Εντός και Εκτός: Στρατιωτική συνεργασία με Κατάρ

Εντός και Εκτός: Στρατιωτική συνεργασία με Κατάρ

3' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΟ ΘΕΜΑ

Επιστρέφοντας από τη ∆υτική Οχθη, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης συνάντησε τον Βάλτερ Μπάιερ, πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και υποψήφιο του κόμματος για την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. «Και οι δύο επισκεφθήκαμε τη Δυτική Οχθη για τον ίδιο λόγο: για να συνηγορήσουμε υπέρ της ειρήνης στη Μέση Ανατολή και για άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα. Για να είμαστε η φωνή αυτών που δεν έχουν φωνή», ανέφερε μετά τη συνάντησή του ο κ. Κασσελάκης στα κοινωνικά δίκτυα, συνοδεύοντας την ανάρτηση με μια φωτογραφία στην οποία ο κ. Μπάιερ έχει ένα χαμόγελο που προδίδει πολλά. Κυρίως την αμηχανία και (ενδεχομένως) την απορία του για το ποιος είναι αυτός ο χαριτωμένος νεαρός που του σφίγγει το χέρι.

Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ

Για την ψυχή της Κεντροαριστεράς, απασχολεί (κάποιους τέλος πάντων) τα τελευταία πολλά χρόνια. Και οι ευρωεκλογές είναι ακόμη μια ευκαιρία για να (ξανα)καθοριστούν κάποιες βασικές παράμετροι. Ο Πέτρος Κόκκαλης, επικεφαλής του Κόσμου, έκανε χθες την έκπληξη και έσπευσε να αναλάβει σχετική πρωτοβουλία δύο εβδομάδες πριν από τις εκλογές. Μάλιστα επί της ουσίας, εξαιρώντας από τη συζήτηση τον Στέφανο Κασσελάκη, ο κ. Κόκκαλης απευθύνεται όχι στους προέδρους των κομμάτων, αλλά στους προέδρους των Κοινοβουλευτικών Ομάδων του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ, του ΚΚΕ, της Νέας Αριστεράς και της Πλεύσης Ελευθερίας. Αυτούς κάλεσε σε διάλογο με στόχο, όπως σημειώνει, να διαμορφωθούν οι συνθήκες αλλαγής του πολιτικού σκηνικού. Τονίζει, μάλιστα, ότι είναι επιτακτική ανάγκη να βρεθούν τρόποι συντονισμένου και οργανωμένου διαλόγου των δυνάμεων της δημοκρατίας, της προόδου και του ορθολογισμού, έτσι ώστε να διαμορφωθούν οι συνθήκες αλλαγής του πολιτικού σκηνικού. Η Κεντροαριστερά προκαλεί πάθη, που ίσως αποτελούν και τη γενεσιουργό αιτία της ψυχικής απόστασης που αισθάνονται οι πρωταγωνιστές…

TO ΠΡΟΣΩΠΟ

Εντός και Εκτός: Στρατιωτική συνεργασία με Κατάρ-1Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης (φωτογραφία) στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες ουσιαστικά διαμόρφωσε με τον τρόπο του την πρόταση για τη δημιουργία task force από Ευρωπαίους και Αραβες υπουργούς Εξωτερικών, οι οποίοι θα μπορούν να συνομιλούν με όλες τις πλευρές για ενέργειες που θα οδηγήσουν γρηγορότερα σε εκεχειρία στη Μέση Ανατολή. Ωστόσο, ο κ. Γεραπετρίτης προετοιμάζεται και για την προεκλογική εβδομάδα, όταν και θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη για την ψηφοφορία που θα κρίνει την υποψηφιότητα της Ελλάδας ως μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη διετία 2025-2026. Θεωρητικά το θέμα είναι ήδη λυμένο, καθώς η υποψηφιότητα είναι συμφωνημένη (clean slate). Τα τελευταία χρόνια η ελληνική διπλωματία εξασφάλισε 144 έγγραφες δεσμεύσεις, ήτοι 15 παραπάνω από τις 129 που απαιτούνται για να συγκεντρωθούν τα 2/3 των κρατών-μελών του ΟΗΕ. Θα είναι η τρίτη φορά ανάδειξης της Ελλάδας μετά τις περιόδους 1952-1953 και 2005-2006 και θα είναι και η δυσκολότερη από όλες, καθώς με τόσες διεθνείς κρίσεις σε εξέλιξη δεν θα μπορεί να «κρύβεται» πίσω από ευρύτερες συνομαδώσεις. Πληροφορούμαι ότι ο κ. Γεραπετρίτης έχει ζητήσει να συναντηθεί και με τον γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες για να συζητήσουν τις πρωτοβουλίες του για το Κυπριακό, που βέβαια, με βάση την τουρκική επιμονή στα δύο κράτη, δεν φαίνεται να οδηγούν σε κάποια αισιόδοξη και ελπιδοφόρα επανέναρξη των επίσημων συνομιλιών.

Ο ΤΟΠΟΣ

Η Αθήνα, όπου αύριο καταφθάνει ο εμίρης του Κατάρ Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Θάνι. Εκτός από τις επαφές που θα έχει σε ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, και το αυταπόδεικτο ενδιαφέρον το οποίο κρύβεται πάντα πίσω από μια επίσκεψη ενός ηγέτη από μια πλούσια χώρα του Κόλπου, υπάρχουν πτυχές αρκετά διαφορετικές. Σχεδιάζεται να υπογραφεί μια συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδας – Κατάρ, η οποία διευκολύνει μελλοντικά κοινές ασκήσεις, συνεργασίες και λοιπές δραστηριότητες στον αμυντικό τομέα. Δεδομένης της πολύ στενής σχέσης που διατηρεί το Κατάρ με την Τουρκία, η εξέλιξη θα είναι –αν μη τι άλλο– εξαιρετικά ενδιαφέρουσα. Ο εμίρης του Κατάρ ήταν πάντως χθες στην Κύπρο, όπου τον υποδέχθηκε στη Λάρνακα ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης. Εγινε και συζήτηση για το σχέδιο «Αμάλθεια», για τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας από την Κύπρο προς τη Γάζα.

Η ΑΤΑΚΑ

«Η μείωση του ΦΠΑ σε χώρες της Ευρώπης, όπως είναι η Ισπανία και η Πορτογαλία, οδήγησε, βάσει των στοιχείων της Eurostat, σε μια μεγάλη μείωση του πληθωρισμού τροφίμων που έφτασε μέχρι τις 19 μονάδες. Γι’ αυτό εμείς λέμε ναι στη μείωση του ΦΠΑ, ώστε να ελαφρύνει ο λογαριασμός για τους καταναλωτές. Σε αυτή την πρόταση συμφωνούν και οι ιδιοκτήτες των σούπερ μάρκετ και ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων και λένε ότι εάν η Βουλή το ψηφίσει, θα έχει άμεση εφαρμογή. Η κυβέρνηση, από την άλλη, έρχεται και μας λέει ότι δεν μειώνει τον ΦΠΑ γιατί δεν θα εφαρμοστεί στην πράξη». Ο Μιχάλης Κατρίνης (ΠΑΣΟΚ) επιμένει (ΣΚΑΪ) για την ανάγκη μείωσης του ΦΠΑ στα τρόφιμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT