Ευρωεκλογές: Κρίσιμη η μάχη της Κρήτης για τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς

Ευρωεκλογές: Κρίσιμη η μάχη της Κρήτης για τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς

Oπλο για τη Ν.Δ., η μείωση των μεταναστευτικών ροών στο Βόρειο Αιγαίο – Στις θέσεις Ανδρουλάκη για τον υπερτουρισμό επενδύει στο Νότιο Αιγαίο το ΠΑΣΟΚ

Στις ευρωεκλογές του 2019, την εκλογική αναμέτρηση στην οποία αποτυπώθηκε στην κάλπη η είσοδος του ΣΥΡΙΖΑ σε καθοδικό σπιράλ, η Κρήτη μοιράστηκε στα δύο: η Ν.Δ. κέρδισε Ρέθυμνο και Λασίθι και ο ΣΥΡΙΖΑ διατήρησε την πρωτιά σε Χανιά και Ηράκλειο. Πέρυσι τον Ιούνιο, στις εθνικές εκλογές, όλη η Κρήτη βάφτηκε μπλε, ενώ στη Μεγαλόνησο αποτυπώθηκε η επαναφορά του ΠΑΣΟΚ σε τροχιά σημαντικής ενίσχυσης των ποσοστών του. Ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να διατηρήσει τη δεύτερη θέση μόνο στα Χανιά. Στους άλλους τρεις νομούς βρέθηκε τρίτος, πίσω από το ΠΑΣΟΚ.

Η επιθυμία της Ν.Δ. να διατηρήσει την ισχυρή παρουσία της στο νησί, η επιδίωξη του ΠΑΣΟΚ να κατοχυρώσει και να επαναβεβαιώσει τα ενισχυμένα ποσοστά του, πολύ υψηλότερα του εθνικού μέσου όρου, και η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να ανακτήσει τις απώλειες δίνουν τον τόνο της σκληρής σύγκρουσης για τις ψήφους της Κρήτης. Σύγκρουση που έχει και προσωπικά χαρακτηριστικά, καθώς οι Κυριάκος Μητσοτάκης, Νίκος Ανδρουλάκης και Στέφανος Κασσελάκης κατάγονται από την Κρήτη. Δεν είναι τυχαίο ότι και οι τρεις έκαναν περιοδείες και επισκέψεις στη Μεγαλόνησο. Επίσης, δεν είναι τυχαίο ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα κάνει από την Κρήτη τη διακαναλική συνέντευξη για τις ευρωεκλογές. Ο Νίκος Ανδρουλάκης θα κλείσει από εκεί την προεκλογική εκστρατεία, με την τελευταία προεκλογική ομιλία στο Ηράκλειο, ενώ μία από τις ομιλίες της τελευταίας προεκλογικής εβδομάδας θα κάνει από την Κρήτη και ο Στέφανος Κασσελάκης.

Ο ξάδελφος του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ είναι μεταξύ των υποψηφίων με καταγωγή από την Κρήτη. Αρκετούς υποψηφίους με κρητική καταγωγή φιλοξενεί το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ, ενώ το νησί εκπροσωπείται και στο ψηφοδέλτιο της Ν.Δ. Στο κυβερνών κόμμα επενδύουν στα καλά εκλογικά αποτελέσματα που είχαν στην Κρήτη τα τελευταία χρόνια, αλλά και στη σκληρή αντιπαράθεση ανάμεσα σε ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, που θεωρούν ότι ευνοεί την προσπάθειά τους να διατηρήσουν την πρώτη θέση.

Οι περιφέρειες Νοτίου και Βορείου Αιγαίου έχουν καθεμιά τα δικά της ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Και σ’ αυτές τις νησιωτικές περιφέρειες η κυριαρχία της Ν.Δ. ήταν απόλυτη στις εθνικές εκλογές, όπως και η αξιόλογη αύξηση ποσοστών του ΠΑΣΟΚ, που συνοδεύτηκε από σημαντική υποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Στέφανος Κασσελάκης επέλεξε να ξεκινήσει την προεκλογική εκστρατεία για τις ευρωεκλογές με την περιοδεία του στα νησιά του Αιγαίου, όπου έχει καταγραφεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υστερεί.

Στη Ρόδο, που επλήγη πέρυσι από τις πυρκαγιές, στη Ν.Δ. έχουν να αντιμετωπίσουν τη δυσαρέσκεια του πρώην δημάρχου, που θεωρεί ότι το κόμμα δεν τον στήριξε επαρκώς στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ επενδύουν πολύ στην ανάδειξη των προβλημάτων που προκαλούνται από την υπέρμετρη αύξηση του τουρισμού και τις επιπτώσεις στην αειφορία και τη διατήρηση του νησιωτικού τοπίου, αλλά και στα προβλήματα στις υποδομές.

Στο Βόρειο Αιγαίο από την πλευρά της Ν.Δ. επενδύουν στην επιτυχία μείωσης των μεταναστευτικών ροών, ένα θέμα κυρίαρχο στα περισσότερα νησιά της περιφέρειας. Παράλληλα, φαίνεται να αποδίδουν οι προσπάθειες να γεφυρωθεί η αντιπαράθεση με τον περιφερειάρχη Κώστα Μουτζούρη, που έχει χαμηλώσει τους τόνους. Στην περιφέρεια αυτή σημαντικές δυνάμεις διατηρεί το ΚΚΕ, ενώ το ΠΑΣΟΚ κατάφερε να αυξήσει τα ποσοστά του σε αρκετά νησιά, αφήνοντας πίσω τον ΣΥΡΙΖΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT