η Αθήνα πέρα από όσα όπλα και πυρομαχικά έχει παραχωρήσει, αξιοποιεί παράλληλα τη μέθοδο των διακρατικών συμβολαίων με τις ΗΠΑ και την Τσεχία, που αγοράζουν για λογαριασμό του Κιέβου πυρομαχικά και άλλα υλικά, προς όφελος του προϋπολογισμού του υπουργείου Εθνικής Αμυνας. Οι πιέσεις εκ μέρους του Κιέβου δεν είναι βεβαίως παροδικές και συνδέονται σε αυτή τη φάση με τη νέα ρωσική επίθεση σε διάφορα μέτωπα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ουκρανικές δυνάμεις στην απόκρουση των δυνάμεων της Μόσχας.
Πάντως, ανάμεσα σε Αθήνα και Κίεβο διατηρείται μια συνολικά θετική ατμόσφαιρα, γεγονός το οποίο επιβεβαιώνεται και από τη χθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία, ενώ αποδέχθηκε την επίσημη πρόσκληση που του απηύθυνε ο κ. Ζελένσκι να συμμετάσχει στη Διάσκεψη για την Ειρήνη στην Ουκρανία, που θα πραγματοποιηθεί στις 15 και 16 Ιουνίου στο Μπούργκενστοκ της Ελβετίας. Ο κ. Μητσοτάκης επιβεβαίωσε τη στήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή πορεία της Ουκρανίας, σε συνέχεια και των σχετικών αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του περασμένου Δεκεμβρίου.
Η Διάσκεψη στο Μπούργκενστοκ, στην οποία θα παρευρεθεί ο κ. Μητσοτάκης, την οποία διοργανώνει το Κίεβο με τη βοήθεια της ελβετικής κυβέρνησης, θα αποτελέσει μια εκδήλωση με κύριο στόχο την ανάδειξη βασικών αρχών, όπως οι τρόποι για μια βιώσιμη ειρήνη στην Ουκρανία, σε συμφωνία με τον Χάρτη του ΟΗΕ και το Διεθνές Δίκαιο.
Χθες, η ουκρανική προεδρία ανακοίνωσε και την υπογραφή με την Ελλάδα, στο προσεχές μέλλον, συμφωνίας ασφαλείας (για πολυετή υποστήριξη των ουκρανικών δυνάμεων αλλά και «παράθυρο» για βιομηχανική συνεργασία μετά τον πόλεμο), έπειτα από συνάντηση που είχαν στο Κίεβο ο υποδιευθυντής του γραφείου του προέδρου της Ουκρανίας Ιχόρ Ζόβκια με τον ειδικό απεσταλμένο του υπουργείου Εξωτερικών για την Ουκρανία, Σπύρο Λαμπρίδη. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ουκρανικής προεδρίας, ο κ. Ζόβκια ευχαρίστησε την Ελλάδα για τη «σταθερή υποστήριξη και τη σημαντική βοήθεια στη χώρα μας, περιλαμβανομένης αμυντικής βοήθειας από την αρχή της ρωσικής εισβολής». Ενώ ζήτησε νέα βοήθεια με βάση τις «τρέχουσες ανάγκες των Ουκρανών πολεμιστών». Οι κ. Λαμπρίδης και Ζόβκια συμφώνησαν ότι οι συνομιλίες ανάμεσα στις δύο πλευρές για την υπογραφή αυτής της διμερούς συμφωνίας ασφαλείας πρέπει να καταλήξουν σύντομα.