Ρελάνς των Σκοπίων για τις Πρέσπες – Νέα αρνητικά μηνύματα

Ρελάνς των Σκοπίων για τις Πρέσπες – Νέα αρνητικά μηνύματα

Πιθανή η επιδείνωση των σχέσεων μετά τη συγκρότηση της κυβέρνησης

3' 3" χρόνος ανάγνωσης

Επιμένει η νέα πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα στη διαστρέβλωση και την υπονόμευση της συμφωνίας των Πρεσπών, ενώ μάλιστα μεταθέτει την ευθύνη για την πιθανή αμφισβήτησή της στην Ελλάδα. Η στάση της κ. Σιλιάνοφσκα δεν προδιαθέτει μείωση των τριβών μετά τη συγκρότηση της κυβέρνησης στα Σκόπια, αλλά, αντίθετα, επιδείνωση της ατμόσφαιρας.

Ειδικότερα, η κ. Σιλιάνοφσκα με νεότερες δηλώσεις της ισχυρίστηκε αυτή τη φορά, όχι μόνο ότι δεν παραβίασε τη συμφωνία των Πρεσπών, όταν κατά την ορκωμοσία της στις 12 Μαΐου αποκάλεσε τη χώρα «Μακεδονία», αλλά και υποστήριξε πως στην Ελλάδα είναι που παρουσιάζονται προβληματικά σημεία ως προς την εφαρμογή της συμφωνίας. Παράλληλα δε, επικαλέσθηκε εκ νέου το ατομικό δικαίωμα στην αυτοδιάθεση και στον αυτοπροσδιορισμό.

«Νομικό γεγονός»

Συγκεκριμένα, με αφορμή δημοσιογραφικές ερωτήσεις, η κ. Σιλιάνοφσκα, αφού ανέφερε ότι το κείμενο του όρκου (νενομισμένη διαβεβαίωση) το υπέγραψε με τη συνταγματική ονομασία της χώρας, Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, συμπλήρωσε: «Εγώ ούτε έσκισα τη νενομισμένη διαβεβαίωση ούτε είπα ότι δεν θα σεβαστώ το Σύνταγμα ούτε είπα ότι θα καταγγείλω τη συμφωνία των Πρεσπών. Αλλο το ότι επέκρινα τη συμφωνία των Πρεσπών, λόγω της διαδικασίας υιοθέτησής της, λόγω της μη συμφωνίας της με τη Χάρτα των Ηνωμένων Εθνών. Ωστόσο αυτή αποτελεί νομικό γεγονός, αποτελεί πραγματικότητα και εγώ θα τη σεβαστώ».

Η πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα επιμένει στη διαστρέβλωση της συμφωνίας των Πρεσπών, ενώ μεταθέτει την ευθύνη για την πιθανή αμφισβήτησή της στην Ελλάδα.

Στη συνέχεια και σε ερώτηση αν το συγκεκριμένο θέμα ενδεχομένως θα επηρεάσει την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της χώρας, η πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας είπε ότι το ερώτημα αυτό θα πρέπει να τεθεί στην ελληνική πλευρά. «Ακούω ενίοτε και κάποιες προειδοποιήσεις και απειλές», συνέχισε, «αλλά εγώ λέω ότι είναι αλήθεια ότι στο Διεθνές Δίκαιο ισχύει η αρχή ότι θα πρέπει να γίνονται σεβαστές οι συμφωνίες, αλλά νομίζω ότι πάντοτε, όταν ζητάμε από τον άλλον να πράξει κάτι, είναι φυσικό, στο πλαίσιο μίας λογικής “win-win”, να διερωτηθούμε τι έχουμε πράξει εμείς. Νομίζω πως όλοι όσοι πήγαν στην Ελλάδα είχαν τη δυνατότητα να δουν ότι το όνομα που από εμάς ζητούν να σεβαστούμε, αυτοί δεν το επιδεικνύουν πουθενά. Συνεχίζει να υπάρχει Σκόπια και μάλιστα σε πολλά σημεία υπάρχει και το ακρωνύμιο (ΠΓΔΜ-FYROM). Να μην αναφερθώ στα μνημόνια» κατέληξε.

Ως προς τα μνημόνια και το ζήτημα της κύρωσής τους από το ελληνικό Κοινοβούλιο, υπενθυμίζεται ότι σε πρόσφατες δηλώσεις του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ακριβώς με αφορμή τις προκλητικές τοποθετήσεις της νέας πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας της γειτονικής χώρας, σημείωνε μεταξύ άλλων: «Οι τελευταίες δηλώσεις οι οποίες έγιναν από τα Σκόπια, είναι δηλώσεις οι οποίες είναι απαράδεκτες και καταδικαστέες. Οσο η νέα κυβέρνηση επιμένει σε αυτόν τον δρόμο, που δεν εξυπηρετεί τελικά τα συμφέροντα των πολιτών της Βόρειας Μακεδονίας –θέλουμε να έχουμε καλές σχέσεις με τους γείτονές μας, ωστόσο πρέπει να γνωρίζουν ότι “οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους”-, δυστυχώς γι’ αυτούς ο ευρωπαϊκός τους δρόμος θα μείνει κλειστός.

Και τα μνημόνια τα οποία προέκυψαν από τη συμφωνία των Πρεσπών δεν θα κυρωθούν ωσότου αλλάξουν στάση και προσέλθουν στον δρόμο της λογικής και στον δρόμο της συνεννόησης. Εναν δρόμο τον οποίο πάντα επιδιώκει η πατρίδα μας με αυτοπεποίθηση» (ομιλία στην Καστοριά, 20.5). «Δεν κυρώσαμε τα μνημόνια. Εάν κυρώσουμε τα μνημόνια τώρα, θα δώσουμε πάτημα στα Σκόπια. Σε αυτή τη συγκυρία δεν θα κυρώσουμε τα μνημόνια» (Οpen).

Επισημαίνεται ότι ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), Μάνφρεντ Βέμπερ, υπενθύμισε πρόσφατα στη νέα κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας ότι η πιστή εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών είναι προϋπόθεση για την Ε.Ε. «Η ηγεσία του VMRO θα πρέπει να σεβαστεί πλήρως τις δεσμευτικές διατάξεις της συμφωνίας των Πρεσπών και να χρησιμοποιεί με συνέπεια την ονομασία “Βόρεια Μακεδονία”», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT