Θεωρείο: Το σημείωμα στους υπουργούς

3' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την προσπάθεια που κάνουν οι υπουργοί ώστε να «μαζέψουν» τις περιφέρειες συνδράμει το Μαξίμου με κάθε τρόπο. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι υπουργοί έχουν λάβει από την Πειραιώς ένα σημείωμα που έχει πλήρη χαρτογράφηση της περιοχής που έχουν αναλάβει, με τα ποσοστά που πήραν τα κόμματα το 2023. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως ξέρουν, ακόμη και σε επίπεδο κοινότητας, πού δεν έχει πάει καλά η Νέα Δημοκρατία, ώστε να μπορούν να δράσουν αναλόγως.

Ειδική αποστολή Σταμάτη

Ο επαγγελματικός τρόπος πάντως που λειτουργεί η Ν.Δ. και σε αυτές τις εκλογές φαίνεται στις λεπτομέρειες, καθώς επιχειρεί να μην αφήσει τίποτα στην τύχη. Χαρακτηριστικό είναι πως ο βουλευτής Επικρατείας Γιώργος Σταμάτης έχει αναλάβει μια «ειδική αποστολή» σε 12 νομούς της χώρας, όπου υπάρχουν μειονότητες ή ειδικές κοινωνικές ομάδες. Ο Σταμάτης έχει χρεωθεί τις περιοχές της Θράκης με έντονο το μουσουλμανικό στοιχείο, αλλά και νομούς όπου ζουν πολλοί Ρομά, καθώς έχει αφιερώσει πολύ χρόνο στα ζητήματα ένταξής τους και κρίθηκε ως ο καταλληλότερος για να κάνει αυτήν τη δουλειά.

Δεν βάζει πλάτη

Δεξιός, δεξιότατος πρώην υπουργός της Ν.Δ. έχει προσεγγιστεί επίμονα ώστε να κάνει μια δήλωση στήριξης για τον Φρέντη Μπελέρη, αλλά δεν έχει ενδώσει έως τώρα. Οχι γιατί δεν συμπαθεί τον ομογενή δήμαρχο, αλλά επειδή δεν θέλει να «βάλει πλάτη» στην κυβέρνηση ούτε διά της τεθλασμένης.

Συνειδητά απέναντι

Λίγοι έχουν παρατηρήσει πως ο Κυριάκος Βελόπουλος δεν έχει επισκεφθεί καθόλου τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. Και αυτό δεν έχει να κάνει με την προσωπική κριτική που του άσκησε πρόσφατα ο Αρχιεπίσκοπος, καθώς δεν είχε υπάρξει τετ α τετ ούτε τα προηγούμενα χρόνια. Η επιλογή του προέδρου της Ελληνικής Λύσης δεν είναι τυχαία, αλλά εσκεμμένα δεν θέλει να μπει στο κάδρο με τον προκαθήμενο της Ελλαδικής Εκκλησίας διότι θεωρεί ότι θα του κάνει πολιτική ζημιά, καθώς ο Βελόπουλος στρατηγικά έχει επιλέξει να απευθύνεται στην πιο σκληροπυρηνική Ιεραρχία που θεωρεί τον Αρχιεπίσκοπο «light και συμβιβασμένο».

Οι φήμες…

Μιας και ο λόγος για τον Αρχιεπίσκοπο, να σας πω ότι ο ίδιος σε συνομιλητές του λέει πως οι φήμες περί παραίτησής του για «να παραδώσει τη σκυτάλη στη νέα γενιά» δεν έχουν υπόσταση. Ο κ. Ιερώνυμος βλέπει να ηγείται της Ελλαδικής Εκκλησίας τουλάχιστον 3-4 χρόνια ακόμη –Θεού θέλοντος–, καθώς επιθυμεί να ολοκληρώσει δύο θέματα: πρώτον, την κοινωνική ατζέντα που έχει ξεκινήσει, με το επόμενο πρότζεκτ να είναι ένα ίδρυμα για ανθρώπους με Αλτσχάιμερ, και, δεύτερον, να διευθετήσει οριστικά το θέμα με την εκκλησιαστική περιουσία.

…και ο Μεσσήνιος

Και επειδή κάθε φήμη κρύβει και μια ίντριγκα, οι πληροφορίες λένε πως ένας εκ των διακινητών της φήμης είναι ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος, ο οποίος δεν είχε ποτέ χημεία με τον Αρχιεπίσκοπο. Για όσους θυμούνται, ο Χρυσόστομος ήταν ο μόνος που είχε κάνει τόσο σκληρή κριτική στον κ. Ιερώνυμο την περίοδο της πανδημίας για τους περιορισμούς στις εκκλησίες, χωρίς όμως ο κ. Ιερώνυμος να του απαντήσει ποτέ ευθέως. Ως γνήσιος Αρβανίτης, όμως, αυτά τα κρατάει χωρίς να μιλά και χτυπά σε ανύποπτο χρόνο.

Φιλία με Χαρίτση

Μιας και σας πήγα στη Μεσσηνία, να σας πω ότι στη Ν.Δ. είναι αρκετά ενοχλημένοι με τη στάση που έχει κρατήσει μετεκλογικά ο –νεοδημοκράτης– δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος. Και τούτο γιατί, όπως λένε, μετά τις εκλογές έχει αναπτύξει ιδιαίτερα στενές σχέσεις με άλλους χώρους και ιδιαιτέρως με τον πρόεδρο της Νέας Αριστεράς –και Μεσσήνιο– Αλέξη Χαρίτση. Μάλιστα στην πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Αργος ο δήμαρχος Καλαμάτας δεν κατάφερε καν να πλησιάσει πολύ κοντά στον πρωθυπουργό, όπως το έκανε ένας άλλος αυτοδιοικητικός, ο Δημήτρης Καμπόσος. Εδώ, ωστόσο, υπάρχει εξήγηση, καθώς ο τέως δήμαρχος Αργους – Μυκηνών είναι πολύ στενός φίλος του Μάκη Βορίδη και εξακολουθεί να έχει… τα μέσα.

Οριο σταυρών

Οσοι έχουν ψηφίσει με επιστολική ψήφο έχουν διαπιστώσει με μεγάλη ικανοποίηση μια καινοτομία που κάνει τη διαδικασία πιο αδιάβλητη. Στο τέλος ο ψηφοφόρος σημειώνει πόσους σταυρούς έχει βάλει ώστε να μην μπορεί κάποιος να προσθέσει αν το ψηφοδέλτιο φέρει λιγότερους από τέσσερις, που είναι το ανώτατο όριο. Πολύ καλή ιδέα να εισαχθεί αυτή η παράμετρος και στη διά ζώσης ψηφοφορία. Αν και κάτι μου λέει πως κάτι τέτοιο δεν θα γίνει αποδεκτό από κανένα κόμμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT