Ευρωεκλογές: Από τη Βουλή των Ελλήνων στα έδρανα των Βρυξελλών

Ευρωεκλογές: Από τη Βουλή των Ελλήνων στα έδρανα των Βρυξελλών

Κίνητρα για πολλούς είναι η απομάκρυνση από την «ένταση» της εσωτερικής πολιτικής σκηνής, η δυσκολία επανεκλογής τους και τα οικονομικά «προνόμια» των ευρωβουλευτών

3' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Τιμητική αποστρατεία», ευκαιρία για αναβάθμιση κύρους και εμπλουτισμό του βιογραφικού ή και «προθάλαμος για την είσοδο στην εσωτερική πολιτική σκηνή», είναι ορισμένοι από τους επιπλέον χαρακτηρισμούς που δίνονται για περιπτώσεις προσώπων τα ονόματα των οποίων βρέθηκαν ή βρίσκονται στα ευρωψηφοδέλτια των κομμάτων και τα οποία έχουν ή είχαν θητεία και στα έδρανα του ελληνικού Κοινοβουλίου. Δεν είναι λίγα αυτά τα πρόσωπα, διαχρονικά, αν και συνήθως –κατά τη συγκρότηση των εν λόγω ψηφοδελτίων στη χώρα μας ανά πενταετία– τα φώτα της δημοσιότητας επικεντρώνονται στα λεγόμενα «celebrities»: σε υποψηφίους και υποψήφιες, δηλαδή, που προέρχονται από τον χώρο της τηλεόρασης, του θεάματος, της δημοσιογραφίας (με τα όρια ανάμεσα σε αυτά κάποιες φορές να είναι δυσδιάκριτα), καθώς και του αθλητισμού. Στα αξιοσημείωτα αυτής της «σύνδεσης» προσώπων με αποτύπωμα στην εσωτερική πολιτική ζωή και με την Ευρωβουλή είναι ασφαλώς η παρουσία πρώην πρωθυπουργών και αρχηγών κομμάτων στην ιστορία της εκπροσώπησης της Ελλάδας στις Βρυξέλλες και στο Στρασβούργο. Σε αυτό το επίπεδο ξεχωρίζουν τα ονόματα των Ευάγγελου Αβέρωφ (Ν.Δ.), Γεωργίου Μαύρου (Ενωση Κέντρου), Λεωνίδα Κύρκου (ΕΑΡ), Μανώλη Γλέζου (ΕΔΑ) και πιο πρόσφατα του Ευάγγελου Μεϊμαράκη (διετέλεσε, ως γνωστόν, και πρόεδρος της Ν.Δ. και πρόεδρος της Βουλής), καθώς και των μετέπειτα πολιτικών αρχηγών Κυριάκου Βελόπουλου (έστω και για ελάχιστες ημέρες) και Νίκου Ανδρουλάκη.

Τώρα, αρχηγός κόμματος με σύντομη θητεία στη Βουλή των Ελλήνων, ο Γ. Βαρουφάκης διεκδικεί με το ευρωψηφοδέλτιο του ΜέΡΑ25 μια θέση στα έδρανα του Ευρωκοινοβουλίου.

Στην παρούσα συγκυρία, επίσης, πρώην υπουργοί και βουλευτές σχεδιάζουν να μετακομίσουν στην έδρα του Κοινοβουλίου της Ε.Ε., στον βαθμό βεβαίως που η ψήφος των Ελλήνων πολιτών τούς δώσει μια τέτοια ευκαιρία. Το φαινόμενο διαπερνά πολλά κόμματα, με επιπρόσθετο ενδιαφέρον στοιχείο το γεγονός ότι οι υποψήφιοι των τωρινών ευρωψηφοδελτίων έχουν παρελθόν και σε άλλα κόμματα πέραν εκείνου από το οποίο τώρα είναι προτεινόμενοι. Ενδεικτικά αναφέρονται οι:

Με τη Νέα Δημοκρατία: Μανώλης Κεφαλογιάννης, Ελίζα Βόζενμπεργκ, Πύρρος Δήμας και Εύη Χριστοφιλοπούλου (υπήρξαν βουλευτές ΠΑΣΟΚ), Νόνη Δούνια. Με τον ΣΥΡΙΖΑ: Ευ. Αντώναρος (παλαιότερα στέλεχος και βουλευτής Ν.Δ.), Π. Κουρουμπλής (πρώην υπουργός και βουλευτής και του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ), Ελενα Κουντουρά (υπήρξε βουλευτής Ν.Δ., ΑΝΕΛ και ΣΥΡΙΖΑ), Γ. Τσίπρας, Ολυμπία Τελιγιορίδου, Μ. Κάτσης, Παναγιώτα Δριτσέλη, Δώρα Αυγέρη. Μετά τρεις θητείες –συνολικά, δηλαδή, για μια 15ετία–, δεν θα είναι εκ νέου υποψήφιος ο διατελέσας βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Δημ. Παπαδημούλης. Με το ΠΑΣΟΚ: Κωνσταντίνα Αδάμου, Γ. Μανιάτης, Φ. Σαχινίδης.

Αλλη περίπτωση ονόματος με «πέρασμα» από το ελληνικό Κοινοβούλιο είναι εκείνο της Ελένης Γερασιμίδου, που ήταν βουλευτής του ΚΚΕ και τώρα είναι στο «κόκκινο» ευρωψηφοδέλτιο. Από τις σκοτεινές περιπτώσεις του (πρόσφατου) παρελθόντος είναι εκείνη του Γ. Λαγού, πρώην χρυσαυγίτη βουλευτή που κατάφερε να εκλεγεί και για θητεία στο Ευρωκοινοβούλιο.

Δύο επιπρόσθετα, ειδικά τα τελευταία χρόνια, στοιχεία που μπορεί να λειτουργούσαν ή και να λειτουργούν σαν κινητήριος δύναμη προκειμένου στέλεχος της κοινοβουλευτικής ζωής να επιδιώξει τη μετακόμιση στα ευρωέδρανα των Βρυξελλών και του Στρασβούργου είναι αφενός η απομάκρυνση από την αφόρητη τοξικότητα της εσωτερικής πολιτικής σκηνής και αφετέρου τα οικονομικά και άλλα «προνόμια» που συνεπάγεται η ιδιότητα του ευρωβουλευτή.

Μισθός και επιδόματα

Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του Ευρωκοινοβουλίου, ο μισθός είναι 10.075,18 ευρώ (στοιχεία Ιουλίου 2023), που μετά την παρακράτηση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών ανέρχεται σε 7.853,89 ευρώ. Λαμβάνουν επίσης και επιδόματα: 1) Εξοδα μετακίνησης (έως το ποσό των 4.950 ευρώ ετησίως). 2) Ημερήσια αποζημίωση ή αποζημίωση διαμονής (350 ευρώ για την κάλυψη των εξόδων που αφορούν τη στέγαση και άλλες συναφείς δαπάνες για κάθε ημέρα παρουσίας στις Βρυξέλλες ή στο Στρασβούργο). 3) Αποζημίωση γενικών εξόδων (4.886 ευρώ τον μήνα). 4) Κάλυψη ιατρικών εξόδων κατά 2/3. 5) Αποζημίωση λήξης θητείας. Επίσης, τους παρέχονται εξοπλισμένα γραφεία τόσο στις Βρυξέλλες όσο και στο Στρασβούργο, επίσημα οχήματα του Κοινοβουλίου, κοινοβουλευτικοί βοηθοί (διαπιστευμένοι βοηθοί εγκατεστημένοι σε Βρυξέλλες ή Στρασβούργο· τοπικοί, εγκατεστημένοι στις χώρες εκλογής τους· δυνατότητα για ανάθεση υπηρεσιών, όπως εκπονήσεις μελετών, από παρόχους υπηρεσιών επιλογής του ευρωβουλευτή).

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT