Στ. Κασσελάκης: Το τριπλό μήνυμα από την Παλαιστίνη με το βλέμμα στη «μάχη» της Κεντροαριστεράς

Στ. Κασσελάκης: Το τριπλό μήνυμα από την Παλαιστίνη με το βλέμμα στη «μάχη» της Κεντροαριστεράς

Το αποτύπωμα της επίσκεψης του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στη Δυτική Οχθη, το εντεινόμενο χάσμα με τον Ανδρουλάκη και η επιστολή Κόκκαλη.

3' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το αποτύπωμα της επίσκεψης του Στέφανου Κασσελάκη στην Παλαιστίνη μετρούν στην Κουμουνδούρου, την ώρα που ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και συνολικά το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ετοιμάζονται για το τελευταίο σπριντ πριν τις ευρωεκλογές με το βλέμμα στραμμένο και στην «κινητικότητα» που παρατηρείται στον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς.

Οσον αφορά το ταξίδι στην Παλαιστίνη και την υιοθέτηση της θέσης περί «αναγνώρισης του κράτους της Παλαιστίνης», ο Στέφανος Κασσελάκης φαίνεται, σύμφωνα με εσωκομματικές αναγνώσεις, πως στόχευσε πολιτικά σε τρία μέτωπα.

Πρώτον, στην επανασυσπείρωση ενός παραδοσιακού αριστερού ακροατηρίου του ΣΥΡΙΖΑ που βρίσκεται στη ζώνη των αναποφάσιστων και που διαχρονικά εμφανίζεται έντονα ευαισθητοποιημένο με το παλαιστινιακό ζήτημα. Υπενθυμίζεται ότι και τις προηγούμενες ημέρες είχε αποπειραθεί ένα κλείσιμο ματιού σε πιο κινηματικό, «αντισυστημικό» κοινό με τις θετικές αναφορές του στη Ζωή Κωνσταντοπούλου και στο ΜέΡΑ 25. Ταυτόχρονα η φράση του Στέφανου Κασσελάκη ότι «είναι αλλιώς να λες “υποστηρίζω την ειρήνη” και αλλιώς να έρχεσαι εδώ» θα μπορούσε να εκληφθεί και ως «σπόντα» προς τους αποχωρήσαντες της Νέας Αριστεράς που εδώ και καιρό τον κατηγορούν ότι αποφεύγει να πάρει ξεκάθαρη θέση. Αξίζει να επισημανθεί ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στο πλαίσιο της επίσκεψής του συναντήθηκε και με τον υποψήφιο της Αριστεράς για την Κομισιόν, Βάλτερ Μπάιερ.

Το δεύτερο μέτωπο αφορά στο εσωτερικό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Υπενθυμίζεται ότι το τελευταίο διάστημα υπάρχουν φωνές που είτε σιωπηλά, είτε έμμεσα, εξέφραζαν δυσαρέσκεια για τους «ελιγμούς» Κασσελάκη σε γεωπολιτικά ζητήματα, για την αναφορά του στην «ιερή αμυντική συμμαχία» του ΝΑΤΟ και για τα «αργά αντανακλαστικά» της ηγεσίας ως προς τη λήψη πρωτοβουλιών για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. 

Τέλος, ως τρίτος αποδέκτης της επίσκεψης Κασσελάκη «διαβάζεται» από αρκετούς παρατηρητές ο ευρύτερος χώρος της κεντροαριστεράς και ιδιαίτερα η δεξαμενή που έχει συνδεθεί στο παρελθόν παραδοσιακά με το ΠΑΣΟΚ. Αλλωστε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σε βίντεο που ανήρτησε επέλεξε να αναφερθεί ειδικά στην «κληρονομιά» του Ανδρέα Παπανδρέου, στη σχέση του με τον Γιάσερ Αραφάτ και στην κατανόηση από τον ιστορικό ηγέτη του ΠΑΣΟΚ «της σημασίας των σχέσεων με τον αραβικό κόσμο». 

Την ίδια στιγμή, πάντως, η εγχώρια μάχη της κεντροαριστεράς μαίνεται αδιάκοπα. Ο Νίκος Ανδρουλάκης, μιλώντας χτες στο Action24, ανέφερε ότι θα συνεχίσει να ασχολείται με τον κ. Κασσελάκη «όσο είναι «”χρυσός χορηγός” του κ. Μητσοτάκη».

Από την πλευρά της η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Βούλα Κεχαγιά, επιχείρησε να υποβαθμίσει τη συζήτηση περί συνεργασιών λέγοντας πως στον ΣΥΡΙΖΑ «κοιτάζουμε τις επόμενες 13 ημέρες μέχρι τις ευρωεκλογές, δεν κοιτάζουμε την επόμενη ημέρα μετά τις ευρωεκλογές». Επανέλαβε δε ότι το κάλεσμα Κασσελάκη «δεν αφορά κανέναν πολιτικό αρχηγό» αλλά ψηφοφόρους, μέλη, πρώην μέλη στελέχη κομμάτων που ταυτίζονται με τις θέσεις και τη φυσιογνωμία του ΣΥΡΙΖΑ. 

Οσο το χάσμα Κασσελάκη-Ανδρουλάκη παραμένει, με ενδιαφέρον αποκωδικοποιούν εντός και εκτός της Κουμουνδούρου την επιστολή του Πέτρου Κόκκαλη με την οποία ο επικεφαλής της κίνησης «Κόσμος» και υποψήφιος ευρωβουλευτής καλεί τους επικεφαλής των Κοινοβουλευτικών Ομάδων του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ, του ΚΚΕ, της Νέας Αριστεράς και της Πλεύσης Ελευθερίας σε διάλογο με στόχο, όπως σημειώνει, να διαμορφωθούν οι συνθήκες αλλαγής του πολιτικού σκηνικού.

Στο σημείο αυτό, αξίζει να επισημανθεί ότι ο πρώην ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δεν απευθύνεται στον Στέφανο Κασσελάκη, αλλά στον Σωκράτη Φάμελλο ο οποίος είναι επικεφαλής της Κ.Ο. του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σε μια κίνηση με σαφές πολιτικό περιεχόμενο από την πλευρά του επικεφαλής της κίνησης «Κόσμος». Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Κόκκαλης πριν μερικές εβδομάδες, είχε ασκήσει δριμεία κριτική στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ για τη μη συμπερίληψη του ονόματος του Αλέξη Τσίπρα στην ανακοίνωση του κόμματος για τη Συμφωνία των Πρεσπών, στη σκιά των εξελίξεων στη Βόρεια Μακεδονία

Με τον χρόνο να μετράει αντίστροφα για την ευρωκάλπη της 9ης Ιουνίου, πάντως, ο Στέφανος Κασσελάκης ξεκινά εκ νέου περιοδείες με αιχμή, όπως αναφέρει η «Κ», τη «μάχη κατά της ακρίβειας» και κατ’ επέκταση τη «μάχη της καθημερινότητας». Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα βρεθεί στην Τρίπολη, στη Σπάρτη και στην Καλαμάτα, ενώ ολοκληρώνοντας την περιοδεία του στην Πελοπόννησο αύριο θα επισκεφθεί τον Πύργο και την Αμαλιάδα. Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να επισκεφτεί και το Μουσείο Μπελογιάννη στην Αμαλιάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT