Μάικ Πομπέο: Πρόκληση η μετατροπή μνημείων σε τζαμιά

Μάικ Πομπέο: Πρόκληση η μετατροπή μνημείων σε τζαμιά

Τι ανέφερε για Αγκυρα και Τραμπ

2' 48" χρόνος ανάγνωσης

Ως τραγική για τον τουρκικό λαό και εχθρική απέναντι στις κεντρικές ιδέες «της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και των ατομικών και ανθρωπίνων ελευθεριών», περιέγραψε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Μάικ Πομπέο, τη σειρά αποφάσεων της τουρκικής κυβέρνησης να μετατρέψει μνημεία, όπως η Αγία Σοφία ή η Μονή της Χώρας, σε τζαμιά. Ο κ. Πομπέο, σε συνομιλία του σε περιορισμένο αριθμό δημοσιογράφων μετά την ομιλία που παραχώρησε στο πλαίσιο του τέταρτου διεθνούς συνεδρίου των Αρχόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ανέφερε ακόμη ότι, κατά την άποψή του, η στάση αυτή της τουρκικής κυβέρνησης έρχεται σε αντίθεση με τις κεντρικές ιδέες ενός οργανισμού που η Τουρκία είναι μέλος (ΝΑΤΟ), αλλά και ενός στον οποίο θέλει να ενταχθεί (Ευρωπαϊκή Ενωση).

Νωρίτερα είχε σημειώσει ότι η κίνηση μετατροπής της Μονής της Χώρας σε τζαμί αποτελεί πρόκληση, ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι κάποια στιγμή ο λαός της Τουρκίας θα εκλέξει Αρχές που θα σέβονται τις θρησκευτικές ελευθερίες. Ο κ. Πομπέο εξέφρασε την ελπίδα ότι η «βελτίωση των σχέσεων των ηγεσιών Ελλάδας και Τουρκίας θα αυξήσει την πιθανότητα για περισσότερο χώρο στη θρησκευτική λατρεία στη χώρα».

«Σημαντικές αλλαγές»

Αναφερόμενος στην περίπτωση επιστροφής του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία, ο κ. Πομπέο απαντώντας σε ερώτηση της «Κ» επισήμανε ότι, εφόσον κερδηθούν οι εκλογές, «αν μου το ζητήσει και θεωρώ ότι μπορώ να κάνω τη διαφορά, όπως πάντα θα υπηρετούσα ξανά με χαρά». Ενώ εξέφρασε και τη βεβαιότητα ότι θα σημειωθούν «σημαντικές αλλαγές» στην αμερικανική εξωτερική πολιτική.

Η βελτίωση των σχέσεων των ηγεσιών Ελλάδας και Τουρκίας θα αυξήσει την πιθανότητα για περισσότερο χώρο στη θρησκευτική λατρεία στη χώρα.

Στη Μέση Ανατολή, είπε, «τα πράγματα θα επιστρέψουν εκεί που ήταν πριν από λίγα χρόνια», με στενούς δεσμούς με το Ισραήλ, καλύτερες σχέσεις με τις χώρες του Κόλπου και περαιτέρω πίεση στο Ιράν, «το οποίο βρίσκεται στα πρόθυρα απόκτησης πυρηνικών όπλων». Ο κ. Πομπέο εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι επιχειρήσεις του Ισραήλ θα επεκταθούν και στον βορρά, καθώς εκεί 100.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους λόγω της πυραυλικής απειλής της Χεζμπολάχ και σημείωσε ότι οι ΗΠΑ πρέπει να υποστηρίξουν την Ιερουσαλήμ με τα απαραίτητα εργαλεία.

Κίνα και Ρωσία

Ως προς την Κίνα, «μια κυβέρνηση Τραμπ θα είναι πιο σοβαρή σε ζητήματα εμπορίου». Ενώ για την Ουκρανία τόνισε ότι «είναι απολύτως ζωτικής σημασίας η Ρωσία να μην κερδίσει αυτόν τον πόλεμο». Ο κ. Πομπέο υπενθύμισε ότι «οι πύραυλοι που προστάτευσαν το Κίεβο τον Φεβρουάριο του 2022 παραδόθηκαν στην Ουκρανία επί των ημερών του Τραμπ».

Εξέφρασε την ελπίδα ότι σε μια δεύτερη προεδρία, ο κ. Τραμπ «θα πείσει τον Βλάντιμιρ Πούτιν ότι το κόστος να συνεχίσει τον πόλεμο θα είναι πολύ υψηλό. Με τον ίδιο τρόπο που το κάναμε για τέσσερα χρόνια. Δεν εισέβαλε στην Ουκρανία κατά τη θητεία μας. Κατέλαβε ένα πέμπτο της Ουκρανίας επί Ομπάμα, δεν πήρε ούτε ίντσα κατά την τετραετία μας και μετά επιτέθηκε ξανά». Αν οι Ρώσοι κερδίσουν, είπε, θα είναι νίκη για το κινεζικό κομμουνιστικό κόμμα και τη Μόσχα «και ο δυτικός πολιτισμός θα είναι ο χαμένος».

Απαντώντας σε ερώτηση της «Κ», ο κ. Πομπέο τάχθηκε υπέρ μιας συντονισμένης και κοινής ευρωπαϊκής αεράμυνας, αλλά σημείωσε και την ανάγκη ισχυρότερης ναυτικής παρουσίας των Ευρωπαίων στη Μεσόγειο. «Ο πρόεδρος Τραμπ δεν έκανε λάθος όταν ζητούσε από τους Ευρωπαίους να επενδύουν χρήματα στην άμυνα. Και το έκαναν. Πρόσφατα ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, είπε ότι έχουν επενδυθεί 480 δισ. δολάρια για την ευρωπαϊκή άμυνα», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT