Ν.Δ.: Στην τελική ευθεία με τρία βασικά μηνύματα – O σχεδιασμός του Κυρ. Μητσοτάκη

Ν.Δ.: Στην τελική ευθεία με τρία βασικά μηνύματα – O σχεδιασμός του Κυρ. Μητσοτάκη

Ο πρωθυπουργός θα προτάξει το ευρωψηφοδέλτιο της Ν.Δ., το γεγονός ότι τα άλλα κόμματα «δεν μιλούν για την Ευρώπη» και την ανάγκη να διατηρηθεί η πολιτική σταθερότητα

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι αναλύσεις που έφθαναν στο Μέγαρο Μαξίμου τις τελευταίες ημέρες έδειχναν με μεγάλη σαφήνεια μια συγκεκριμένη τάση: οι πολίτες δεν έχουν μπει σε «mood» ευρωεκλογών και, πέραν εκείνων που ανήκουν στις λεγόμενες «κομματικές βάσεις», υπάρχει μια μεγάλη μάζα πολιτών που θα αποφασίσει το πώς θα κινηθεί στην κάλπη –αν κινηθεί τελικά και δεν πάει στην αποχή– τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Συνεπώς τα όσα θα γίνουν από σήμερα μέχρι το επόμενο Σάββατο, που κλείνει η προεκλογική περίοδος, θα είναι αυτά που θα διαμορφώσουν και το τελικό αποτέλεσμα. «Πάντα οι τελευταίες δύο εβδομάδες είναι οι πιο κρίσιμες σε όλες τις εκλογές. Ακόμη και στις εθνικές, τότε “κλειδώνει” το αποτέλεσμα», σημειώνει κυβερνητική πηγή στην «Κ», υπογραμμίζοντας πως ειδικά στην ευρωκάλπη, που ο αριθμός των αναποφάσιστων είναι πάντα μεγαλύτερος, τις τελευταίες ημέρες «θα κριθούν όλα».

Στο Μέγαρο Μαξίμου πάντως δεν πρόκειται, όπως λένε, να πέσουν στην παγίδα της «επιθετικής καμπάνιας», καθώς είναι βέβαιοι πως θα έχει τα αντίθετα από τα προσδοκώμενα αποτελέσματα. Ο σχεδιασμός είναι, στις τελικές περιοδείες του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης να εστιάσει σε τρία «καθαρά μηνύματα», όπως φάνηκε και από τη χθεσινή ομιλία του στην Κέρκυρα, ζητώντας από τους πολίτες τα εξής:

Πρώτον, να σκεφτούν τι πρόσωπα θέλουν να τους εκπροσωπήσουν στις Βρυξέλλες και στο Στρασβούργο την επόμενη πενταετία. Σε Μαξίμου και Πειραιώς εστιάζουν και στα ψηφοδέλτια, σημειώνοντας πως η Ν.Δ. έχει «με διαφορά» το «πιο ποιοτικό» ψηφοδέλτιο, μέσα στο οποίο οι πολίτες μπορούν να βρουν αξιόλογα πρόσωπα με διαφορετικά χαρακτηριστικά μεταξύ τους για να τους εκπροσωπήσουν στις Βρυξέλλες.

Δεύτερον, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε κάθε ομιλία του σημειώνει πως η Νέα Δημοκρατία είναι το μόνο κόμμα που σε αυτή την προεκλογική περίοδο «μιλάει για την Ευρώπη», ταυτίζοντας το κόμμα του με την ευρωπαϊκή πορεία της Ελλάδας. Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρωθυπουργός αλλά και όλα τα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος θα στέλνουν διαρκώς το μήνυμα ότι «όσο πιο δυνατή είναι η Ν.Δ., τόσο πιο δυνατά θα ακούγεται η φωνή της Ελλάδας στις Βρυξέλλες την επόμενη πενταετία», που θα κριθούν σημαντικά ζητήματα, όπως η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ), αλλά και η αμυντική ασφάλεια της Ευρώπης, ένα ζήτημα που έχει «σηκώσει» ο πρωθυπουργός.

Τρίτον, οι ευρωεκλογές θα έχουν και εσωτερικό αντίκτυπο, και αυτό αναμένεται να τονιστεί από τον κ. Μητσοτάκη, καθώς ένα χαμηλό ποσοστό για τη Νέα Δημοκρατία μπορεί να δημιουργήσει εσωτερική αποσταθεροποίηση. «Θέλουμε το μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό, ώστε να έχουμε την ισχυρότερη νομιμοποίηση για να μπορούμε να συνεχίσουμε τις μεγάλες αλλαγές που έχει δρομολογήσει η κυβέρνηση», σημειώνει κυβερνητική πηγή στην «Κ», προσθέτοντας ότι «δεν πρέπει να ανακοπεί η πορεία που έχει ξεκινήσει από πέρυσι τον Ιούνιο».

Η «μάχη της φέτας»

Τα παραπάνω συνθέτουν τη «μεγάλη εικόνα», αλλά από τις τελευταίες δύο εβδομάδες δεν θα λείπει και η… επιμέρους. Στην κυβέρνηση δεν πρόκειται να αφήσουν «να πέσουν κάτω» τα όσα λέει ο ΣΥΡΙΖΑ και «ειδικά η προσπάθεια Κασσελάκη να ξεγελάσει τους πολίτες για τις τιμές σε βασικά προϊόντα». Ενδεικτικό είναι ότι τις τελευταίες ημέρες έχει ξεσπάσει ο «πόλεμος της φέτας», με την κυβέρνηση να κατηγορεί τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ πως «συνειδητά ψεύδεται» είτε αναφερόμενος σε τιμές διπλάσιας ποσότητας προϊόντος από αυτές που παρουσίασε ο πρωθυπουργός στη Βουλή, όπως έκανε για τη φέτα, είτε συγκρίνοντας διαφορετικούς τύπους προϊόντος, όπως έκανε με το λάδι. Στην κυβέρνηση επισημαίνουν, δίνοντας μάλιστα συγκεκριμένους πίνακες, πως με όσα υπόσχεται ο ΣΥΡΙΖΑ «η χώρα θα ξαναχρεοκοπήσει», βάζοντας στην ατζέντα και το θέμα της αξιοπιστίας και της «λελογισμένης» οικονομικής διαχείρισης που κάνει τα τελευταία χρόνια η κυβέρνηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT