Μητσοτάκης: Σηκώνω το γάντι της αντιπολίτευσης, πάμε να μετρηθούμε

Μητσοτάκης: Σηκώνω το γάντι της αντιπολίτευσης, πάμε να μετρηθούμε

«Υπάρχει ακρίβεια, τα ασθενέστερα νοικοκυριά δοκιμάζονται. Eχουμε κάνει ελέγχους και έχουμε επιβάλει πρόστιμα», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στο Star, συμπληρώνοντας ότι «ο πληθωρισμός δείχνει κάποια σημάδια αποκλιμάκωσης»

6' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Σηκώνω το γάντι της αντιπολίτευσης, πάμε να μετρηθούμε – συγκρίνοντας όμως ευρωεκλογές. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι η Νέα Δημοκρατία θα είναι κυρίαρχη δύναμη», είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο συνέντευξής του στο Star.

«Οι ευρωεκλογές θα καθορίσουν εν πολλοίς τις εξελίξεις στην Ευρώπη την επόμενη 5ετία. Η Ευρώπη μας αφορά όχι μόνο ως προς τους πόρους, που μπορούμε να φέρουμε στην πατρίδα μας, αλλά γιατί το 2024 είναι πιο δύσκολο έτος από το 2019. Ζητήματα όπως η κοινή φύλαξη των συνόρων, προφανώς και αφορούν και την πατρίδα μας», τόνισε και προειδοποίησε ότι ο κίνδυνος αποχής είναι μεγαλύτερος, ιδίως όταν οι ευρωεκλογές δεν διεξάγονται ταυτόχρονα με εθνικές ή αυτοδιοικητικές εκλογές.



«Δεν θα ξαναζήσουμε εποχές 2012 και 2015»

«Υπάρχει ακρίβεια, τα ασθενέστερα νοικοκυριά δοκιμάζονται. Εχουμε κάνει ελέγχους και έχουμε επιβάλει πρόστιμα», τόνισε, συμπληρώνοντας ότι «ο πληθωρισμός δείχνει κάποια σημάδι αποκλιμάκωσης». Χαρακτήρισε «απαράδεκτο» το ότι μεγάλες πολυεθνικές πουλούν το ίδιο προϊόν σε σημαντικά διαφορετικές τιμές, κρύβοντας «εμπορικές πρακτικές πίσω από κανονιστικά τερτίπια».

«Τα βάζουμε ανοικτά με τις πολυεθνικές. Μου κάνει εντύπωση πώς μια τέτοια πρωτοβουλία δεν βρίσκει καθολική ανταπόκριση από το πολιτικό σύστημα», επισήμανε. 

«Θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε σκληρά για να περιορίσουμε τις συνέπειες του προβλήματος της ακρίβειας», πρόσθεσε, σχολιάζοντας ότι πριν από μερικά χρόνια «η χώρα έφτασε στη χρεοκοπία με πολιτικές που πρεσβεύει ο κ. Κασσελάκης».

Αναφερόμενος, δε, στις οικονομικές προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, είπε πως «τα δύο νομοσχέδια θα μας κοστίσουν 45 δισ. ευρώ τον χρόνο. Δεν μπορούμε να ξαναζήσουμε εποχές 2012 και 2015, όταν κάποιοι εκμεταλλεύτηκαν την οργή της κοινωνίας, ήρθαν στα πράγματα και έταξαν μαγικές λύσεις με χρήματα που δεν υπήρχαν, για να φτάσουμε στα όρια της χρεοκοπίας. Η δική μας δουλειά είναι να είμαστε σίγουροι ότι στο σούπερ μάρκετ υπάρχει διαφάνεια στις τιμές, καθώς και όταν αλλάζει ένας παραγωγός τη συσκευασία του προϊόντος, αυτό να το γνωρίζει ο καταναλωτής. Οφείλουμε να δώσουμε παραπάνω δύναμη στον καταναλωτή». 


Το πρόγραμμα «Σπίτι μου» θα επεκταθεί

Σε ερώτηση για το πρόβλημα του δημογραφικού, επέμεινε ότι «πρέπει να στηρίξουμε τις νέες οικογένειες και αυτό δεν σημαίνει μόνο τη βελτίωση των μισθών, σημαίνει, επίσης, τη στήριξη της διαδικασίας της γέννας. Eμείς δώσαμε το επίδομα γέννας». 

Επιπλέον, έκανε λόγο για επέκταση των προγραμμάτων των βρεφονηπιακών σταθμών, του θεσμού του Ολοήμερου σχολείου, αλλά και του αντίστοιχου της νταντάς της γειτονιάς.

Κληθείς να σχολιάσει το μεγάλο ύψος των ενοικίων, είπε ότι «αυτό που είναι καλό για τον ιδιοκτήτη, δεν είναι καλό για τον ενοικιαστή», για να σημειώσει ότι το πρόγραμμα «Σπίτι μου» έχει αποδώσει και θα φροντίσουν να το συνεχίσουν και να το κάνουν ακόμα πιο ελκυστικό, υπό την προϋπόθεση ότι θα βρούμε το κατάλληλο χρηματοδοτικό εργαλείο. Πρόσθεσε ότι «έχουμε φιλόδοξα σχέδια για αυτό που λέμε κοινωνική αντιπαροχή».

Υπενθύμισε δε ότι μπήκαν περιορισμοί στο Airbnb «και εξετάζουμε ακόμα περισσότερους περιορισμούς εφόσον είναι απαραίτητο», ενώ σημείωσε ότι παρατηρείται μια μετακίνηση νέων ζευγαριών προς την περιφέρεια.

Μητσοτάκης: Σηκώνω το γάντι της αντιπολίτευσης, πάμε να μετρηθούμε-1

«Ο κατώτατος θα φτάσει στα 950 ευρώ»

Σε ό,τι αφορά στην πορεία αύξησης των μισθών, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι ο κατώτατος μισθός θα φθάσει στα 950 ευρώ και ο μέσος μισθός στα 1.500 στο τέλος της τετραετίας.

Τόνισε, δε, ότι η κυβέρνηση παρέλαβε την ανεργία στο 17% και τώρα τείνει να πέσει κάτω από το 10% και επισήμανε ότι «έχουμε δημιουργήσει περισσότερες από 400.000 θέσεις εργασίας. Οσο μειώνεται η ανεργία, τόσο αυξάνεται η διαπραγματευτική δύναμη του εργαζομένου».

Κατηγόρησε την αντιπολίτευση, λέγοντας ότι «δεν είναι λύση να μοιράζουμε χρήματα, που δεν διαθέτουμε, ακολουθώντας μια συνταγή του παρελθόντος, η οποία μπορεί να έχει νέο περιτύλιγμα, πλην όμως η δημαγωγία της αντιπολίτευσης δεν έχει αλλάξει». 

Μητσοτάκης: Σηκώνω το γάντι της αντιπολίτευσης, πάμε να μετρηθούμε-2

« Η Ελλάδα θέλει να φτάσει στο σημείο να αναγνωρίσει Παλαιστινιακό κράτος»

Στα της Μέσης Ανατολής, τόνισε ότι «εμείς σεβόμαστε τις αποφάσεις του Διεθνούς Δικαστηρίου, και δεσμευόμαστε από αυτές» διευκρίνισε όμως ότι οι αιτιάσεις περί σύλληψης του Ισραηλινού πρωθυπουργού «είναι πρόταση προς το παρόν και όχι απόφαση». 

Είπε ότι η Ελλάδα έχει εκφράσει τον ισχυρότατο προβληματισμό της για την κατάσταση στη Γάζα και στη Ράφα και ότι έχουμε προειδοποιήσει το Ισραήλ, με το οποίο έχουμε στρατηγική σχέση, πως δεν πρέπει να γίνει χερσαία επίθεση στη Ράφα και ότι αυτό αποτελεί τεράστιο λάθος. «Δεν είναι δυνατόν άμαχοι, παιδιά να πληρώνουν μια στρατιωτική επιχείρηση που έχει ξεφύγει από ένα αποδεκτό όριο αντίδρασης του Ισραήλ», σημείωσε. 

Σε ό,τι αφορά στην πρόσφατη επίσκεψη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στη Δυτική Οχθη, είπε ότι «είναι δικαίωμά του, δεν θα υποδείξω στον κ. Κασσελάκη τι θα κάνει». Συνέχισε τονίζοντας ότι η Ελλάδα θέλει να φτάσει στο σημείο να αναγνωρίσει Παλαιστινιακό κράτος, αλλά το ερώτημα είναι ο οδικός χάρτης μέχρι εκεί. «Το ερώτημα είναι αν είναι ο σωστός χρόνος τώρα, πιστεύουμε πως όχι, αλλά σε κάθε περίπτωση η τελική λύση στην τραγωδία μπορεί να είναι μόνο η ίδρυση Παλαιστινιακού κράτους». Είπε πάντως με νόημα πως «η εξωτερική πολιτική είναι σύνθετη, δεν προσφέρεται μόνο για selfies και ενσταντανέ».


Σε ό,τι αφορά στον τελικό του Conference League ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «ο Ολυμπιακός έχει το momentum, μου θυμίζει λίγο το 2004, πιστεύω ότι ο Ολυμπιακός μπορεί να σηκώσει την κούπα». 


«Δεν υφαρπάξαμε το 41%, μας ψήφισαν οι πολίτες»

Σε αμιγώς πολιτικά ζητήματα, υπογράμμισε εκ νέου την αναγκαιότητα να κινηθεί η Ελλάδα σταθερά πιο κοντά στην Ευρώπη, όπως είναι το προεκλογικό σύνθημα της Νέας Δημοκρατίας και διευκρίνισε ότι η σταθερότητα δεν πρέπει να ταυτίζεται με τη στασιμότητα.

«Με το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών δεν θα αλλάξουν οι κοινοβουλευτικοί συσχετισμοί», είπε και κατηγόρησε για προσβλητική συμπεριφορά όλους όσοι μιλούν για αλαζονεία του 41%.

«Δεν το υφαρπάξαμε, μας ψήφισαν οι πολίτες. Δεν μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε, ούτε ως λευκή επιταγή, ούτε ως άλλοθι αλαζονείας. Το βράδυ των εκλογών θα πρέπει οι βασικοί κομματικοί συσχετισμοί να μην έχουν αλλάξει», σημείωσε. 

Τόνισε ότι το κυβερνών κόμμα δεν κορόιδεψε ποτέ τους πολίτες και συνέχισε λέγοντας ότι «από την άλλη έχουμε επιστροφή στις χειρότερες μέρες του παρελθόντος του 2015 και του 2010. “Λεφτά υπάρχουν” είχε πει κάποιος, η ιδέα ότι μπορώ με έναν μαγικό τρόπο να φορολογήσω τους πλούσιους και να βρω λεφτά, που κάπου είναι κρυμμένα, καμιά 40αριά δισ. Εγώ σηκώνω το γάντι της αντιπολίτευσης και πάμε να μετρηθούμε και πολιτικά και να δούμε ποιοι είναι οι πραγματικοί συσχετισμοί δυνάμεων συγκρίνοντας ευρωεκλογές με ευρωεκλογές». 

«Η διαρροή των emails δεν έχει καμία σχέση με την επιστολική ψήφο»

Σε ό,τι αφορά στην υπόθεση με τη διαρροή emails με στοιχεία εκλογέων, χαρακτήρισε την απόφαση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων «καθ’ όλα σεβαστή» και ξεκαθάρισε πως κατεδείχθη ότι «η διαρροή δεν έχει καμία σχέση με την επιστολική ψήφο» και ότι «το πρόβλημα δεν αφορούσε την υπουργό Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως, επειδή δεν έγινε επί των ημερών της».

Σημείωσε ότι «αυτό που έχει σημασία είναι να διορθώσουμε την αδυναμία μας. Αν το κράτος κρίνει ότι πρέπει να στραφεί εναντίον προσώπου, έχει τη δυνατότητα το υπουργείο να το κάνει». 

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο σύστασης προκαταρκτικής επιτροπής για το δυστύχημα των Τεμπών, τόνισε ότι «όταν ο ΣΥΡΙΖΑ καταθέσει το αίτημα για σύσταση προανακριτικής επιτροπής, η Ν.Δ. θα προσέλθει στη Βουλή και θα τοποθετηθεί. Το ακούμε εδώ και καιρό, θα τοποθετηθούμε όλοι». 

Μητσοτάκης: Σηκώνω το γάντι της αντιπολίτευσης, πάμε να μετρηθούμε-3

«Μόνη εκκρεμότητα ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα»

Για τα ελληνοτουρκικά, επανέλαβε ότι η μόνη εκκρεμότητά μας με την Τουρκία είναι ο καθορισμός ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας.

«Αν ήταν τόσο εύκολο να λυθεί το ζήτημα, φαντάζομαι ότι κάποιος προκάτοχός μου θα το είχε λύσει. Δεν έχει αλλάξει η Τουρκία άποψη, αλλά εμείς έχουμε το μεγάλο πλεονέκτημα ότι έχουμε το Διεθνές Δίκαιο με το μέρος μας. Κρατώ ως θετικό ότι δεν έχουμε καμία παραβίαση εδώ και 15 μήνες, μπορούμε να συνεργαστούμε καλύτερα στο μεταναστευτικό, όπως έγινε με τη συμφωνία για τη βίζα εξπρές. Δεν είμαι υπεραισιόδοξος, είμαι ρεαλιστής. Και να μην μπορέσουμε να φτάσουμε σε μια επίλυση, που θα μπορούσε να καταλήξει και σε μια συμφωνία να πάμε στη Χάγη – δεν είμαστε καθόλου κοντά εκεί– αλλά και το γεγονός ότι συμφωνούμε πως διαφωνούμε πολιτισμένα, χωρίς να έχουμε το δάχτυλο στη σκανδάλη, είναι μια κατάκτηση και μια επιτυχία της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Το κάναμε χωρίς να υποχωρήσουμε από τις εθνικές μας θέσεις». 

Αναφορικά με τις πρόσφατες προκλήσεις της νέας ηγεσίας της Βόρειου Μακεδονίας, σημείωσε ότι «είδα κάποιες δηλώσεις της Προέδρου της γειτονικής χώρας, που έκανε, κάποια βήματα πίσω. Οι καλές σχέσεις περνούν μέσα από την τήρηση του πυρήνα της συμφωνίας. Περιμένω από τον νέο πρωθυπουργό να κάνει μια ρητή δήλωση ότι σέβεται τη Συμφωνία των Πρεσπών και ότι το όνομα της χώρας είναι Βόρεια Μακεδονία για χρήση εντός και εκτός της χώρας». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT