Στα τουρκικά σχολεία οι χάρτες της «Γαλάζιας Πατρίδας»

Στα τουρκικά σχολεία οι χάρτες της «Γαλάζιας Πατρίδας»

Εγκρίθηκε η εισαγωγή της στα μαθητικά βιβλία από το τουρκικό υπουργείο Παιδείας – Τι θα διδάσκεται ανά τάξη

3' 1" χρόνος ανάγνωσης

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Επειτα από την ολοκλήρωση της σχετικής περιόδου διαβούλευσης, το πρόγραμμα του τουρκικού υπουργείου Παιδείας που φέρει την ονομασία «Ο αιώνας της Τουρκίας» έλαβε την τελική έγκριση και η «Γαλάζια Πατρίδα» αποκτά πια θέση στα σχολικά βιβλία της γειτονικής χώρας. Ο υπουργός Παιδείας της Τουρκίας Γιουσούφ Τεκίν ενέκρινε το πρόγραμμα και ήδη δημοσιεύτηκε στη σχετική ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας (https://mufredat.meb.gov.tr).

Συγκεκριμένα, στο μάθημα της Γεωγραφίας της 9ης τάξης (δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ηλικίες 14 ετών), σύμφωνα με το νέο πρόγραμμα, «θα τονίζεται η σημασία των χαρακτηριστικών τοποθεσίας της Τουρκίας. Θα συζητούνται χάρτες που σχετίζονται με τη “Γαλάζια Πατρίδα” και την Πατρίδα των Αιθέρων. Η αξία του πατριωτισμού θα τονίζεται με τη συμπερίληψη του δικαιολογημένου αγώνα της Τουρκίας ενάντια σε αιτήματα που αγνοούν τα νομικά και γεωγραφικά δικαιώματά της στη Θάλασσα των Νησιών (σ.σ. Αιγαίο) και την Ανατολική Μεσόγειο. Θα αναφέρεται η σημασία της Κύπρου για την Τουρκία και τον τουρκικό κόσμο».

Εν συνεχεία, στο μάθημα της Γεωγραφίας της 10ης τάξης (δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ηλικίες 15 ετών), σύμφωνα με το ίδιο πρόγραμμα, «θα εξηγούνται οι λόγοι για τους οποίους η Τουρκία δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος στη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας και τα δικαιώματά της στα διεθνή ύδατα σήμερα και στο μέλλον. Επίσης, μπορεί να διερευνηθεί το έργο ύδρευσης με την ΤΔΒΚ».

Στα μαθήματα της 10ης και της 11ης τάξης «θα τονίζονται οι ιστορικοί δεσμοί και οι κοινωνικοπολιτισμικές σχέσεις της Τουρκίας με τα τουρκικά κράτη στο Τουρκεστάν και με την ΤΔΒΚ». «Στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας», όπως αναφέρεται, «μπορούν να πραγματοποιηθούν εικονικά ταξίδια στις χώρες που εμπίπτουν στο πεδίο της καρδιάς και της διάδοσης του τουρκικού πολιτισμού».

Οι χάρτες και τα κείμενα που θα διδάσκονται ανά τάξη – Αναφορές σε «νομικά και γεωγραφικά δικαιώματα στη Θάλασσα των Νησιών (σ.σ. Αιγαίο) και στην Ανατολική Μεσόγειο».

Πιέσεις

Εν τω μεταξύ, η τουρκική αντιπολίτευση πιέζει την κυβέρνηση για να ασκήσει σκληρότερη εξωτερική πολιτική στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Ο αντιπρόεδρος του μεγαλύτερου κόμματος της τουρκικής αντιπολίτευσης, Γιανκί Μπαγτζίογλου, ζητάει «γκρίζες ζώνες», αποστρατιωτικοποίηση, γεωτρύπανα και «Γαλάζια Πατρίδα» να επιστρέψουν στην ημερήσια διάταξη. Ο κ. Μπαγτζίογλου δήλωσε ότι «η Τουρκία θα πρέπει να ασκήσει πλήρως και αποτελεσματικά τα δικαιώματά της, που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο με τις ναυτικές και αεροπορικές δυνάμεις της στο Αιγαίο Πέλαγος και στην Ανατολική Μεσόγειο χωρίς κανέναν περιορισμό στο πεδίο». Συνεχίζοντας, ο αντιπρόεδρος του κόμματος με αρμοδιότητα την αμυντική πολιτική, υποστήριξε ότι «τα προβλήματα που σχετίζονται με τα “νησιά με αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς” και τα “νησιά των οποίων η κυριαρχία δεν έχει παραχωρηθεί με συμφωνίες” πρέπει να παραμείνουν στην ημερήσια διάταξη τόσο στον Τύπο όσο και ενώπιον διεθνών οργανισμών. Τα ερευνητικά σκάφη και τα γεωτρύπανα πρέπει οπωσδήποτε να δραστηριοποιούνται στην Ανατολική Μεσόγειο», ενώ και «η άσκηση “Γαλάζια Πατρίδα”, η οποία φέτος δεν διεξήχθη σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, πρέπει να πραγματοποιηθεί», πρόσθεσε ο αντιπρόεδρος του CHP.

Σήμερα θα πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας υπό την προεδρία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπου σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης ανάμεσα στα θέματα που θα συζητηθούν είναι «η διαδικασία εξομάλυνσης με την Eλλάδα. Στο πλαίσιο αυτό θα συζητηθούν κοινά βήματα τα οποία μπορούν να αναληφθούν μετά την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Αγκυρα».

Παράλληλα, στη συνεδρίαση θα τεθούν και τα θέματα μεταξύ της Τουρκίας και των ΗΠΑ, ιδίως η διαδικασία προμήθειας και εκσυγχρονισμού των F-16. Εχει ενδιαφέρον ότι θα συζητηθούν εργασίες για την επικαιροποίηση του εγγράφου πολιτικής εθνικής ασφαλείας, ευρέως γνωστού ως «Κόκκινη Βίβλος». Στο έγγραφο που θα ανανεωθεί για 10η φορά, θα συμπεριληφθεί για πρώτη φορά η έννοια της «τεχνητής νοημοσύνης». Η «Κόκκινη Βίβλος» θα υποβληθεί προς έγκριση στο Συμβούλιο μέχρι το τέλος του έτους και θα τεθεί σε ισχύ το 2025.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT