Ο μαγικός αριθμός «3»

Με τον χρόνο προς τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου να μετράει αντίστροφα, τα κομματικά επιτελεία εστιάζουν στις κρίσιμες μεταβλητές και στα μικρότερα «κλειδιά» που θα κρίνουν την έκβαση της επερχόμενης αναμέτρησης

4' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τον χρόνο προς τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου να μετράει αντίστροφα, τα κομματικά επιτελεία εστιάζουν στις κρίσιμες μεταβλητές και στα μικρότερα «κλειδιά» που θα κρίνουν την έκβαση της επερχόμενης αναμέτρησης. Μιας αναμέτρησης που περιστρέφεται γύρω από τον αριθμό «3», καθώς διακηρυγμένος στόχος της Ν.Δ. είναι να υπερβεί το 33%, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ θα δώσουν μάχη για να αποφύγουν την τρίτη θέση, ενώ τρία κόμματα τα οποία βρίσκονται εντός Βουλής Πλεύση Ελευθερίας, Νίκη και Νέα Αριστερά– και δύο εκτός –Φωνή Λογικής, Δημοκράτες– έχουν ως κοινό στόχο το απαιτούμενο 3% για την εκλογή ευρωβουλευτή.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις επιτελών της Ν.Δ., του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, το αποτέλεσμα της κάλπης θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό:

• Από τις μετακινήσεις μεταξύ των κομμάτων, που αναμένεται να είναι μεγάλες λόγω της χαλαρότητας της ψήφου, αλλά και επειδή φαίνεται πως έχουν «σπάσει» ακόμη και τα στεγανά που υπήρχαν μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ μέχρι τον περασμένο Ιούνιο. Μάλιστα, σύμφωνα με εκλογικούς αναλυτές, στις επερχόμενες ευρωεκλογές μπορεί να κάνει διαφορετική επιλογή –περιλαμβανομένης της αποχής– έναντι της ψήφου του στις τελευταίες εθνικές εκλογές ένας στους δύο ψηφοφόρους.

• Από τις συσπειρώσεις των κομμάτων. Η Ν.Δ. από τις αρχές Απριλίου αυξάνει διαρκώς τη συσπείρωσή της –πλέον κινείται πέριξ του 75%– και καθώς δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα πιθανότητα η συγκεκριμένη τάση να αντιστραφεί, βρίσκεται πολύ κοντά στην επίτευξη του εκλογικού της στόχου. Ιδιαίτερα υψηλή συσπείρωση –άνω του 80%– καταγράφει και το ΠΑΣΟΚ, που όμως αντιμετωπίζει δυσκολία στην εισροή ψηφοφόρων από άλλες δεξαμενές, ενώ χαμηλή –κάτω του 70%– παραμένει εκείνη του ΣΥΡΙΖΑ, που όμως την αντισταθμίζει προσεγγίζοντας νέα κοινά.

• Την τελική επιλογή των αναποφάσιστων, που κινούνται σε ποσοστά μεταξύ 12%-14%. Από το Σώμα των αναποφάσιστων έχουν να «χάσουν» ή να «κερδίσουν» τόσο η Ν.Δ. όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ. Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες ένα 2%-3% κινείται μεταξύ Ν.Δ., Δημοκρατών και αποχής. Aλλο ένα 2% μεταξύ ΠΑΣΟΚ, Ν.Δ. και των Δημοκρατών και ένα 2% μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Αριστεράς.

• Από το εύρος και πρωτίστως τη «σύνθεση» της αποχής, που θεωρείται πολύ πιθανό ότι θα υπερβεί το 50%, καθώς η αναμέτρηση θα είναι η τέταρτη τους τελευταίους δεκατρείς μήνες και θα διεξαχθεί εν μέσω θέρους. Πιο ευάλωτος στην υψηλή αποχή θεωρείται ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς απευθύνεται σε «απολιτίκ» κοινά που δεν έχουν κουλτούρα συμμετοχής σε εκλογικές διαδικασίες, ενώ η Ν.Δ. διατρέχει τον κίνδυνο μερίδα των ψηφοφόρων της να επιλέξει την αποχή είτε λόγω του χαμηλού διακυβεύματος της αναμέτρησης ή προκειμένου να στείλει μήνυμα στην κυβέρνηση.

• Την εκλογική συμπεριφορά που θα επιδείξουν οι ψηφοφόροι από 17 έως 34 ετών, καθώς ανέρχονται σε 1,3 εκατ. περίπου, θεωρείται ότι έχουν «χαλαρότερους» κομματικούς δεσμούς σε σχέση με εκείνους των μεγαλύτερων ηλικιών, αλλά και είναι λόγω «προφίλ» πιο ευεπίφοροι να στραφούν στο «κόμμα της αποχής». Οι ηλικίες 17-34 θεωρούνται σημαντικές και για έναν επιπρόσθετο λόγο. Είναι κατά τις δημοσκοπήσεις οι μόνες στις οποίες η Ν.Δ. δεν έχει ισχυρότατο προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ. Σύμφωνα μάλιστα με πρόσφατη έρευνα της MRB (για το Open), στο συγκεκριμένο ηλικιακό γκρουπ ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με 19,%, το ΠΑΣΟΚ ακολουθεί με 14,7% και η Ν.Δ. είναι τρίτη με 14,5%.

Δύο υποψήφιες εκπλήξεις

Από τη μνημονιακή περίοδο και μετά, οι εκλογικές αναμετρήσεις συχνά συνοδεύονται από ισχυρές ή λιγότερο ισχυρές εκπλήξεις από τον χώρο των μικρών κομμάτων. Κάπως έτσι εισήλθαν παλαιότερα στη Βουλή η Ενωση Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη και στις τελευταίες εκλογές η Νίκη του Δημήτρη Νατσιού. Μπορεί η επερχόμενη κάλπη να κρύβει ανάλογες «εκπλήξεις» και κάποιο εξωκοινοβουλευτικό κόμμα να φθάσει το 3%;

Τα κομματικά επιτελεία έχουν κυκλώσει δύο ονόματα: πρωτίστως της Αφροδίτης Λατινοπούλου με τη Φωνή Λογικής και δευτερευόντως του Ανδρέα Λοβέρδου με τους Δημοκράτες, με τους δύο σχηματισμούς να «καταγράφονται» στις τελευταίες δημοσκοπήσεις με ποσοστά άνω του 2%. Oπως λέγεται, η Αφροδίτη Λατινοπούλου μπορεί στην τελική ευθεία της προεκλογικής περιόδου να διεκδικήσει μερίδιο από τις 244.000 «ορφανές» ψήφους των Σπαρτιατών, ενώ πιθανολογείται πως στην περίπτωσή της υπάρχει και απόκρυψη πρόθεσης ψήφου στις έρευνες.

Από την πλευρά του ο Ανδρέας Λοβέρδος προσδοκά εισροές από τη διπλή δεξαμενή της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ. Τέλος, έκπληξη προς την αντίθετη κατεύθυνση συνιστά η χαμηλή –επί του παρόντος τουλάχιστον– πτήση του Κόσμου του Πέτρου Κόκκαλη.

Η κούρσα των υποψηφίων

Νέα δεδομένα για τον αριθμό των ευρωβουλευτών που θα εκλέξουν τα «μεγαλύτερα» κόμματα και πρωτίστως η Ν.Δ. δημιουργεί η πιθανότητα να περάσουν το κατώφλι του 3% και εξωκοινοβουλευτικά κόμματα, όπως η Φωνή Λογικής. Εάν αυτό δεν συμβεί, η Ν.Δ. θα εκλέξει σίγουρα 8 βουλευτές, αλλά σε διαφορετική περίπτωση μπορεί εκείνη ή ο ΣΥΡΙΖΑ να χάσουν μία έδρα.

Υπό αυτήν την έννοια έχει ενδιαφέρον πώς εξελίσσεται η μάχη των «γαλάζιων» υποψηφίων, παρότι είναι προφανές πως οι συσχετισμοί είναι πιθανόν να ανατραπούν μέχρι τις κάλπες. Σύμφωνα με πληροφορίες, από τους «παλαιούς» ψηλά κινούνται η Ελίζα Βόζεμπεργκ και ο Ευ. Μεϊμαράκης. Από τους νεοεισερχόμενους υψηλές πτήσεις πραγματοποιούν ο Γιώργος Αυτιάς –ειδικά στις μεγαλύτερες ηλικίες– και ο Φρέντης Μπελέρης.

Ισχυρή δυναμική φέρεται να αναπτύσσει ο πρώην διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Κυριάκου Μητσοτάκη, Δημήτρης Τσιόδρας, που μέσω της τετραετούς παρουσίας του στο Μέγαρο Μαξίμου έχει αποκτήσει σημαντική γνώση της ευρωπαϊκής ατζέντας. Τέλος, από τους πλέον «επωνύμους» λέγεται πως θετική πορεία καταγράφουν η Ελεονώρα Μελέτη και ο Πύρρος Δήμας, με τον τελευταίο να μένει, πάντως, να αποδειχθεί πόσο θα «επηρεαστεί» από την ταυτόχρονη παρουσία του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας στο «γαλάζιο» ευρωψηφοδέλτιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT