Και το μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης στα σχολεία

Και το μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης στα σχολεία

Εντάχθηκε από την Αγκυρα στο νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα μαζί με τη «Γαλάζια Πατρίδα»

2' 4" χρόνος ανάγνωσης

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Το υπουργείο Παιδείας της Τουρκίας στο νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, μαζί με τη «Γαλάζια Πατρίδα» εντάσσει και το τουρκολιβυκό μνημόνιο. Παράλληλα, μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας της Τουρκίας, υπό τον Ταγίπ Ερντογάν, η Αγκυρα αναφερόμενη στις εξελίξεις στα σύνορά της στο Ιράκ και στη Συρία, ξεκαθαρίζει πως δεν θα επιτρέψει κανένα τετελεσμένο γεγονός που παραβιάζει την ασφάλειά της.

Σύμφωνα με το δημοσιοποιημένο πρόγραμμα «Ο αιώνας της Τουρκίας», στη διδακτέα ύλη στην 9η τάξη στο μάθημα της γεωγραφίας τονίζεται πως «στους μαθητές μπορούν να ανατεθούν ερευνητικές εργασίες σχετικά με διεθνή προβλήματα και λύσεις που σχετίζονται με το νερό, τη συμφωνία για την οριοθέτηση θαλάσσιας δικαιοδοσίας στη Μεσόγειο που υπογράφηκε μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης, τις περιφερειακές διαφωνίες για τα ύδατα, την εθνική ασφάλεια και την ασφάλεια των υδάτων, τις άδικες απαιτήσεις για τους υδάτινους πόρους της Τουρκίας, τα νησιά της Τουρκίας, τη διεθνή μετανάστευση στην Τουρκία λόγω της ξηρασίας ή πιθανά σενάρια μετανάστευσης που σχετίζονται με τα ύδατα στο εσωτερικό της χώρας».

Οπως έχει αποκαλύψει η «Κ», οι μαθητές γυμνασίου και λυκείου στην Τουρκία θα διδάσκονται με χάρτες τη σημασία της «Γαλάζιας Πατρίδας». Οσον αφορά την Ιστορία, το νέο πρόγραμμα του υπουργείου Παιδείας της γειτονικής χώρας αναφέρει ότι στο λύκειο «μέσα από διάφορες πηγές παρέχεται η δυνατότητα στους μαθητές να εξετάσουν τα θέματα: πόλεμος της Κορέας, ένταξη της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, Κυπριακό πρόβλημα και Κυπριακή Ειρηνευτική Επιχείρηση, ελληνοτουρκικές σχέσεις, θαλάσσια γεωπολιτική της Τουρκίας και θαλάσσια δικαιοδοσία της Τουρκίας – “Γαλάζια Πατρίδα”, ανυπόστατοι αρμενικοί ισχυρισμοί και τρομοκρατία ASALA, σχέσεις Τουρκίας – Ε.Ε., σχέσεις με τον τουρκικό κόσμο, πρόβλημα Ναγκόρνο – Καραμπάχ και βοσνιακός πόλεμος». Από τον Σεπτέμβριο του 2024 οπότε θα ξεκινήσει το νέο σχολικό έτος, το υπουργείο Παιδείας συστήνει ότι «μπορεί να ζητηθεί από τους μαθητές να ερευνήσουν τη ζωή και το έργο μιας από σημαντικές προσωπικότητες όπως ο Αλίγια Ιζενμπέγκοβιτς, ο Ραούφ Ντενκτάς και ο Σαδίκ Αχμέτ».

Εν τω μεταξύ, στην ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, δεν υπάρχει καμία αναφορά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και στις εξελίξεις σε Αιγαίο και Αν. Μεσόγειο. Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, όμως, που είχαν πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, είχαν αναφέρει πως το θέμα των σχέσεων Αθήνας και Αγκυρας θα βρίσκεται στην ατζέντα. Στην ανακοίνωση γίνεται αναφορά στις εξελίξεις σε Γάζα και Ουκρανία, ενώ, όπως σημειώνεται, «τονίστηκε ότι η υποστήριξη που παρέχεται στο PKK/KCK-PYD/YPG που μετέτρεψε σε εστία τρομοκρατίας τα εδάφη που κατέλαβαν στο Ιράκ και τη Συρία, θα εξαλειφθούν μαζί με όλα τα στοιχεία του στην περιοχή μας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT