Εντός και Εκτός: Σημαντική επίσκεψη σε εποχή προκλήσεων

Εντός και Εκτός: Σημαντική επίσκεψη σε εποχή προκλήσεων

3' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

TΟ ΘΕΜΑ

Η πρώτη επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας του εμίρη του Κατάρ, Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Θάνι, πραγματοποιήθηκε σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα, που αποτυπώνει την αναβάθμιση των σχέσεων ανάμεσα στις δύο πλευρές και την προοπτική ενίσχυσης των δεσμών και της συνεργασίας, ιδιαίτερα σε μια εποχή μεγάλων προκλήσεων για την ευρύτερη περιοχή. Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε λίγο καιρό μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ντόχα, στα τέλη Φεβρουαρίου. «Με χαροποιεί ιδιαίτερα να σας καλωσορίσω στην Αθήνα. Θα ήθελα απλώς να επισημάνω πόσο πολύ εκτιμούμε την εταιρική σχέση μεταξύ των δύο χωρών μας», είπε ο πρωθυπουργός, υποδεχόμενος τον εμίρη του Κατάρ στο Μέγαρο Μαξίμου. Ευκαιρία για ενίσχυση των διμερών σχέσεων, ειδικά στην οικονομία και τις επενδύσεις, χαρακτήρισε την επίσκεψή του στην Αθήνα ο εμίρης. «Προσβλέπω πραγματικά σ’ αυτή τη συνάντηση. Βεβαίως, θα συζητήσουμε επίσης περιφερειακά ζητήματα, ιδίως τι συμβαίνει στη Γάζα», πρόσθεσε. Η αμοιβαία βούληση για ενίσχυση των διμερών σχέσεων και της πολυεπίπεδης συνεργασίας αποτυπώθηκε και κατά τη διάρκεια των διευρυμένων συνομιλιών με τη συμμετοχή αντιπροσωπειών των δύο πλευρών. Η συνάντηση επισφραγίσθηκε με την υπογραφή δύο συμφωνιών: της συμφωνίας στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ του ελληνικού υπουργείου Εθνικής Αμυνας και του υπουργείου Αμυνας του Κατάρ και του μνημονίου συνεργασίας για τη διεξαγωγή πολιτικών διαβουλεύσεων επί θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος μεταξύ του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών και του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ. Οι τομείς της οικονομίας, των επενδύσεων, της ενέργειας, αλλά και του πολιτισμού ανιχνεύθηκαν ως πεδία ενίσχυσης της συνεργασίας. Παράλληλα, έγινε ανταλλαγή απόψεων για τις διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις, ενώ ο πρωθυπουργός διατύπωσε την αυξανόμενη ανησυχία του για την ανθρωπιστική τραγωδία στη Γάζα. Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, που υποδέχθηκε τον εμίρη του Κατάρ στο Προεδρικό Μέγαρο, τόνισε ότι «σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία για τη Μέση Ανατολή, η χώρα μου εκτιμά ιδιαίτερα τον διαμεσολαβητικό ρόλο του Κατάρ στην ένοπλη σύγκρουση στην περιοχή της Γάζας και στην τεράστια ανθρωπιστική κρίση που έχει δημιουργηθεί εκεί».

Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ

Τα Τέμπη, ένα από τα κυρίαρχα θέματα της πολιτικής αντιπαράθεσης τον τελευταίο χρόνο, δεν θα μπορούσαν να απουσιάσουν από το προσκήνιο στην τελική ευθεία για τις ευρωεκλογές. Σε υψηλούς τόνους συγκρούστηκαν χθες Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ, με το κυβερνών κόμμα να αποδίδει στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «προσπάθεια εργαλειοποίησης της τραγωδίας των Τεμπών για μικροκομματικά οφέλη» και να προσθέτει ότι αυτό είναι «ό,τι πιο χυδαίο και προσβλητικό για τις οικογένειες των θυμάτων μπορεί να κάνει κανείς». Είχε προηγηθεί ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ και δήλωση του Στέφανου Κασσελάκη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με παραπομπή σε ρεπορτάζ τηλεοπτικού σταθμού, για «μυστική σύσκεψη» με τη συμμετοχή κυβερνητικών στελεχών, στην οποία «αποφασίστηκε το μπάζωμα». Η Ν.Δ. απάντησε ότι αν ο κ. Κασσελάκης είχε ανατρέξει στα δημοσιεύματα εκείνων των ημερών θα έβλεπε ότι το κυβερνητικό κλιμάκιο που επισκέφθηκε την περιοχή και οι συσκέψεις που έλαβαν χώρα, όπως και οι εργασίες απομάκρυνσης των βαγονιών και αποκατάστασης του πεδίου, είχαν ανακοινωθεί από την πρώτη στιγμή.

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Ο Αλέξης Τσίπρας δείχνει να είναι διαρκώς παρών στην πολιτική επικαιρότητα, ακόμη και μέσα από τις δηλώσεις όσων σπεύδουν να προκαταλάβουν τις επόμενες κινήσεις και επιλογές του και να τον βγάλουν από το κάδρο, ενδεχομένως γιατί θεωρούν ότι απειλούνται από την παρουσία του. Ο πρώην πρωθυπουργός συνεχίζει ένα δικό του πλάνο δράσεων και χθες συναντήθηκε με πολυμελή αντιπροσωπεία του Chicago Council on Global Affairs, στην οποία συμμετείχε ο εκτελεστικός διευθυντής του συμβουλίου ελληνοαμερικανικής ηγεσίας (HALC), Εντι Ζεμενίδης. Οι οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα βρέθηκαν στο επίκεντρο, όπως και οι δυνατότητες αλλά και οι κίνδυνοι που διαμορφώνονται για την ελληνική οικονομία μετά την έξοδο της χώρας από την κρίση. Επιπλέον, ο ρόλος της Ελλάδας ως πυλώνας ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή, με αναφορά και στην περίοδο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρώην πρωθυπουργός τις επόμενες ημέρες θα βρεθεί στο Οσλο για τις εργασίες της Πολιτικής Επιτροπής της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Η ΑΤΑΚΑ

«Εμφανιζόμαστε με καλύτερα ποσοστά στις δημοσκοπήσεις και κάποιοι γίνονται υπεραισιόδοξοι, ότι δεν αποκλείεται να είμαστε η έκπληξη των ευρωεκλογών». Στέλεχος του Κόσμου, του «πράσινου κόμματος» με επικεφαλής τον Πέτρο Κόκκαλη, αναφέρει ότι η αποτύπωση του κόμματος στις δημοσκοπήσεις το τελευταίο διάστημα βελτιώνεται διαρκώς. Θεωρείται ότι το κόμμα θα πιάσει το 2% και από εκεί και πέρα όλα είναι ανοιχτά. Ενα στοιχείο που εκτιμάται ότι δυσκολεύει την αποτύπωση με ακρίβεια της δυναμικής, είναι ότι το κόμμα συμμετέχει για πρώτη φορά σε εκλογική αναμέτρηση, οπότε δεν υπάρχει στοιχείο σύγκρισης με παλαιότερες εκλογές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT